Η ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας περνάει από την εκταμίευση της δόσης των 44 δις

Πέμπτη, 22 Νοέμβριος 2012 13:44
Εκτύπωση

Διαπιστώθηκε κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Ασημίνας Ξηροτύρη σχετικά με τις ενέργειες για τον επανασχεδιασμό προγραμμάτων του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η βουλευτής τόνισε τις επιφυλάξεις της για την ανταπόκριση τόσο της ΕΤΕπ όσο και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο ρόλο που τους έχει ανατεθεί στη διαχείριση των απαιτούμενων κονδυλίων για την σταδιακή έξοδο από την κρίση. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού ΔΗΜ.ΑΡ. Α’ Θεσσαλονίκης Ασημίνας  Ξηροτύρη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με τελευταίες ανακοινώσεις για τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του Υπουργείου για την ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και την άρση όλων των εμποδίων για την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η βουλευτής τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές φέρνουν σε πρώτο επίπεδο την αναπτυξιακή διαδικασία, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής. Στην κατεύθυνση αυτή είναι η αξιοποίηση κάθε επενδυτικού πόρου και δυνατότητας, όπως του ΕΣΠΑ ή της ΕΤΕπ, αλλά και η διεκδίκηση συμπληρωματικών αναπτυξιακών πόρων σε εφαρμογή των διακηρύξεων του Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ.

Αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις με τις ανακοινώσεις της αναδιάρθρωσης και επανασχεδιασμού του ΕΤΕΑΝ και της άρσης και των τελευταίων εμποδίων για την υλοποίηση της εδώ και καιρό υπογραφείσας συμφωνίας με την ΕΤΕπ, και την άμεση εκταμίευση των πόρων, σημείωσε ότι πρόκειται για δύο θετικά βήματα για την ενίσχυση της ρευστότητας και την ανάπτυξη. Έθεσε όμως προς τον Υπουργό δύο βασικά ερωτήματα.

Πρώτον, εάν έχει διασφαλιστεί η άμεση ανταπόκριση των τραπεζών σ' αυτά τα νέα Προγράμματα και εάν έχουν καταρτισθεί τα κριτήρια αξιολόγησης για την επιλογή των ενισχυόμενων ΜμΕ. Δεύτερον, ποιες είναι οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την ΕΤΕπ, ώστε να εκταμιευθούν το γρηγορότερο δυνατόν οι ενισχύσεις για τις ΜμΕ  και αν το τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να μετέχει σ' αυτή τη προσπάθεια.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης στην απάντησή του επισήμανε κατ' αρχήν ότι οι πόροι της επικείμενης δόσης των 31,5 δις θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της πληρωμής των οφειλών του δημοσίου, ενώ τόνισε ότι τα κύρια προβλήματα των προγραμμάτων θα λυθούν αναπροσαρμόζοντας τα σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες της οικονομίας. Δήλωσε ότι πιστεύει πως έως το τέλος του 2012 μπορεί να εκταμιευτούν τα πρώτα 150 εκ. € από την ΕΤΕπ, ενώ αναφέρθηκε σε νέα συμφωνία ύψους 650 εκ. € για τη χρηματοδότηση των οδικών αξόνων. Τέλος εξέφρασε τη πεποίθηση ότι οι τράπεζες θα επιτελέσουν τον ρόλο τους και ότι επιλέχθηκαν γιατί προσφέρουν μόχλευση και άρα περισσότερα κονδύλια και τεχνογνωσία.

Η βουλευτής στη δευτερολογία της επισήμανε την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα και ιδιαίτερα οι ΜμΕ και ότι αν δεν γίνουν οι όποιες ενέργειες άμεσα η κατάσταση τους μπορεί να καταστεί μη αναστρέψιμη. Τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει πράξει τα απαραίτητα μέσω των εγγυήσεων του και θα πρέπει να κάνουν το ίδιο τόσο η ΕΤΕπ, όσο και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το οποίο με τη μέχρι σήμερα τακτική του - μεγάλες καθυστερήσεις στην εκταμίευση και κυρίως η στάση "να πάρουμε πρώτη την ενίσχυση και μετά να την εγχύσουμε στην αγορά" - δεν έχει συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή όσο θα έπρεπε.

Τέλος, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τις προτάσεις της ΕΕ που αφορούν τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα προβλέπονται μειωμένοι κατά τουλάχιστον 40%, γεγονός που επιτείνει τους φόβους για συνέχιση της ύφεσης. Είναι απολύτως σαφές ότι η ΕΕ, σ' αυτή την κρίσιμη στιγμή της βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη και ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου, θα πρέπει να ενισχύσει με όσο το δυνατό περισσότερους πόρους τις πιο αδύναμες χώρες ώστε αυτές να επανακάμψουν.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης στη δευτερολογία του συμφώνησε με τη βουλευτή για τις καθυστερήσεις από πλευράς ΕΤΕπ, επισήμανε ότι προσπαθεί το υπουργείο να καλύψει το χαμένο έδαφος στην απορρόφηση κονδυλίων και μέσω της απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ παράλληλα τόνισε ότι δίνεται μάχη για όσο το δυνατό περισσότερα κονδύλια στην επόμενη προγραμματική περίοδο.