Home Ομιλίες - 'Αρθρα Ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, προϊόν διαλόγου και συναίνεσης έπρεπε προπολλού να αποτελέσει τη βάση για την μελλοντική πορεία της χώρας και μίας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους

Ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, προϊόν διαλόγου και συναίνεσης έπρεπε προπολλού να αποτελέσει τη βάση για την μελλοντική πορεία της χώρας και μίας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους

E-mail Εκτύπωση PDF

Επισημαίνει σε άρθρο της η Ασημίνα Ξηροτύρη, σημειώνοντας ότι την μεγάλη ανάγκη για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που θα αποτελέσει τη βάση για την εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, αλλά και μίας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους για την απαγκίστρωση από τις πολιτικές της  μονομερούς λιτότητας και της πρωτοφανούς ύφεσης.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 είχα επισημάνει με έμφαση ότι λείπουν οι εθνικές προτάσεις για ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης με κύριο στόχο την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, και το οποίο θα  συνδέεται άμεσα με τις διεκδικήσεις της χώρας για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη συνολική, δίκαιη λύση διεξόδου από την κρίση, για πιάσουν τόπο οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού από το βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να υπάρξουν προοπτικές ανάκαμψης. Ένα στρατηγικό σχέδιο που θα έχει ως στόχο να μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με βάση τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στον πρωτογενή τομέα και τη  μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, στον τουρισμό  με  τον  συνδυασμό του  μεγάλου πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της χώρας, στην ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες.

Οποιαδήποτε άλλη πολιτική βαθαίνει την ύφεση, διαλύει την οικονομία και διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή. 

Η Κυβέρνηση με απαράδεκτη καθυστέρηση μόλις  προχθές  ο Πρωθυπουργός ανέφερε για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης. Υποθέσαμε όλοι, ότι έστω και αργά  θα γίνει η παρουσίαση αυτού του στρατηγικού σχεδίου και ο απαραίτητος διάλογος στα συντεταγμένα όργανα  και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Αντί αυτού όμως απευθείας ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας στους ομολόγους του στο EuroWorkingGroup και θα τους καλέσει να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους για τα περαιτέρω μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Δεν μπορεί όμως να επέλθει ουσιαστική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία και παραγωγική ανασυγκρότηση, όσο δεν έχουν εξασφαλιστεί ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για την μελλοντική πορεία και τις στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Το πλήρες άρθρο της βουλευτού έχει ως εξής:

Την μεγάλη ανάγκη για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει και τη βάση μίας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους, υπερτονίζουμε και επισημαίνουμε  συνεχώς από το 2012, ενώ οι παρεμβάσεις μας στη Βουλή είναι επίμονες και με συγκεκριμένες προτάσεις για  την εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την απαγκίστρωση από τις πολιτικές της μονομερούς λιτότητας και πρωτοφανούς ύφεσης  που επέβαλαν τα προγράμματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2014 είχα επισημάνει με έμφαση ότι λείπουν οι εθνικές προτάσεις για  ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης αναφορικά με την πολιτική της επόμενης περιόδου  με κύριο στόχο την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, και το οποίο θα  συνδέεται άμεσα με τις διεκδικήσεις της χώρας  για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη συνολική, δίκαιη λύση διεξόδου από την κρίση, για πιάσουν τόπο οι  τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού από το βίαιο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να υπάρξουν προοπτικές ανάκαμψης.

Ένα στρατηγικό σχέδιο που θα έχει ως στόχο να μετασχηματίσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με βάση τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, στον τουρισμό με τον συνδυασμό του μεγάλου πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της χώρας, στην ενέργεια, στις νέες τεχνολογίες.

Οποιαδήποτε άλλη πολιτική βαθαίνει την ύφεση, διαλύει την οικονομία και διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή. 

Και γιατί στο τέλος, όταν δεν έχεις να προτείνεις τίποτα, πρέπει να αποδεχθείς τα πάντα ή όπως έγινε μέχρι σήμερα να αποδεχθείς την κυριαρχία του μνημονίου στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας.

Η Κυβέρνηση με απαράδεκτη καθυστέρηση μόλις προχθές στην ουσία ο Πρωθυπουργός, αφού προηγήθηκαν ακόμη και οι υποδείξεις των εταίρων, δήλωσε ότι ξεκινάει τη διαδικασία εκπόνησης ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης. Υποθέσαμε όλοι ότι, έστω και αργά, θα γίνει η παρουσίαση αυτού του στρατηγικού σχεδίου και ο απαραίτητος διάλογος στα συντεταγμένα όργανα  και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Να πραγματοποιηθεί δηλαδή μία συντεταγμένη  και υπεύθυνη συζήτηση με τα κόμματα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τους κοινωνικούς εταίρους, με τους παραγωγικούς και επιχειρηματικούς φορείς, προκειμένου  να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και αποδοχή. Φοβάμαι όμως ότι αυτό δεν θα γίνει και όπως ήδη προγραμματίζεται, απευθείας ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας στους ομολόγους του στο EuroWorkingGroup και θα τους καλέσει να αναλάβουν τις δεσμεύσεις τους για τα περαιτέρω μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Να υπενθυμίσουμε ότι το σχέδιο αυτό  βασίζεται στις σχετικές εκθέσεις των ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ και McKinsey και δεν τέθηκε ποτέ παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας υπόψη των αρμόδιων φορέων και του πολιτικού κόσμου.

Δεν μπορεί όμως να επέλθει ουσιαστική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία και παραγωγική ανασυγκρότηση, όσο δεν έχουν εξασφαλιστεί ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για την μελλοντική πορεία και τις στρατηγικές επιλογές για την ανάπτυξη και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. 

 

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo