Home Οικονομία & Ανάπτυξη
Ομιλίες - Άρθρα

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια για το σ/ν για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

E-mail Εκτύπωση PDF

Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά και στις θέσεις μας, αλλά και στην προγραμματική συμφωνία, έχουμε προτείνει -και έγιναν αποδεκτά από τα άλλα δύο κόμματα- σημαντικά μέτρα κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες και τα νοικοκυριά. Ειδικότερα για το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, για τους δανειολήπτες, έχουμε προτείνει την εφαρμογή της ρύθμισης, ότι η δόση δεν θα ξεπερνάει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους, με την εξαίρεση των υψηλών εισοδημάτων, όπως και επέκταση της ρύθμισης αυτής σε ατομικές, μικρές επιχειρήσεις. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουμε τη μάχη και μέσα από το ΕΣΠΑ και μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενισχυθεί επιτέλους το Ταμείο Εγγυοδοσίας και να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και εκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με προτεραιότητα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η τοποθέτηση στο σύνολό της έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Συμφωνία μεταξύ Ε.Τ.Επ και Υπουργείου Οικονομικών

E-mail Εκτύπωση PDF

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής για τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την οποία εξασφαλίζεται ρευστότητα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, απεγκλωβίζονται οι εκταμιεύσεις δανείων, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες χρηματοδοτήσεις  με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Η βουλευτής τόνισε ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Παρόλα ταύτα εξέφρασε για μία ακόμη φορά την επιφυλακτικότητά της για το αν πράγματι έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια για την υλοποίηση της συμφωνίας από πλευράς ΕΤΕπ, ενώ ρώτησε εάν θα υπάρξει ανάλογη συμφωνία και για τη χρηματοδότηση των έργων στους οδικούς άξονες.

Η ερώτηση στο σύνολό της έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Δήλωση της βουλευτού για τα εμβάσματα του εξωτερικού και το Σ.Δ.Ο.Ε.

E-mail Εκτύπωση PDF

Σχετικά με δημοσιεύματα περί “αναδιάρθρωσης” Υπηρεσιών του Σ.Δ.Ο.Ε. για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η Βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α’ Θεσσαλονίκης  Ασημίνα  Ξηροτύρη,  σε συνέχεια της χθεσινής Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα της Διαφυγής χρημάτων στο εξωτερικό, δήλωσε

«Εκ των βέβαια και προ πολλού έπρεπε να γίνει η αναδιάρθρωση και  η ενίσχυση των υπηρεσιών και μηχανισμών του Σ.Δ.Ο.Ε. για την πάταξη της φοροδιαφυγής και αλίμονο αν δεν το είχε καταλάβει ο Υφ. Οικονομικών. Το ερώτημα όμως παραμένει αναπάντητο: 

Πάνω από ενάμιση χρόνο οι Υπηρεσίες του Σ.Δ.Ο.Ε. έχουν στοιχεία αλλά και σχετική εντολή για την άμεση φορολόγηση και τον έλεγχο των εμβασμάτων που διέφυγαν παράνομα από την Ελλάδα και που προκύπτουν ως διαφορές από τα δηλωθέντα εισοδήματα, που ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ, μόνο για τα έτη 2009 & 2010.

Η άμεση είσπραξη των αναλογούντων φόρων είναι ζήτημα μείζονος σημασίας και προφανώς αποτελεί ένα ισχυρό ισοδύναμο μέτρο ενδυνάμωσης δημοσίων εσόδων και αντικατάστασης επώδυνων μέτρων. Η κοινωνία τη στιγμή που καλείται να επωμιστεί δυσβάστακτα μέτρα, απαιτεί τώρα αποτελέσματα για θέματα που χρονίζουν, που υπάρχουν στοιχεία και σχετικές εντολέςΕνέργειες και άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα είναι αναγκαία σήμερα και όχι στο απώτερο μέλλον».

 

Δελτίο Τύπου για τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με τα εμβάσματα εξωτερικού

E-mail Εκτύπωση PDF

Καμία επί της ουσίας απάντηση δεν έδωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάννης, σήμερα Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012, στην Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνας Ξηροτύρη για την μεγάλη καθυστέρηση στην φορολόγηση των εμβασμάτων του εξωτερικού. Η βουλευτής κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια μεταξύ άλλων τόνισε: «Πάνω από ενάμιση χρόνο οι Υπηρεσίες του Σ.Δ.Ο.Ε. έχουν στοιχεία, αλλά και την σχετική εντολή, για την άμεση φορολόγηση της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των εμβασμάτων στο εξωτερικό που έχουν αποστείλει φυσικά πρόσωπα και του δηλωμένου προς φορολόγηση εισοδήματος. Διαφορές που στο σύνολο τους ξεπερνούν στην πρώτη φάση – σύμφωνα με τις λίστες των ετών 2009 και 2010 – τα 5 δις ευρώ και για τα οποία είναι δυνατόν να προβούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες σε ΑΜΕΣΗ είσπραξη του 40% του συνόλου του ποσού. Η είσπραξη αυτή αποτελεί δημόσιο έσοδο και ένα πρώτο “ισοδύναμο μέτρο” έναντι των δυσβάστακτων μέτρων που έχουν επιβάλλει στον Ελληνικό λαό». Ζήτησε δε, από τον Υφυπουργό κ. Μαυραγάννη μετά την ανάληψη της εποπτείας του Σ.Δ.Ο.Ε., να επιδείξει σπουδή και ισχυρή βούληση στο να υπάρξουν άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα που θα αποδώσουν δημόσια έσοδα. Ο υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή του, δεν παρουσίασε στοιχεία που να δικαιολογούν τις καθυστερήσεις που έχουν επιδειχθεί και κατά το χρονικό διάστημα της νέας κυβέρνησης, τοποθετήθηκε όμως και περιέγραψε τον τρόπο ενίσχυσης  και αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών του Σ.Δ.Ο.Ε. προκειμένου να καταγραφούν επιτέλους τα οικονομικά στοιχεία των διαφορών που προκύπτουν μεταξύ των καταθέσεων και του φορολογηθέντος εισοδήματος ώστε μέχρι το τέλος του 2012 να υπάρχουν αποτελέσματα φορολόγησης. 

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 45 από 50

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo