Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την επικείμενη πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του Κάμπινγκ Ασπροβάλτας

Δευτέρα, 24 Φεβρουάριος 2014 12:52
Εκτύπωση

 ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Πώληση του Κάμπινγκ της Ασπροβάλτας 

Το εποπτευόμενο από το Υπουργείο Οικονομικών ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης σημαντικών ακινήτων που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το κάμπινγκ της Ασπροβάλτας. 

Το εν λόγω ακίνητο, το οποίο απέχει 80 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 100 περίπου χλμ από το Αεροδρόμιο Μακεδονία, 85 χλμ από την πόλη της Καβάλας και 100 χλμ από το Αεροδρόμιο αυτής, έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό. Η έκτασή του είναι περίπου 296.000 τ.μ, περιλαμβάνει εγκαταστάσεις κάμπινγκ περίπου 5.150 τ.μ., και είναι εντός του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή. 

Το ακίνητο αυτό πρόκειται να πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα δε με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα του φορέα, η 7η Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών. 

Στην προγραμματισμένη πώληση του κάμπινγκ της Ασπροβάλτας έχουν υποβληθεί ενστάσεις από τη δημοτική αρχή η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υποστηρίζει ότι: 

α) το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει στη διαδικασία πώλησης χωρίς να έχει εκπληρώσει την οφειλή του προς τον Δήμο Βόλβης. Πρόκειται για οφειλή ύψους περίπου 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν τα ‘Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε’, από την ένταξη 296 στρεμμάτων της έκτασης του κάμπινγκ στο σχέδιο πόλης, όπως προέκυψε από τη πράξη εφαρμογής, β) η ευρύτερη περιοχή  δεν προβλέπεται να αποκομίσει  ιδιαίτερα οφέλη, θέσεις εργασίας, ή πωλήσεις για τις τοπικές επιχειρήσεις-προμηθευτές, δεδομένου ότι ο επενδυτής δεν έχει καμία υποχρέωση είτε να απορροφήσει το προσωπικό του από την τοπική κοινωνία είτε να επιλέξει τις τοπικές επιχειρήσεις ως προμηθευτές του, γ) το ΤΑΙΠΕΔ παραγνωρίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης  από το Δήμο Βόλβης της τουριστικής επιχείρησης αλλά με όρους και προϋποθέσεις επωφελείς για όλη την περιοχή. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται τόσο από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ όσο και από πλευράς αντιδράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η περίπτωση πώλησης των κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας της Επανομής. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε πρόταση για να αναλάβει η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων, με στόχο τη δημιουργία νέων τουριστικών επενδύσεων και νέων θέσεων εργασίας. Η αξιοποίηση των κάμπινγκ, είτε από το Δήμο είτε από ιδιώτες, θα γίνεται με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την απόδοση της επένδυσης τόσο για τον επενδυτή όσο και για την τοπική ανάπτυξη. 

Δεδομένου ότι: 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1) Θα δοθούν στοιχεία από το ΤΑΙΠΕΔ για τις προσφορές που λογικά πρέπει να έχει λάβει για την αξιοποίηση της περιοχής και το τίμημα αυτών; Θα γίνει μελέτη επιπτώσεων; 

2) Θα εξεταστεί η πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκριτικά με τις προηγούμενες; 

3) Εξετάζεται το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν προσφορές ή αυτές δεν είναι ικανοποιητικές, να δοθεί η ευκαιρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει τα εν λόγω ακίνητα, αντί να καθυστερεί η αξιοποίησή τους περιμένοντας τις προσφορές με τη πιθανότητα να γίνουν τελικά αποδεκτές προσφορές χαμηλού τιμήματος; 

4) Εξετάζεται το αίτημα του Δήμου Βόλβης να παραχωρηθεί το κάμπινγκ της Ασπροβάλτας στο Δήμο και να αξιοποιηθεί από αυτόν; 

 

Οι βουλευτές  που ερωτούν

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

Κατερίνα Μάρκου