Home Ομιλίες - 'Αρθρα Νέα ερώτηση της βουλευτού σχετικά με την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Νέα ερώτηση της βουλευτού σχετικά με την οργάνωση και έναρξη λειτουργίας Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βουλευτής θέτει το θέμα της συμμετοχής χωρών και φορέων στο αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου, όπως της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα η μοναδική σίγουρη και κατά πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση για το Ταμείο είναι η Ελληνική, παρότι τελικά η Ελλάδα ούτε την πλειοψηφία στη διοίκηση διαθέτει, ούτε την έδρα για το Ταμείο. Αντίθετα η συμμετοχή της Γερμανίας με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς απαιτείται η έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, ενώ σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Γαλλίας υπάρχει πλήρης στασιμότητα λόγω των εξελίξεων στη χώρα. Για το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργο Αναπτυξης και Ανταγωνιστικοτητας

 

Θέμα: Οργάνωση και έναρξη λειτουργίας Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Με γραπτή ερώτηση μου καθώς και με Επίκαιρη είχα ζητήσει ολοκληρωμένη ενημέρωση για τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την υποστήριξη μας σε κάθε πραγματικά αναπτυξιακή προσπάθεια αλλά και διατυπώνοντας ανησυχίες για το κατά πόσο με μια τέτοια ενέργεια θα διασφαλιζόταν το δημόσιο συμφέρον και δεν θα επηρεαζόταν ή ακόμη και υποθηκευόταν η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συγκεκριμένες απαντήσεις βέβαια δεν υπήρξαν ενώ, παράλληλα, ερμηνεύτηκε από τον αρμόδιο υπουργό η εύλογη ανησυχία μας ως καχυποψία. Με αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την πολυπλοκότητα και τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος η κυβέρνηση προώθησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την ψήφιση προ τριμήνου του ν. 4224 (Α’ 288) «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», ο οποίος έθεσε το πλαίσιο του Ταμείου. Όπως είχαμε τονίσει και τότε η διαδικασία του κατεπείγοντος δεν έδωσε τη δυνατότητα να δούμε όλες τις πλευρές ενός τόσο δύσκολου και με αβεβαιότητες εγχειρήματος.

Όμως, αυτή τη στιγμή αναδεικνύονται πολλά θέματα για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και λειτουργίας του Ταμείου, και η γνώση μας περιορίζεται σε αντικρουόμενα δημοσιεύματα εκ των οποίων άλλα τοποθετούν την έναρξη λειτουργίας τον Ιούνιο, άλλα πολύ αργότερα.

Όσον αφορά τη συμμετοχή στο αρχικό κεφάλαιο του Ταμείου χωρών και φορέων όπως της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και συγκεκριμένα:

Η Ελλάδα όπως στο μνημόνιο κατανόησης έτσι και στον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου, δεσμεύει από το ΕΣΠΑ 350 εκ. € για τη συμμετοχή της. Η Γερμανία και ειδικότερα η KfW παρότι υπέγραψε τον Ιούλιο του 2013 μνημόνιο κατανόησης με την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στο Ταμείο με ποσό έως 100 εκατ. ευρώ. Η σχετική όμως διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς απαιτείται η έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά τη συμμετοχή της Γαλλίας υπάρχει πλήρης στασιμότητα λόγω των εξελίξεων στη χώρα. Τέλος, η συμμετοχή της ΕΤΕπ δεν έχει επικυρωθεί με μνημόνιο κατανόησης μέχρι σήμερα, αλλά υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα τακτοποιηθεί σύντομα.

Με βάση τα παραπάνω η μοναδική σίγουρη και κατά πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση για το Ταμείο είναι η Ελληνική, παρότι τελικά η Ελλάδα ούτε την πλειοψηφία στη διοίκηση διαθέτει, ούτε την έδρα για το Ταμείο.

Πέρα από αυτά τα βασικά θέματα υπάρχουν και άλλα που πρέπει να επιλυθούν, λαμβανομένου υπ' όψιν ότι το project είναι σύνθετο και λόγω της εμπλοκής των ελληνικών τραπεζών οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν συμπληρωματικά δάνεια στα επιδοτούμενα που θα χορηγεί το Ταμείο, γεγονός το οποίο προϋποθέτει εκπαίδευση στελεχών που θα διαθέτουν τα προϊόντα του Ταμείου, στελέχωση κλπ.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έναρξης, όπως και η οργάνωση της λειτουργίας του Επενδυτικού Ταμείου;

2.Ποιες χώρες τελικά και ποιοι φορείς εγχώριοι ή ξένοι θα συμμετάσχουν σε αυτό και με ποιο ύψος συμμετοχής;

3.Ποια θα είναι τελικά η συμμετοχή πόρων του ΕΣΠΑ στο Ταμείο; Υπάρχει περίπτωση να δεσμευτούν τελικά λιγότεροι πόροι, οι οποίοι θα αντικατασταθούν από άλλες πηγές;

 

Οι βουλευτές που ερωτούν 

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη 

Νίκος Τσούκαλης

 

 

 

 

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo