Home Οικονομία & Ανάπτυξη
Ομιλίες - Άρθρα

ΠΕΡΙΦΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ

                            Από ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ

Η Περιφερειακή Ανάπτυξη, η Εδαφική και Κοινωνική Συνοχή και η Προστασία του Περιβάλλοντος αντιμετωπίζονται από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις ως δευτερεύοντες τομείς άσκησης πολιτικής, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, δημοκρατικό προγραμματισμό, όραμα και μακροπρόθεσμους στόχους. Για την Δημοκρατική Αριστερά, το θέμα της Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, με βάση τις αρχές της αειφορίας και της κοινωνικής συνοχής, αποτέλεσε και θα αποτελεί όχι μόνο ζήτημα θεμελιώδους σημασίας, αλλά και μία από τις βασικές συνιστώσες της πολιτικής και της δράσης της με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που βελτιώνει τη ζωή των εργαζόμενων, μειώνει τις ανισότητες, διευρύνει τη Δημοκρατία εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των πολιτών και θεμελιώνει τη μακροχρόνια βάση της Ανάπτυξης.

Η κατάσταση σήμερα

Δυστυχώς, η Ελλάδα ολοκληρώνει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα με ένα πλήρως αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης. Εξακολουθεί να παραμένει ένα συγκεντρωτικό κράτος, και εκτός των συνεχών κρουσμάτων διαφθοράς και διαπλοκής, οι ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας συσσωρεύονται, ενώ λείπει η στρατηγική για την ανάπτυξη και οι διαδικασίες του δημοκρατικού προγραμματισμού για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων και των αναπτυξιακών επιλογών. Το σύστημα είναι όχι μόνο κομματικό-πελατειακό, αλλά και άκρως αναποτελεσματικό. Η βαριά δημοσιονομική κρίση, που πιέζει σήμερα πολύπλευρα την ελληνική κοινωνία, έφερε πλέον σε αδιέξοδο και οδηγεί σχεδόν στην κατάρρευση το πελατειακό αυτό κράτος των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων που χτίστηκε επί δεκαετίες στον τόπο μας. Ανέδειξε με δραματικό τρόπο τα αδιέξοδα του κοινωνικού και αναπτυξιακού προτύπου που οικοδομήθηκε μετά τη μεταπολίτευση Μέσα στη βαθιά αυτή κρίση και στην γενική αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας ακόμη μεγαλύτερη είναι η αναπτυξιακή υστέρηση των Περιφερειών της, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα, ενώ δημιουργήθηκαν χρόνια και διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα τόσο στο φυσικό περιβάλλον και στο σχεδιασμό των πόλεων και των σχέσεών τους με την ύπαιθρο, όσο και στο πεδίο της ανάπτυξης με σταθερές παραγωγικές δομές και θέσεις απασχόλησης. Προβλήματα από την έλλειψη ενεργών πολιτικών, δράσεων και έργων για ένα βιώσιμο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, για τον κοινωνικό εξοπλισμό (στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό), για τις βασικές υποδομές (στις συγκοινωνίες, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τη διαχείριση των αποβλήτων), για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Περισσότερα...
 

Άρθρο στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ της Κυριακής για τη ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ   ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΜΕ  ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ  ΕΙΝΑΙ ΜΟΧΛΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

                            

Αποτελεί διαρκές  αίτημα της Αριστεράς η ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών, με τη  μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων   και  σε Περιφερειακό επίπεδο. Σε   μία ισχυρή δηλαδή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που  θα προγραμματίζει δημοκρατικά και θα υπηρετεί   μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση  μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία. Για  μία  Διοικητική Μεταρρύθμιση που θα συνοδεύεται από ουσιαστική ανακατανομή των δημόσιων πόρων και δαπανών και   θα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία προς την αναγκαία ανακατανομή ρόλων, έργων  και αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και Αυτοδιοίκησης.

Τα  όποια θετικά βήματα έγιναν τα τελευταία 30 χρόνια για  την ενίσχυση Αυτοδιοίκησης, ήταν λίγα και οι διαδικασίες αποκέντρωσης ανεπαρκείς,  με αποτέλεσμα  η χώρα να παραμένει ένα συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος.

Σήμερα εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης και τα μεγάλα λόγια της Κυβέρνησης, είναι ανάγκη να επισημάνουμε τις  βασικές προϋποθέσεις, ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος  και να επιτύχει το εγχείρημα, έναντι των βασικών αδυναμιών που έχει το προτεινόμενο σχέδιο:

-  Η καθιέρωση της  απλής αναλογικής. Είναι το μόνο σύστημα που ενθαρρύνει τους πολίτες να συμμετέχουν στις τοπικές αποφάσεις,  ενδυναμώνοντας έτσι και την αποτελεσματικότητα. Δυστυχώς, επαναφέρεται το πλειοψηφικό 50%+1 του δεύτερου γύρου, έναντι του χειρότερου  42% της ΝΔ, και παραμένει   έτσι μια κακή, αντιδημοκρατική κατάσταση, στη λογική  μεταξύ δύο κακών το μη χείρον βέλτιστο!

 

-  Η ενίσχυση  των τριών θεμελιωδών αρχών : της Τοπικής Αυτονομίας, του Τεκμηρίου Αρμοδιότητας και της Επικουρικότητας, για την   προώθηση της   διοικητικής αλλαγή που είναι ο περιορισμός  του κεντρικού κράτους στον επιτελικό του ρόλο. Όπως  και η  στρατηγική ενδυνάμωσης της αναπτυξιακής διαδικασίας  και  η ανασυγκρότηση των  διαδικασιών  Δημοκρατικού  Προγραμματισμού, με τη θεσμική  κατοχύρωση της συμμετοχής των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας,  με ρόλο τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και  στήριξη της περιφερειακής πολιτικής και ανάπτυξης.   
Περισσότερα...
 

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΧΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ   ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΜΟΧΛΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΝ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΚΑΙ  ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ

Συμβολή Α. ΞΗΡΟΤΥΡΗ στη σχετική συζήτηση στο τμήμα «Περιφερειακής Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων» και στις συζητήσεις με τα συναρμόδια τμήματα του ΣΥΝ «Δημόσιας Διοίκησης» και «Αυτοδιοίκησης»          

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η Περιφερειακή Πολιτική πρέπει να αποτελεί ένα μέσο-εργαλείο εδαφικής και  κοινωνικής συνοχής και οικονομικής αλληλεγγύης, με στόχο να μειώνει τη διαφορά εισοδήματος και πλούτου μεταξύ των  Περιφερειών και να εξασφαλίζει στους πολίτες τις απαραίτητες υποδομές και τον κοινωνικό εξοπλισμό για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.  Γιαυτό είναι  αναγκαία η ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών και η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων και σε Περιφερειακό επίπεδο. Σε μία ισχυρή δηλαδή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, που  θα προγραμματίζει δημοκρατικά και θα υπηρετεί   μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση  μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη αναπτυξιακή διαδικασία. Δυστυχώς, η Ελλάδα ολοκληρώνει την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα με ένα πλήρως αποτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης.  Εξακολουθεί να παραμένει το πιο συγκεντρωτικό κράτος, και εκτός των συνεχών κρουσμάτων διαφθοράς και διαπλοκής,  οι ανάγκες και τα προβλήματα της καθημερινότητας συσσωρεύονται, ενώ λείπει η στρατηγική για την ανάπτυξη και   οι διαδικασίες   του δημοκρατικού προγραμματισμού για τη διαμόρφωση των  κατευθύνσεων  και των  αναπτυξιακών επιλογών.  Κοινή είναι η διαπίστωση ότι :

- Το έλλειμμα του περιφερειακού προγραμματισμού και υλοποίησης έργων ανάπτυξης διογκώνεται, όπως και της ορθολογικής  διαχείρισης των πόρων, με αποτέλεσμα την πλήρη εξάρτηση  της περιφέρειας από το κέντρο.

- Οι περιφερειακές ανισότητες, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού,  δεν έχουν αρθεί . Στις Περιφέρειες της χώρας  η  παραγωγική τους βάση  έχει σχεδόν διαλυθεί και η ανεργία διευρύνεται.

- Η  εγκατάλειψη της υπαίθρου συνεχίζεται και  τα εισοδήματα των αγροτώμειώνονται δραματικά  .  

 -   Χρόνια και δυστυχώς επιδεινούμενα  είναι προβλήματα και  στο πεδίο του σχεδιασμού των πόλεων και της περιφέρειας – υπαίθρου.

Έτσι   η Ελλάδα  εξακολουθεί να  παραμείνει ως μία Περιφέρεια, αφού η ουσιαστική αποκέντρωση   δεν  υπάρχει και οι αποφάσεις  λαμβάνονται από την Κεντρική Κυβέρνηση-Διοίκηση.      

  
Περισσότερα...
 


Σελίδα 50 από 50

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo