Home Ομιλίες - 'Αρθρα Η επανεκκίνηση της ανάπτυξης και η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μέγιστη προτεραιότητα για τη χώρα και πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό αίτημα στη συνολική διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους

Η επανεκκίνηση της ανάπτυξης και η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μέγιστη προτεραιότητα για τη χώρα και πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό αίτημα στη συνολική διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους

E-mail Εκτύπωση PDF

Επισήμαναν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της ΚΟ για την ανάπτυξη. Η εισηγήτρια Ασ. Ξηροτύρη τόνισε ότι τα προγράμματα της οικονομίας των τελευταίων ετών, με προεξάρχουσα τη λιτότητα και την ταχεία διόρθωση των ελλειμμάτων, επέβαλαν μία προσαρμογή σοκ αποσυνδεδεμένη από κάθε έννοια αναπτυξιακής διάστασης και κοινωνικής προστασίας και κατέστησε σαφή τη μέγιστη ανάγκη για τη διατύπωση εθνικών προτάσεων για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων, που θα αποτελέσουν τη βάση μίας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη συνολική διέξοδο από την κρίση. Οι βουλευτές-εισηγητές Σπ. Λυκούδης, Δημ. Αναγνωστάκης, Ν. Φούντα, Γ. Κυρίτσης, Θ. Ψύρρας και Μ. Ρεπούση τόνισαν ότι η ανάπτυξη για να έχει στοιχεία διατηρησιμότητας και για να διαχυθούν οι ωφέλειες στο σύνολο της κοινωνίας θα πρέπει να απαλλαγεί από τις παθογένειες του προηγούμενου μοντέλου και να συνδεθεί με τη γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους και αναφέρθηκαν στους τομείς/κλάδους της ανάπτυξης με υψηλή προστιθέμενη αξία και κυρίως συμβολή στην ανάσχεση της ανεργίας, όπως: ο πρωτογενής τομέας, η ανάδειξη του συμπλέγματος τουρισμού-πολιτισμού, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, η επιχειρηματικότητα της γνώσης και η καινοτομία, ο ενεργειακός τομέας κ.ά. Για το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου:

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ για την ανάπτυξη, οι βουλευτές της επεσήμαναν ότι <η επανεκκίνηση της ανάπτυξης και η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μέγιστη προτεραιότητα για τη χώρα και πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό αίτημα στη συνολική διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους>.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια Ασ. Ξηροτύρη, τα προγράμματα της οικονομίας των τελευταίων ετών, με προεξάρχουσα τη λιτότητα και την ταχεία διόρθωση των ελλειμμάτων, επέβαλαν μία προσαρμογή σοκ αποσυνδεδεμένη από κάθε έννοια αναπτυξιακής διάστασης και κοινωνικής προστασίας, που επέφερε βαθειά ύφεση, μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας, εκτόξευση της ανεργίας στο 27%, μείωση των επενδύσεων κατά 40% και, το δραματικότερο, φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της χώρας.

Υπάρχει γι’ αυτό μέγιστη ανάγκη για τη διατύπωση εθνικών προτάσεων για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ένα πρόγραμμα διεκδικήσεων που θα αποτελέσουν τη βάση μίας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους και τη συνολική διέξοδο από την κρίση. Μαζί με ένα πρόσθετο αναπτυξιακό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, ικανό να αντιμετωπίσει την ύφεση, να ανατάξει την οικονομία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα και να τροφοδοτήσει τα έσοδα του κράτους μέσα από την οικονομική μεγέθυνση.

Οι βουλευτές-εισηγητές Σπ. Λυκούδης, Δημ. Αναγνωστάκης, Ν. Φούντα, Γ. Κυρίτσης, Θ. Ψύρρας και Μ. Ρεπούση τόνισαν ότι η ανάπτυξη για να έχει στοιχεία διατηρησιμότητας και για να διαχυθούν οι ωφέλειες στο σύνολο της κοινωνίας θα πρέπει να απαλλαγεί από τις παθογένειες του προηγούμενου μοντέλου και να συνδεθεί με τη γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους. Στις επιμέρους τοποθετήσεις τους, αναφερθήκαν στην ανάγκη: για τις διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα του παρελθόντος στη αναπτυξιακή διαδικασία, για τον προσανατολισμό της ανάπτυξης και την ισόρροπη σχέση των εθνικού και περιφερειακού επιπέδου παρεμβάσεων, όπως και στη δημιουργική σχέση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Προϋπόθεση γι’ αυτά μια αναδιοργανωμένη δημόσια διοίκηση φιλική προς την αναπτυξιακή διαδικασία και την επιχειρηματικότητα.

Επίσης αναφέρθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης και ιδιαίτερα της ρευστότητας, καυτηριάζοντας την αδράνεια του τραπεζικού συστήματος να στηρίξει ιδιαίτερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όπως και στη διαχείριση του ΕΣΠΑ και τον ουσιαστικό προγραμματισμό των αναπτυξιακών παρεμβάσεων της νέας προγραμματικής περιόδου.

Κλείνοντας οι εισηγητές, αναφέρθηκαν στους τομείς/κλάδους της ανάπτυξης με υψηλή προστιθέμενη αξία και κυρίως συμβολή στην ανάσχεση της ανεργίας, όπως: ο πρωτογενής τομέας, η ανάδειξη του συμπλέγματος τουρισμού-πολιτισμού, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, η επιχειρηματικότητα της γνώσης και η καινοτομία, ο ενεργειακός τομέας κ.ά. 

Οι υπουργοί απάντησαν παραθέτοντας στοιχεία για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς τους χωρίς όμως να απαντήσουν στο κύριο ερώτημα: ποιες είναι οι κατευθύνσεις και ο προσανατολισμός που θέτει η Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας και ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο που θέλει να ακολουθήσει. Επίσης, δεν αναφέρθηκαν στο κυρίαρχο σήμερα ζήτημα της εθνικής στρατηγικής για τη διέξοδο από την κρίση και των διεκδικήσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, ζήτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή προσπάθεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

 

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo