Home Ομιλίες - 'Αρθρα Με το Σχέδιο Νόμου "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012,4093/2012 και 4127/2013" προωθούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης

Με το Σχέδιο Νόμου "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012,4093/2012 και 4127/2013" προωθούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες θα λειτουργήσουν ευεργετικά στην οικονομία και τη λειτουργία του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης

E-mail Εκτύπωση PDF

Υπάρχουν βέβαια και αρκετές παρατηρήσεις από τη ΔΗΜ.ΑΡ και για το λόγο αυτό κατατέθηκαν τροποποιήσεις, για να αποδοθεί ο θετικός χαρακτήρας στο σύνολο των ρυθμίσεων, τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη στην εισήγησή της στην Ολομέλεια. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της έχει ως εξής:

 

Είναι γεγονός ότι ένας πρώτος κύκλος για τη σταθεροποίηση της χώρας έχει κλείσει με την παραμονή της στο Ευρώ, την συνέχιση της χρηματοδότησης, τη μείωση του χρέους και των επιβαρύνσεων.

 

Η  χώρα  είναι ανάγκη να πορευθεί  σταθερά στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και αδιεξόδων που έχει.

 

Εκείνο όμως που γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι ότι η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν βίαιη, χρονικά και οικονομικά, όσο σε κανένα άλλο κράτος που είχε πρόγραμμα προσαρμογής, με τα  εμπροσθοβαρή  επώδυνα μέτρα που επέφερε στην ελληνική κοινωνία, την βαθιά ύφεση και την έξαρση της ανεργίας.

 

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το σημαντικότερο εγχείρημα  των τελευταίων τριών ετών είναι η πρωτοφανής για αναπτυγμένη χώρα δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης από το 15,6% το 2009, το 2012 μειώθηκε στο 6,0%, ενώ  το κυκλικό προσαρμοσμένο πρωτογενές αποτέλεσμα αναμένεται να μειωθεί από έλλειμμα -13,6% του ΑΕΠ το 2009 σε πλεόνασμα της τάξης του 4,3% το 2013 και σε πλεόνασμα της τάξης του 6,1% το 2016.

 

Δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς τα παραπάνω δεδομένα, αλλά αν δούμε τους δείκτες αναλυτικά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του προυπολογισμού του πρώτου τριμήνου, και την κοινωνία πολύ περισσότερο, προκύπτει ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και την αναστροφή της ύφεσης.

 

Οι βασικές κατηγορίες εσόδων του κράτους εξακολουθούν να υστερούν τόσο λόγω της  συνεχιζόμενης  αδυναμίας των φορολογικών μηχανισμών του να εισπράξουν από τους έχοντες και μονίμως φοροδιαφεύγοντες τους άμεσους και έμμεσους φόρους (πλην του ΕΕΤΗΔΕ που γίνεται μέσω της ΔΕΗ), όσο και από την μείωση των έμμεσων κυρίως φόρων λόγω  των επώδυνων  μέτρων που αντανακλούν στη μείωση της κατανάλωσης κ.οκ. Έρχονται έτσι μεταξύ των άλλων, τα έσοδα του  ΠΔΕ και των κοινοτικών πόρων να ισοσκελίσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, και στη συνέχεια από τη μη απορρόφηση των πόρων αυτών, απορρόφηση όμως που  έπρεπε και είχε προγραμματισθεί να γίνει  για τα αναπτυξιακά έργα και τις δημόσιες επενδύσεις, να εμφανίζεται μείωση των εξόδων και το πρώτο πλεόνασμα, μαγική λέξη για την εικόνα μας στο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η υστέρηση  λοιπόν διοχέτευσης δημόσιων πόρων στην ανάπτυξη και στην πραγματική οικονομία και η υστέρηση στην πρόοδο των ιδιωτικών επενδύσεων συνθέτουν ένα μεγάλο πρόβλημα για την επανακκίνηση της ανάπτυξης.    

 

Η δημοσιονομική εξυγίανση και η μετάβαση της χώρας σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, είναι μία αυτονόητη ανάγκη που πέραν όλων των άλλων θετικών επιδράσεων θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα και την κοινωνική πολιτική. Θα δώσει στην Πολιτεία την δυνατότητα να ασκήσει πολιτικές που σήμερα δεν μπορεί λόγω περιορισμών. Για να επιτευχθεί όμως η δημοσιονομική εξυγίανση, μείζον στόχος είναι η ανάσχεση της ύφεσης και μία αναπτυξιακή διαδικασία που θα επιδράσει αποφασιστικά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και θα δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την άσκηση μιας πιο φιλόδοξης κοινωνικής πολιτικής. Ώστε να σταθεί δυνατή η διοχέτευση του 70% της υπέρβασης σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής, όπως έχει προβλεφθεί στο νέο μεσοπρόθεσμο μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

 

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρώθηκε σε αυτή τη φάση.  Είναι θετικό το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της εξασφαλίζουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης. Η συμφωνία περιλαμβάνει για πρώτη φορά βελτιωτικές ρυθμίσεις. Περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, αλλά και βελτιωτικές ρυθμίσεις σε  θέματα όπως τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η μείωση της φορολόγησης των ακινήτων, η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Περιλαμβάνει την αναγνώριση της ανάγκης να ληφθούν άμεσα μέτρα υποστήριξης των ανέργων –ιδιαίτερα των νέων και όσων ζουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν ενήλικα εργαζόμενο- και των ανασφάλιστων πολιτών, μέσω της  αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, όπως αναλυτικά είχε προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά. Το μέγεθος της ανεργίας είναι τόσο μεγάλο που το πέρασμα στην ανάπτυξη δεν φέρνει αυτόματα άμεση  ένταξη στην εργασία ενάμιση εκατομμυρίου ανέργων. Γι’ αυτό, χρειάζεται να υπάρξουν εκτεταμένα μέτρα και εργώδης προσπάθεια της Κυβέρνησης. Δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα με τροπολογίες.

 

Οι εταίροι μας οφείλουν όμως να αντιληφθούν και να αποδεχθούν ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όρια της και η οικονομία χρειάζεται ανάσες. Νέα μέτρα που θα υποβαθμίσουν τη ζωή των πολιτών δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Αντίθετα η λήψη μέτρων μείωσης των φόρων, μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, όπως και η οριστική αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ το 2014 από ένα δίκαιο με διευρυμένη φορολογική βάση, με καταγραφή της περιουσίας, περιουσιολόγιο, Ενιαίο Φόρο Ακίνητης περιουσίας.

 

 

 

ΕΠΙ ΤΟΥ  ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

 

Με τις προτεινόμενες διατάξεις προωθούνται σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογική πολιτική, όπως είναι οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για την  διαφοροποίηση προς το καλύτερο του ΕΕΤΗΔ,  για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Γεν. Γραμμ. Δημ. Εσόδων, για τις κρατικές ενισχύσεις κ.λ.π. Ρυθμίσεις για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και ειδικότερα της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων. Ρυθμίσεις για την πρόσβαση και άσκηση των επαγγελμάτων, για την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα της ενέργειας από ΑΠΕ με σκοπό την ενίσχυση του ΛΑΓΗΕ, για θέματα εκπαίδευσης, κοινωνικής πολιτικής κ.ά.

 

Με τις προτεινόμενες διατάξεις προωθούνται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες θα λειτουργήσουν  ευεργετικά και με  οφέλη στην οικονομία και στη λειτουργία του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές παρατηρήσεις από τη ΔΗΜ.ΑΡ Γιαυτό και κατατέθηκαν  τροποποιήσεις, για να αποδοθεί ο  θετικός χαρακτήρας στο σύνολο των ρυθμίσεων και σε αυτές θα επικεντρωθώ.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ Ν.Δ. 356/1974, Ν.2238/1994, Ν.2859/2000

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΙ Α.1-Α.5 ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

 

Με τις προτεινόμενες στις υποπαραγράφους Α.1. και Α.2. διατάξεις ρυθμίζεται η  τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών με διάφορες διαβαθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή δυσχερή οικονομική συγκυρία και συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες έως την 31.12.2012 οφειλές, που είναι βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και στα Τελωνεία του Κράτους, δύνανται, κατόπιν αίτησης των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία και δυνατότητα τήρησης προγράμματος δόσεων  να ρυθμίζονται έως και σε σαράντα οκτώ (48) ισόποσες μηνιαίες δόσεις και πάντως όχι πέραν της 30. 6.2017 («Απεριόριστες» δόσεις για φυσικά πρόσωπα με χρέη ως 5.000 ευρώ, Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης: Από 10 ευρώ ανάλογα τα πραγματικά εισοδήματα του οφειλέτη, Πρόβλεψη για ευνοϊκή μεταχείριση με πολλές και χαμηλές δόσεις και για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία κ.ά).

 

Ως βασική επισήμανση στο θέμα αυτό είναι ότι στο Ν/ΣΧ  έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται αντίστοιχες ρυθμίσεις  και για τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την  Αυτοδιοίκηση. Το συζητήσαμε με προτάσή μας  στην επιτροπή Οικονομικών ως ΔΗΜΑΡ θα θέλαμε μία πιο σαφή δέσμευση για τον τρόπο και χρόνο ρύθμισης αυτού του σημαντικού για την Αυτοδιοίκηση θέματος.

 

Με την υποπαράγραφο Α3 ορίζεται απλουστεύεται η διαδικασία διάκρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης. Με την υποπαράγραφο Α4 περιγράφονται οι διαδικασίες για διαπίστωση ανεπίδεκτων είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών (προϋποθέσεις- διαδικασίες διαγραφής) κ.ά.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.6.: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Φ.Π.Α. 

 

Με τις προτεινόμενες διατάξεις της υποπαραγράφου αυτής επιδιώκεται, όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση, η προώθηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης των υποκείμενων στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Προτείνονται δύο  βασικοί τρόποι εξόφλησης με κοινό χαρακτηριστικό την δυνατότητα εξόφλησης σε δύο δόσεις.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.7.:  ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (Ε.Ε.Τ.Α.)

 

Κύριες ρυθμίσεις που αφορούν το ΕΕΤΑ είναι:

 

1.Ενιαίο τέλος ακινήτων και το 2013 με οριζόντια μείωση 15%, η οποία επετεύχθη μετά από πίεση της ΔΗΜΑΡ. Θα εισπραχθεί μέσω ΔΕΗ.

2.Εφαρμογή μειωμένου συντελεστή 0,5 για τους πολύτεκνους εάν και εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Τιμή ζώνης ακινήτου

Οικογενειακό εισόδημα 2012

Εμβαδόν ακινήτου

Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 2010

3.Το μειωμένο τέλος ισχύει και για τους αναπήρους ή αυτούς που έχουν προστατευόμενο μέλος ανάπηρο, με αναπηρία 80%. Σημειώνεται ότι στο αρχικό σχέδιο το ποσοστό αναπηρίας ήταν 67%.  Επαναδιορθώθηκε για βασικές κατηγορίες αναπηρίες με 67%, όπως  DOWNκλπ

4.Εξαιρούνται από το ΕΕΤΑ (για ένα ακίνητο που αποτελεί κύρια κατοικία και έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία):

Μακροχρόνια άνεργοΆ

Άνεργοι που επιδοτήθηκαν για 6 από τους 12 μήνες που προηγήθηκαν της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού. Οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση είναι ίδιες μ' αυτές των πολυτέκνων με μόνη διαφορά το ετήσιο εισόδημα το οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12.000 €.

 

Η εξαίρεση των ανέργων από την καταβολή του ΕΕΤΑ αποτελεί και αυτή επιτυχία της ΔΗΜΑΡ.

 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ωστόσο έχει δύο προβλήματα. Πρώτον δεν προβλέπεται προσαύξηση του οικογενειακού εισοδήματος για τον/την σύζυγο και για κάθε τέκνο. Έτσι ένας άνεργος σε νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα 11.000€ δεν πληρώνει το τέλος αλλά ένας εργαζόμενος σε νοικοκυριό με οικογενειακό εισόδημα 10.000€ το πληρώνει (π.χ. ένα νοικοκυριό όπου και τα δύο μέλη απασχολούνται με μερική απασχόληση). Δηλαδή η ρύθμιση προστατεύει τους άνεργους χωρίς παιδιά και δεν προστατεύει καθόλου τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Καταθέσαμε γι’ αυτό σχετική τροπολογία που συνίσταται στην τροποποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων για να συμπεριληφθούν και τα φτωχά νοικοκυριά των μισθωτών και των συνταξιούχων, ως εξής:

 

γ) Απαλλαγή από την καταβολή του ΕΕΤΑ σε μισθωτό ή συνταξιούχο που πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις.

 

Για την απαλλαγή του ακινήτου από το Ε.Ε.Τ.Α. απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

 

α) ο υποκείμενος στο Ε.Ε.Τ.Α. να είναι άνεργος, μισθωτός ή συνταξιούχος κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α.,

 

β) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα χίλια εννιακόσια (1.900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο,

 

γ) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2012, να μην υπερβαίνει τις οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 € για τον/την σύζυγο και κατά 1.700 € για κάθε προστατευόμενο τέκνο,

 

δ) το εμβαδόν του ακινήτου (χωρίς του βοηθητικούς χώρους όπως αποθήκες, γκαράζ κ.ο.κ.) να μην υπερβαίνει τα ενενήντα (90) τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 15 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 120 τ.μ.. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,

 

ε) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Α.8.: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

 

Με την υποπαράγραφο Α8 προβλέπεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων  για το 2014 χωρίς την τελική του όμως ρύθμιση.

 

Ως Δημοκρατική Αριστερά, δεν πετύχαμε να εφαρμοστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας από το 2013, όπως είχαν συμφωνήσει οι πολιτικοί αρχηγοί. Ζητάμε την προώθηση αναγκαίων μέτρων προκειμένου να εφαρμοστεί ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας το 2014.

 

Στο νόμο πρέπει να προβλεφτεί η υποχρέωση δήλωσης/καταγραφής των αγροτεμαχίων που έχουν στην κατοχή τους τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως και να προχωρήσει άμεσα η σύνταξη του περιουσιολογίου. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να χρονίσει η καταγραφή και τα αγροτεμάχια να μην φορολογηθούν ούτε το 2014.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.: ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Με την υποπαράγραφο Β.1 μεταφέρονται σημαντικές αρμοδιότητες στη Γενικής Γραμματεία Εσόδων, γίνεται δηλαδή μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της δεδομένων των προβλημάτων που υφίστανται στην είσπραξη δημοσίων εσόδων. Με τις υπόλοιπες υποπαραγράφους συστήνονται οι κεντρικές και αποκεντρωμένες μονάδες κρατικών ενισχύσεων και ρυθμίζονται η οργάνωση και οι αρμοδιότητες τους.

 

Για τα θέματα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων,  του προσωπικού και της συνδεδεμένης ηλεκτρονικής λειτουργίας της Γεν. Γραμμ. Εσόδων, όπως και της ενίσχυσης της αυτονομίας έχουμε μιλήσει πολλές φορές και ως ΔΗΜΑΡ τα έχουμε θέσει προ πολλού και με ουσιαστικές για αυτά προτάσεις .

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.2. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

 

Συνιστάται οργανική μονάδα επιπέδου διεύθυνσης με τίτλο «Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων» υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό.

 

Τα Υπουργεία και οι εποπτευόμενοι φορείς προωθούν στην Κ.Μ.Κ.Ε  όλα τα σχέδια που αφορούν σε διαχείριση ή παροχή κρατικών πόρων, πριν την τελική έγκριση και υιοθετησή τους  και σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στον παρόντα νόμο. Η Μονάδα εξετάζει τα προτεινόμενα σχέδια ως προς τη συμβατοτητά τους με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και εκφράζει έγγραφη γνώμη η οποία προσαρτάται σε κάθε σχέδιο. Επίσης, συντονίζει θέματα κρατικών ενισχύσεων σε εθνικό επίπεδο και συνεργάζεται με Υπουργεία και λοιπούς φορείς μέσω του δικτύου αποκεντρωμένων μονάδων κρατικών ενισχύσεων.

 

Ο ρόλος της κεντρικής αυτής μονάδας κρίνεται θετικός και από πλευράς συντονισμού και από πλευράς συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά κέντρα λήψεως αποφάσεων.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.3: ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

 

Η Μονάδα αυτή στελεχώνεται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 55 παρ. 21 του ν. 4002/2011 (Α’ 222) « Έγκριση Μεσοπρόσθεσμου Πλαισίου Δημ/μικής Στρατηγικής 2013-2016» και μετά τη λήξη αυτού σύμφωνα με τον υπαλληλικό κώδικα.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.4.: ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

 

Η επιφορτισμένη με τις κρατικές ενισχύσεις υπηρεσία κάθε υπουργείου  μετονομάζεται σε «Αποκεντρωμένη Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων» και ασκεί έλεγχο αναφορικά με την ύπαρξη κρατικών ενισχύσεων, όλων των σχεδίων νόμου που εισάγονται προς ψήφιση από το φορέα στον οποίο ανήκει ή που εποπτεύει η εκάστοτε Αποκεντρωμένη Μονάδα.

 

Το δίκτυο αυτό κρίνεται σαν θετική εξέλιξη αλλά ελλοχεύει η ανησυχία μήπως αυξηθεί η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις και τελικά δεν εκπληρώσει τους στόχους της –δεδομένου και του γεγονότος ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν είναι εξοικειωμένοι με την ομαδική εργασία και το συντονισμό.

 

 

 

 ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.5: ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

 

Με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται κατόπιν προτάσεως του πρωθυπουργού συγκροτείται Διϋπουργική Επιτροπή Κρατικών Ενισχύσεων. Το έργο της Επιτροπής είναι η διερεύνηση και επίλυση όλων των θεμάτων κρατικών  ενισχύσεων που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, που αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους διάφορους αρμόδιους φορείς, και που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

 

 Θετική η ίδρυση αυτής της Επιτροπής και πολλά υποσχόμενη η λειτουργία της γιατί πράγματι υφίστανται οριζόντια θέματα που αγγίζουν πολλά υπουργεία και απαιτείται συντονισμένη δράση ιδιαίτερα δε όταν υπάρχουν και διιστάμενες απόψεις.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.6.: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ 

 

Η υποπαράγραφος αυτή αφορά στη διαδικασία γνωμοδότησης από τη Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.7.: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΚΔΕΟΔ

 

Η υποπαράγραφος αυτή αφορά στην υποστήριξη από ΚΔΕΟΔ η οποία υποχρεούται να εξετάζει κατά προτεραιότητα τα θέματα που της υποβάλλονται από τη Κεντρική και τις Αποκεντρωμένες Μονάδες Κρατικών Ενισχύσεων.

 

 

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.8.: ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

 

Η υποπαράγραφος αυτή αφορά στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις κρατικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί στην Ελληνική επικράτεια κατόπιν εγκριτικής απόφασης της ΕΕ καθώς και αυτές του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού 800/2008.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.9.: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

 

Η υποπαράγραφος αυτή αφορά στην εφαρμογή της υποχρέωσης ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, κατά τη περίπτωση που ‘οι ωφελούμενοι από παράνομη κρατική ενίσχυση είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τα ποσά και με τους αναλογούντες τόκους,’ γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχίες ιδιαίτερα σε μια μεγάλη σειρά ενισχύσεων που δόθηκαν από το δημόσιο στις επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών της Θράκης και της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, υπάρχει βάσιμη ανησυχία γιατί σύμφωνα με την απόφαση ΝΜ 153/03 της ΕΕ μάλλον κρίνονται παράνομες οι ενισχύσεις σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μακεδονίας και Θράκης   διότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν γνωστοποίηση αυτές στην ΕΕ, δεν προσδιόρισε τους δικαιούχους και γενικότερα η αιτιολόγηση ήταν πλημμελής.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.10.: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ 

 

Η υποπαράγραφος αυτή αφορά στην διαδικασία ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Β.11.: ΤΕΛΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Γ: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΠΑΡΟΧΗ ΕΚΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

 

Με τις διατάξεις της παραγράφου Γ’, ρυθμίζεται η πρόσβαση και η άσκηση του επαγγέλματος του πιστοποιημένου εκτιμητή σε εναρμόνιση προς τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Κεφαλαίου Α΄ του ν. 3919/2011. Η άσκηση του εκτιμητικού έργου γίνεται πλέον από τους Ορκωτούς Εκτιμητές - φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι αποτελούν υποχρεωτικά μέλη του και οργανώνονται μέσω ενός ΝΠΙΔ σωματειακού χαρακτήρα και όχι από το Ειδικό Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.) αυτό καθαυτό.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ’: ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.1. : ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 34 ΤΟΥ Ν.4141/2013

 

Με τις προτεινόμενες διατάξεις συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 34 του ν.4141/2013 (Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης) όσον αφορά την ελεγκτική αρμοδιότητα του Κέντρου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων και διευκρινίζονται λεπτομέρειες εφαρμογής αυτού. Σημαντική η διάταξη της περίπτωσης 2 που αφορά τις αρμοδιότητες του Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ για τις οποίες προστίθενται ότι για εταιρείες τραπεζικές, ασφαλιστικές ή εισηγμένες ΑΕ το όριο για να ελέγχονται από το αυτό είναι τα 10.000.000 €.

 

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές αφορούν Νόμο που δημοσιεύτηκε πριν 20 ημέρες.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.2.: KATAΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ Ο.Λ.Π. Α.Ε. ΚΑΙ Ο.Λ.Θ. Α.Ε. ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Καταργούνται φορολογικά προνόμια του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ για την περίπτωση 4 που αφορά την Ελληνικό ΑΕ, η οποία ως δημόσια εταιρία ειδικού σκοπού, απολαμβάνει, μετά τη μεταβίβαση των μετοχών της στο ΤΑΙΠΕΔ, των φορολογικών προνομίων και ατελειών του Δημοσίου για λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος (παρ. 13 του άρθρου 2 του ν. 3986/2011) προτείνεται η παράταση της πρώτης εταιρικής χρήσης έως 31.12.2013, προκειμένου να μην διακυβευθεί η έκβαση του εν εξελίξει διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της εταιρίας.

 

 Τέλος ιδιαίτερα σημαντική είναι η περίπτωση 12 με την οποία δύναται να αναλαμβάνει τα χρέη της Εγνατίας από σύναψη δανείων ο ανάδοχος της σύμβασης αξιοποίησης.

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Δ.3.: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

 

Με τις ρυθμίσεις που προτείνονται στην υποπαράγραφο Δ.3 μειώνεται ακόμη περισσότερο η διείσδυση και ο έλεγχος του δημοσίου στο ΤΧΣ. Δεδομένου ότι το Ταμείο διαχειρίζεται χρήματα του δημοσίου θα έπρεπε και ο ρόλος του δημοσίου να είναι σαφής και ουσιαστικός.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ε. : ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Ν.3919/2011

 

Ο νόμος 3919/2011 αφορά την απελευθέρωση επαγγελμάτων. Οι διατάξεις της παραγράφου αφορούν 3 κυρίως θέματα:

 

Ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του Ν. 3919/2011 και περιγράφονται στις υποπαραγράφους Ε.1 - Ε.5. Πιο συγκεκριμένα στην Ε.1 ενσωματώνεται ουσιαστικά η έννοια της οικονομικής ελευθερίας και η διαφοροποίηση μεταξύ επαγγέλματος και δραστηριότητας. Με την ρύθμιση της υποπαραγράφου Ε.2. δίνεται η δυνατότητα επαναφοράς ορισμένων εκ των περιορισμών που υφίστανται στην ισχύουσα νομοθεσία αναφορικά με διάφορες επαγγελματικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

 

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με την υποπαράγραφο Ε.4. , όπου προτείνεται να καταργηθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος γεωτεχνικού (ο ορισμός περιλαμβάνει τις ειδικότητες γεωπόνου, δασολόγου, κτηνίατρου, γεωλόγου, ιχθυολόγου) και να αντικατασταθεί από την διαδικασία αναγγελίας και σιωπηρής έγκρισης, όπως προβλέπεται από το ν. 3919/2011.

 

Ο κλάδος των γεωτεχνικών είναι ανάστατος και με το δίκαιο του και η ρύθμιση αυτή κ. Υπουργέ δεν πρέπει να περάσει, γιατί αφορά την πλήρη υποβάθμιση ενός  επιστημονικού κλάδου που συνδέεται άμεσα, ιστορικά και κοινωνικά   με τον πρωτογενή τομέα, την αγροτική ανάπτυξη, την κτηνοτροφία και την ιχθυοκαλλιέργεια   και την προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα στην μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και  τα τρόφιμά, τον έλεγχο για τη δημόσια υγεία κ.λ.π. 

 

Στο πνευμα αυτό και  οι παράγραφοι που ακολουθούν  "απελευθερώνουν" κάποιες δραστηριότητες όπως  η Ε12 που αφορά την ίδρυση κτηνιατρικών κλινικών από τον οποιοδήποτε με μόνη υποχρέωση την πρόσληψη ενός επιστημονικού υπευθύνου κτηνιάτρου βρίσκει αντίθετους τους κτηνιάτρους, γιατί θεωρούν ότι θα καταντήσουν υπάλληλοι των 500 € σ' αυτές τις επιχειρήσεις.

 

Ομοίως στην υποπαράγραφο Η.2 εμπεριέχονται διατάξεις που αναφέρονται στην επαγγελματική ταυτότητα του Λογιστή  Φοροτεχνικού. Φαίνεται να δίδεται προτεραιότητα στην επαγγελματική εμπειρία και στη παρακολούθηση σεμιναρίων παρά στους Ακαδημαϊκούς τίτλους. Με άλλα λόγια φαίνεται ότι προωθείται  η ισοπέδωση της επαγγελματικής εξέλιξης των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από τους φορείς τους.

 

Γενικά υπάρχουν διατάξεις που ισοπεδώνουν τα πτυχία (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ κ.λπ. μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με πρόσχημα την απελευθέρωση). Για όλες τις δραστηριότητες θα πρέπει να ορίζεται και ο φορέας που θα πιστοποιεί εάν κάποιος είναι ικανός να εξασκήσει μια δραστηριότητα ή όχι.

 

Με την υποπαράγραφο Ε.5. το Υπουργείο Οικονομικών ορίζεται ως συναρμόδιο Υπουργείο για κάθε θέμα που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 3919/2011 όσον αφορά στην πρόσβαση σε επαγγέλματα και την άσκησή τους. Ουσιαστικά η τελική έγκριση για την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος θα δίνεται από το ΥΠΟΙΚ. Θα προβαίνει επίσης σε έλεγχο συμβατότητας και θα συνυπογράφει τα προτεινόμενα νομοσχέδια, προεδρικά διατάγματα και κανονιστικές υπουργικές αποφάσεις

 

Δεν είναι θετική αυτή η διάταξη, συγκεντρωτική  και προσδίδει κυρίαρχο ρόλο  στον  Υπ. Οικονομικών  για τα θέματα πρόσβασης στα επαγγέλματα και άσκησής τους . Όλη η μέχρι σήμερα νομοθεσία για την άσκηση των επαγγελμάτων  μπορεί να εμπεριείχε σημαντικά προβλήματα δεν μπορεί όμως να φθάσουμε στην αντίθετη όχθη και να παραβλέπουμε τα ουσιαστικά και αντικειμενικά κριτήρια κυρίως ανώτατων  σπουδών, πιστοποιητικών για τα προσόντα, την εμπειρία και την εξειδίκευση κ.λ.π.., που κατεξοχήν διασφαλίζουν την ορθή άσκηση του επαγγέλματος και ενσωματώνουν την επιλογή και προσπάθεια του κάθε νέου - πολίτη για να αποκτήσει τα ουσιαστικά προσόντα για την πρόσβαση και άσκηση του επαγγέλματός του .   Πολλά από αυτά τα θέματα αφορούν τον κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό πολιτισμό μας και δεν μπορούν να ισοπεδώνονται  με την επίκληση των μνημονιακών υποχρεώσεών , ας είμαστε προσεκτικοί.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΣΤ’: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

 Περιλαμβάνονται  σημαντικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τα ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των Πειθαρχικών Συμβουλίων.

 

Σε γενικές γραμμές, το Νομοσχέδιο στοχεύει στο να θεραπεύσει την προφανή στρέβλωση του διοικητικού συστήματος, η οποία είχε οδηγήσει στο να παραπέμπονται σε Πειθαρχικά Συμβούλια (εάν αυτά υπήρχαν) ακόμη και κραυγαλέες υποθέσεις επίορκων Δημοσίων Υπαλλήλων μετά από 2, 3 ή και περισσότερα χρόνια. Σε όλες σχεδόν τις διατάξεις ορίζονται σαφή χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης της εξέτασης των υποθέσεων, οι βαθμοί δικαιοδοσίας αλλά τίθεται έως και θέμα πειθαρχικής ευθύνης των ιδίων των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων, εάν οι υποθέσεις δεν εξετάζονται στα αυστηρά οριζόμενα  χρονοδιαγράμματα με δική τους υπαιτιότητα.

 

Με το πνεύμα αυτό, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς, γιατί στην πραγματικότητα ορίζει ένα απολύτως σαφές πλαίσιο αποτελεσματικής λειτουργίας των Πειθαρχικών Συμβουλίων, ενώπιον των οποίων χρονίζουν εκατοντάδες υποθέσεις επίορκων Δημοσίων Υπαλλήλων, χωρίς τελικώς να επιλύονται.   

 

Ένα πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζεται όμως στις διατάξεις των Υποπαραγράφων ΣΤ.2 και ΣΤ.3 (σελ. 70), όπου στην πράξη καταργούνται τα Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια,

 

Η εν τοις πράγμασι κατάργηση του Δευτέρου βαθμού Πειθαρχικής δικαιοδοσίας, ενδεχομένως να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αντικειμενικότητας και φερεγγυότητας στην όλη διαδικασία, δεδομένου ότι τα (πρωτοβάθμια) Πειθαρχικά όργανα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και Μονομελή (περίπτωση Υποπαραγράφου ΣΤ.6 & ΣΤ.7 σελ. 71). Τούτο σημαίνει στην πράξη, ότι ο πειθαρχικά ελεγχόμενος Δημόσιος Υπάλληλος, μετά την εναντίον του απόφαση του Μονομελούς οργάνου (στην πράξη, προσωπικής απόφασης συναδέλφου του), η μόνη δυνατότητα που έχει, είναι να καταφύγει στο ΣτΕ (!!).

 

Στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υφίστανται περιπτώσεις μονομελούς οργάνου 

 

 

 

Σε ότι αφορά την υποπαράγραφο ΣΤ12 προβλέπεται η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα εργαζομένων σε ΝΠΙΔ, με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ. Επίσης, προβλέπεται η απόλυσή τους στην περίπτωση κατάργησης των θέσεων τους. Η ρύθμιση αφορά χιλιάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση αρκετών ΝΠΙΔ, ενώ δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη εάν αυτοί οι υπάλληλοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ζ’: Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2011/7 της 16ης Φεβρουαρίου 2011 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές

 

Πρόκειται για αρκετές ουσιαστικές αλλαγές στην οδηγία 2000/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Οι αλλαγές αυτές είναι επιβεβλημένες  γιατί πρέπει να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις πληρωμών οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη ρευστότητα και περιπλέκουν τη χρηματοοικονομική διαχείριση των επιχειρήσεων.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Η:  ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ.

 

Με την υποπαράγραφο Η1 εισάγεται η ρύθμιση για το bakeoff, η οποία είχε αποσυρθεί από το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συμβάσεις και επανήλθε στο παρόν σχέδιο νόμου. Συνεχίζουμε να ζητάμε την απόσυρσή της ή τη διατύπωση όπως προτείνεται και από τους αρτοποιούς ως εξής :

 

Τελικά οι Αρτοποιοί δέχονται την παρακάτω Διατύπωση - τροπολογία

 

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του ν.3526/2007 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«1. Για την διάθεση άρτου και αρτοπαρασκευασμάτων επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίου άρτου σε ισόγειους ή άλλους χώρους, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για τη δραστηριότητα αυτή σύμφωνα τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντα Οικοδομικού Κανονισμού. Αν το πρατήριο άρτου δεν αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, επιτρέπεται η ίδρυση του σε όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών. Τα πρατήρια άρτου αμιγή ή μη που βρίσκονται εντός των καταστημάτων τροφίμων και ποτών, διαθέτουν επαρκή χώρο και διαχωρίζονται από τους χώρους όπου πωλούνται άλλα προϊόντα με κατάλληλο υλικό που συνδέεται στέρεα με το δάπεδο και έχει ύψος τουλάχιστον 1,5 μέτρα.

 

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του ν.3526/2007 αντικαθίσταται ως εξής:

 

«1. Η εγκατάσταση περάτωσης έψησης μπορεί να αποτελεί είτε αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα είτε τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, που διαχωρίζεται, στην περίπτωση αυτή, με σταθερό χώρισμα. Αν η εγκατάσταση αυτή αποτελεί τμήμα μικτού καταστήματος τροφίμων ή υπεραγοράς τροφίμων, μπορεί να βρίσκεται μέσα ή έξω από το κατάστημα ή την υπεραγορά τροφίμων, ως αυτοτελής και ανεξάρτητος χώρος. Ο χώρος της εγκατάστασης περάτωσης έψησης περιλαμβάνει: χώρο αποθήκευσης των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, χώρο προετοιμασίας των προϊόντων αυτών προς έψηση, χώρο εκκλιβάνισης, χώρο επαναφοράς των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας, μετά την έψησή τους, στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και χώρο συσκευασίας. Αν η εγκατάσταση περάτωσης έψησης αποτελεί αυτοτελές και ανεξάρτητο κατάστημα, απαιτείται να διαθέτει αποδυτήριο και αποχωρητήριο με τις προδιαγραφές που ορίζονται, κατά περίπτωση, από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις, καθώς και τις διατάξεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού.»

 

Στην υποπαράγραφο Η.3 καθορίζεται θέματα μεταβιβάσεων αδειών πωλητών λαϊκών αγορών. Ορίζεται ρητά ότι οι άδειες είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες ενώ στο π.δ 51 δεν υπήρχε αυτός ο χαρακτηρισμός. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται (άπαξ) η μεταβίβαση κατά σειρά προτεραιότητας στο / στη σύζυγο ή σε ένα εκ των συνοικούντων και προστατευόμενων  τέκνων με ταυτόχρονη παραίτηση των λοιπών μελών (όπως και στο π.δ 51). Οι βελτιώσεις που είχαμε προτείνει έχουν υιοθετηθεί με την σχετική τροποποίηση.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Θ: ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Θ.1.: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

 

Με τις διατάξεις της περίπτωσης 1 ανακηρύσσεται αναπόσπαστο τμήμα της αδείας ο διακριτικός τίτλος που ο πάροχος θα χρησιμοποιήσει, ο οποίος θα αποτελείται από την επωνυμία ή τον διακριτικό τίτλο καθώς και από τον τίτλο του τύπου της παροχής εκπαίδευσης ή της συντόμευσης αυτού.

 

Με τις διατάξεις της περίπτωσης 2 αποσαφηνίζεται η συστέγαση διαφορετικών μονάδων παροχής εκπαίδευσης που ανήκουν στον ίδιο φορέα, με ρητή ωστόσο απαγόρευση της ταυτόχρονης λειτουργίας στην ίδια αίθουσα διαφορετικών μονάδων παροχής εκπαίδευσης.

 

Περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για τα «συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία».

 

 

 

ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Θ.2.: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Με τις διατάξεις της περίπτωσης 1 επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση λειτουργία, εκτός των επταθέσιων έως και ενδεκαθέσιων δημοτικών σχολείων, και δημοτικών σχολείων δωδεκαθέσιων και άνω, αν αυτό επιβάλλεται για λειτουργικούς και παιδαγωγικούς λόγους, όπως για παράδειγμα ο μεγάλος αριθμός των μαθητών, οι μικρής χωρητικότητας διατιθέμενοι χώροι διδασκαλίας και οι αποστάσεις μεταξύ των σχολείων.

 

Με τις διατάξεις της περίπτωσης 2 αυξάνεται από 1.9.2013 το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά δύο ώρες.

 

Με τις διατάξεις της περίπτωσης 3 ορίζεται ότι το αυξημένο κατά δύο ώρες εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπολογίζεται από τα οικεία συλλογικά και ατομικά διοικητικά όργανα της εκπαίδευσης .

 

Η αύξηση του ωραρίου είναι αναγκαία αλλά δεν αποτελεί λύση. Οι ρυθμίσεις των υποπαραγράφων 2 και 3 επιβεβαιώνουν την έλλειψη εκπαιδευτικής πολιτικής. Το θέμα του ωραρίου θα έπρεπε να εξεταστεί ολοκληρωμένα και να ενταχθεί σ’ ένα πακέτο μέτρων που θα συμπεριλαμβάνει τις μεταθέσεις/μετατάξεις/αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, τις συγχωνεύσεις των σχολείων, τον προσδιορισμό και τον τρόπο κάλυψης των λειτουργικών κενών. Είναι θέματα που συνδέονται άρρηκτα το ένα με το άλλο και δεν μπορούν να εξεταστούν μεμονωμένα.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ Ι: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ  ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Βασικός στόχος των ρυθμίσεων που αφορούν πολλές χιλιάδες επενδυτές, μεμονωμένους αλλά και επιχειρήσεις, είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων της αγοράς των ΑΠΕ που εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος στα 640 εκ. €.

 

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις είναι οι παρακάτω:

 

1.Διατηρείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής εκ μέρους των επενδυτών για κάθε αίτημα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης μονάδας ΑΠΕ στο δίκτυο. Ωστόσο, οι εγγυητικές είναι μειωμένες κατά 50% σε σύγκριση με την πρότερη κατάσταση (Υποπαράγραφος Ι.1). Το ύψος της εγγυητικής ορίζεται, ανά μονάδα ονομαστικής ισχύος του αιτήματος σε MW, σε 60.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος ως και 1 MW, 30.000 ευρώ για το τμήμα της ισχύος από 1 MW έως και 10 MW, 20.000 ευρώ για το τμήμα ισχύος από 10 MW ως και 100 MW, και 10.000 ευρώ για το τμήμα ισχύος πάνω από 100 MW. Η διάρκεια της εγγυητικής θα είναι κατ’ ελάχιστον δύο έτη και θα ισχύει μέχρι την ενεργοποίηση της σύνδεσης του έργου. Σε περίπτωση μη αποδοχής της χορηγούμενης προσφοράς σύνδεσης, η εγγυητική επιστολή επιστρέφεται. Εάν δεν ανανεωθεί τρεις εργάσιμες ημέρες πριν από τη λήξη της ή εάν εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος της οριστικής προσφοράς σύνδεσης δεν έχει συναφθεί σύμβαση σύνδεσης η εγγυητική καταπίπτει υπέρ του ειδικού λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999. Με την υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης το ποσό της εγγυητικής επιστολής μειώνεται στο 1/4 του ποσού. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι σταθμοί ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε κτήρια, ανεξαρτήτως ισχύος (φωτοβολταϊκά σε στέγες). Στόχος της υποχρεωτικής κατάθεσης εγγυητικής επιστολής είναι να μην δεσμεύεται ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο από αιτήματα με μικρές πιθανότητες υλοποίησης και η αποφυγή του πλασματικού κορεσμού. Τα ποσά των εγγυητικών είναι αρκετά υψηλά για τα δεδομένα της εποχής.

2.Καθιερώνεται τέλος διακράτησης ύψους 1.000 ευρώ / MW για τα φωτοβολταικά αν τρία χρόνια μετά τη λήψη της άδειας ο επενδυτής δεν έχει ακόμη εκτελέσει το έργο. Το τέλος μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ έως και τα 3.000 ευρώ/ MW.

3.Για φ/β που θα συνδεθούν μετά την 1/7/13 προβλέπει έκτακτη εισφορά επί του τζίρου, το οποίο φθάνει έως 42%. (Υποπαράγραφος Ι.4).Για όσων τα έργα συνδέθηκαν ή πρόκειται να συνδεθούν με το δίκτυο από την 1η Ιανουαρίου ως και την 3 Ιουνίου 2013, η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου φτάνει το 37%. Η έκτακτη εισφορά κλιμακώνεται ανάλογα με το πότε ο επενδυτής «κλείδωσε» την εγγυημένη ταρίφα. Τα υψηλότερα ποσοστά (37% και 42%) της ειδικής εισφοράς, αφορούν σε φωτοβολταϊκά που «κλείδωσαν» εγγυημένη ταρίφα μέχρι και το Φεβρουάριο του 2012 και τα χαμηλότερα (40% και 34%), εκείνα τα έργα που κλείδωσαν τιμή από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Αύγουστο 2012. Στο αρχικό σχέδιο υπήρχε πρόβλεψη για μείωση κατά 2% για τους αγρότες η οποία όμως απαλείφθηκε.

4.Παγώνει κάθε νέα σύναψη σύμβασης πώλησης φωτοβολταικού με το δίκτυο μέχρι και το τέλος του 2013 (πλην των οικιακών που εξαιρούνται).

 

Έχουμε καταθέσει τρεις  τροπολογίες για τις ρυθμίσεις αυτές, ενώ θέλουμε να τονίσουμε για μία ακόμη φορά ότι :

 

Θα πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο σύστημα που θα δημιουργεί δηλαδή στον ΛΑΓΗΕ υπό την προϋπόθεση ότι:

 

Α) Η τακτική εισφορά θα κατανέμεται ομοιόμορφασε όλες τις μορφές ΑΠΕ ανάλογα με το χρόνο σύνδεσης και το μέγεθος της επένδυσης

 

Β) Δεν θα αιφνιδιάζει τους νέους επενδυτές

 

Γ) δεν θα οδηγεί στην οικονομική απαξίωση των υπαρχόντων επενδύσεων  και

 

Ειδικά για τους επενδυτές αγρότες έως 100ΚW να μην υπάρξει επιβάρυνση πλέον του 25% για όσα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν ανασκευασθεί ή θα κατασκευασθούν.

 

Δ)Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε ότι πρέπει να λήξει το συντομότερο το θέμα του νέου ρυθμιστικού πλαισίου όπου θα επιλύεται – στην ουσία θα καταργείται – η στρέβλωση του συστήματος από τη ισχύουσα ρύθμιση για

 

Ο Υπουργός έκανε αποδεκτές τις προτάσεις μας και των άλλων κομμάτων  για τα φωτοβολταικά των αγροτών και αυτά των μη διασυνδεδεμένων νησιών , όπως και τις παρατηρήσεις μας για την περίπτωση Δ για την κατάργηση – απόφαση βέβαια  και της ΡΑΕ της ρύθμισης για

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΒ. : ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

 

Στην παράγραφο αυτή ορίζεται ότι ισχύουν, ανανεώνονται και για φέτος και πληρώνονται (οι  περυσινές οφειλές προφανώς) των συμφωνιών και συμβάσεων που έγιναν τον περασμένο χρόνο σχετικά με τη μίσθωση και τεχνική υποστήριξη των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Αναφέρεται όμως ότι «ισχύουν με τους ίδιους όρους και βάσει των προσφορών που υπάρχουν». Πότε έχουν κατατεθεί αυτές – πέρυσι ή φέτος? Αν είναι του περασμένου έτους, επεκτείνονται αυτοδικαίως? Αν έχουν κατατεθεί φέτος, δεν πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μιας και πρόκειται για διεθνείς διαγωνισμούς (λόγω του ότι δεν γίνεται να «ακυρωθεί» στην πράξη ο διαγωνισμός με νομοθετική πράξη, η οποία να λέει «δεν χρειάζεται να γίνει πλέον η διαδικασία, γιατί εμείς αποφασίζουμε αυτό»)? Σε περίπτωση που οι προσφορές είναι οι περσινές, πως είμαστε βέβαιοι ότι η πλευρά των προσφερόντων θέλει να διατηρήσει και για φέτος τους ίδιους όρους?? Σε περίπτωση που αρνηθούν κάτι τέτοιο, τότε τι προβλέπεται να γίνει??

 

Τα σημεία αυτά, χρειάζονται διευκρίνιση γιατί από το κείμενο δεν είναι σαφές για τι είδους καθεστώς μιλάμε ακριβώς.

 

 

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΓ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

 

Γενικό σχόλιο: Πρόκειται για τη δημιουργία ενός «θεσμικού μηχανισμού» - ο οποίος παρ’ όλ’ αυτά, νομοθετικά είναι ιδιαίτερα «Πρωθυπουργοκεντρικός»: Ήδη στις 3 παραγράφους της Υποπαραγράφου ΙΓ.1 (σελ. 111) αναφέρεται 3 φορές ο Πρωθυπουργός («υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό», «διορίζεται με απόφαση του Πρωθυπουργού», «απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του με απόφαση του Πρωθυπουργού»), ενώ και τα στελέχη που τον πλαισιώνουν «αποσπώνται με απόφαση του Πρωθυπουργού κατά παρέκκλιση κείμενων διατάξεων και χωρίς περιορισμό» (σελ. 115, παρ. 2, Υποπαραγράφου ΙΓ.5).

 

Επιμέρους σχόλια: Συνολικά εμφανίζεται για θέση, η οποία περιβάλλεται με ευρύτατες υπερ-αρμοδιότητες, οι οποίες όμως έχουν έναν μάλλον ασαφή χαρακτήρα. Θα πρόκειται για ένα άτομο που θα έχει «πολιτικές», «δικαστικές» ή και τις δύο αρμοδιότητες? Στο εύρος των αρμοδιοτήτων του, περιλαμβάνεται από την «κατάρτιση σχεδίου εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς» έως την «ενημέρωση του Πρωθυπουργού και της Βουλής» και «τη συνεργασία με αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές και τους διευθύνοντες τις αρχές αυτές».

 

Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο, βρίσκεται στην παρ. 4 της Υποπαραγράφου ΙΓ2 (σελ. 113), όπου ορίζεται ότι ο Εθνικός Συντονιστής «λαμβάνει υπόψη το γενικό πλαίσιο που έχει αποτυπωθεί στον Οδικό Χάρτη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μνημονίου κατανόησης που έχει υπογραφεί από 4.10.2012 μεταξύ των Υπουργείων..κλπ… και του εκπροσώπου της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα».

 

 

 

Ακολουθούν τα κείμενα τροπολογιών που έχουμε καταθέσει

 

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

Στο Σχέδιο  Νόμου  «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

 

ΤΩΝ Ν. 4046/2012, 4093/2012 ΚΑΙ 4127/2013»

 

 

 

Παράγραφος Α7 - Υποπαράγραφος 11

 

Αιτιολογική Έκθεση

 

Με τις διατάξεις της παραγράφου Α7 «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων» επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες ακινήτων. Με την παράγραφο 11 λαμβάνεται ειδική πρόνοια απαλλαγής από το τέλος για ένα μέρος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι οι άνεργοι. Για την απαλλαγή από το τέλος θα πρέπει να συντρέχουν μία σειρά από προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος να μην υπερβαίνει τις 12.000 €.

 

Η συγκεκριμένη διάταξη, μολονότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση εμφανίζει δύο σημαντικά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν:

 

(α) δεν προβλέπεται κλιμάκωση του εισοδηματικού ορίου στο ενδεχόμενο προστατευόμενων τέκνων, και

 

(β) είναι δυνατό να οδηγήσει στο εξής παράδοξο: με όλα τα άλλα σταθερά, ένα νοικοκυριό με έναν εργαζόμενο με εισοδήματα έως 12.000€ και έναν άνεργο εξαιρείται (ορθώς) από την καταβολή του Έκτατου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, αλλά ένα νοικοκυριό με δύο εργαζόμενους και συνολικά εισοδήματα π.χ. 10.000€ (5.000€ έκαστος-η σύζυγος) να πρέπει να αποδώσει το Έκτατο Ειδικό Τέλος μολονότι η φοροδοτική του ικανότητα είναι καταφανώς μικρότερη.

 

Δηλαδή, με την υφιστάμενη διατύπωση της διάταξης προστατεύονται περισσότερο οι άεργοι δίχως παιδιά έναντι των ανέργων με παιδιά και δεν προστατεύονται καθόλου οικογένειες των οποίων τα εισοδήματα μπορεί να υπολείπονται του ορίου της φτώχειας. Ειδικά στην δεύτερη περίπτωση, η διάταξη δημιουργεί ισχυρά κίνητρα ενίσχυσης της αδήλωτης εργασίας κάτι το οποίο σημαίνει περαιτέρω διαφυγή εσόδων μέσω των διαφυγόντων φόρων εισοδήματος και των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

 

Συνεπώς, απαιτούνται τροποποιητικές ενέργειες έτσι ώστε να υπηρετηθεί η πρόθεση του νομοθέτη που είναι η προστασία εκείνων των ομάδων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση. Βάσει των παραπάνω η Δημοκρατική Αριστερά καταθέτει την παρακάτω τροπολογία.

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

Η Υποπαράγραφος 11 της Παραγράφου Α.7 τροποποιείται ως εξής:

 

11. Δεν οφείλεται το Ε.Ε.Τ.Α. για ακίνητο που αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών:

 

α) σε μακροχρόνια άνεργο με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α., εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης,

 

β) σε άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α, και

 

γ) σε μισθωτό ή συνταξιούχο που πληροί σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις.

 

Για την απαλλαγή του ακινήτου από το Ε.Ε.Τ.Α. απαιτείται να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

 

α) ο υποκείμενος στο Ε.Ε.Τ.Α. να είναι άνεργος, μισθωτός ή συνταξιούχος κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Α.,

 

β) η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα χίλια εννιακόσια (1.900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο,

 

γ) το οικογενειακό εισόδημα, κατά το οικονομικό έτος 2012, να μην υπερβαίνει τις οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 € για τον/την σύζυγο και κατά 1.700 € για κάθε προστατευόμενο τέκνο,

 

δ) το εμβαδόν του ακινήτου (χωρίς του βοηθητικούς χώρους όπως αποθήκες, γκαράζ κ.ο.κ.) να μην υπερβαίνει τα ενενήντα (90) τ.μ., τα οποία προσαυξάνονται κατά 15 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 120 τ.μ.. Εφόσον το εμβαδόν του ακινήτου υπερβαίνει την έκταση που ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, για την επιπλέον επιφάνεια το Ε.Ε.Τ.Α. υπολογίζεται χωρίς την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή,

 

ε) η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας έτους 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε..

 

 

 

 

 

27 Απριλίου 2013

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

 

 

 

Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη

 

 

 

Νικόλαος Τσούκαλης

 

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

Στο Σχέδιο Νόμου «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ Ν. 4046/2012, 4093/2012 ΚΑΙ 4127/2013»

 

Παράγραφος 1α της Υποπαραγράφου ΙΓ2, Άρθρο 1ο

 

Αιτιολογική Έκθεση

 

Το φαινόμενο της διαφθοράς, του οποίου οι δυναμικές παρουσιάζουν μακροχρόνιες τάσεις, αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, με έντονες αρνητικές επιπτώσεις στα Οικονομικά του Δημοσίου. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες εξόδου από την οικονομική κρίση, ενώ συνιστά και μία από τις κύριες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

 

Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο στερείται της τεχνογνωσίας, αναφορικά με την συλλογή, την καταγραφή και την ανάλυση δεδομένων από τις οποίες θα προκύψει μία συντονισμένη πολιτική για την εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αντιθέτως, αρμόδιοι Ευρωπαϊκοί και Διεθνείς φορείς έχουν παρουσιάσει τεκμηριωμένες σχετικές αναλύσεις και προτάσεις, τις οποίες το Ελληνικό Κράτος καθυστερεί να αφομοιώσει.

 

Προσθήκη - Τροπολογία

 

Στο άρθρο 1α της Υποπαραγράφου ΙΓ2 του Άρθρου 1 προστίθεται:

 

«Η κατάρτιση του σχεδίου γίνεται σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών»

 

26 Απριλίου 2013

 

Οι προτείνοντες Βουλευτές

 

Ασημίνα Ξηροτύρη

 

Μαρία Γιαννακάκη

 

Θωμάς Ψύρρας

 

Γιάννης Πανούσης

 

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012,4093/2012 και 4127/2013»

 

 

 

 

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Με δεδομένη την ανάγκη για μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και την προστασία των καταναλωτών o υπουργός έχει τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση η οποία θα τίθεται σε ισχύ από 1η Αυγούστου, να θέσει νέες χαμηλότερες ταρίφες (π.χ. 0,11 €/kWh) για νέες αιτήσεις και υφιστάμενες που δεν έχουν πάρει όρους σύνδεσης. Με αυτόν τον τρόπο στέλνεται μήνυμα ανάπτυξης στην αγορά, ενώ νέοι και υφιστάμενοι (χωρίς όρους σύνδεσης) επενδυτές γνωρίζουν εκ των προτέρων τους νέους και δυσχερέστερους οικονομικούς όρους. Σημειωτέον ότι η αναστολή νέων αδειών δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Τέλος, o συνολικός στόχος επίτευξης των ΑΠΕ είναι ελάχιστος και οι επί μέρους (ανά τεχνολογία) στόχοι, ενδεικτικοί, συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα επίτευξης των στόχων..

 

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται η εξής τροποποίηση

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

Αποσύρονται (διαγράφονται) οι παράγραφοι 3, 4 και 5 της υποπαραγράφου Ι.4 και συνεπακόλουθα της παραγράφου 6.

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

 

Θωμάς Ψύρρας

 

 

 

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

Στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013»

 

 

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

 

 

Α. Σκοπός των αγροτών που προχώρησαν στην αδειοδοτική διαδικασία για την κατασκευή Φ/Β σταθμών ήταν η δημιουργία ενός μικρού συμπληρωματικού εισοδήματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η συνέχιση της κρίσιμης για την επιβίωση της χώρας μας δραστηριοποίησής τους στην αγροτική παραγωγή και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία σαν επαγγελματίες επενδυτές

 

Η επιβληθείσα με τον ν 4093/2012 στα αγροτικά φωτοβολταϊκά εισφορά αλληλεγγύης ακόμη και πριν την προταθείσα με το παραπάνω νομοσχέδιο σημαντική αύξησή της, έχει καταστήσει την λειτουργία τους έντονα προβληματική και ζημιογόνα, όπως αναλυτικά είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες έχουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία συνάψει δανειακές συμβάσεις με εξαιρετικά υψηλές τοκοχρεωλυτικές δόσεις, προκειμένου να κατασκευάσουν τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς τους, γεγονός που σε συνδυασμό με την εφαρμογή των νέων αυξημένων εισφορών θα καθιστά πλέον απαραίτητη την συνεχή χρηματοδότηση της λειτουργίας τους από τα πενιχρά αγροτικά εισοδήματά τους

 

 

 

Β. Σύμφωνα με το τελευταίο επίσημο συνοπτικό πληροφοριακό δελτίο του ΛΑΓΗΕ (Μάρτιος 2013) η συνολική ισχύς των λειτουργούντων φωτοβολταϊκών σταθμών στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας μας ανήλθε σε 1863 MW πλέον 341 MW των φωτοβολταϊκών στεγών. ΄Αμεσα προκύπτει ότι η συνολική ισχύς (και άρα ο συνολικός κύκλος εργασιών) των αγροτικών Φ/Β σταθμών αποτελεί  μόλις το 9% της συνολικής ισχύος (και του τζίρου) των λειτουργούντων φωτοβολταϊκών σταθμών στη χώρα μας.

 

Κατά συνέπεια η επιβολή έκτακτης εισφοράς ακόμη και της τάξης του 40% στον κύκλο εργασιών όλων των αγροτικών Φ/Β σταθμών θα αντιστοιχεί στο 3,6% των ετήσιων πληρωμών του ΛΑΓΗΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

 

Άρα η επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα αγροτικά φ/β πολύ μικρή σημασία διαδραματίζει αναφορικά με τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του ΛΑΓΗΕ.

 

 

 

Γ. Η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από 27% σε 34% και από 30% σε 40% για τους Φ/Β σταθμούς που λειτούργησαν μετά την 01/01/2013 και μετά την 01/07/2013 αντίστοιχα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την παράταση που δόθηκε για την υλοποίηση των αγροτικών Φ/Β σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν 4123/2013.

 

Πράγματι ενώ η Πολιτεία με τον ν 4123 αναγνώρισε έμπρακτα την αδυναμία των αγροτών/επενδυτών να κατασκευάσουν έγκαιρα τους Φ/Β σταθμούς τους λόγω του έντονου προβλήματος χρηματοδότησής τους, χορηγώντας την συγκεκριμένη παράταση, επανέρχεται επιβάλλοντάς τους ποινή διότι για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής τους δεν ολοκλήρωσαν μέχρι την 12.11.2012 την επένδυσή τους.

 

 

 

Δ. Επισημαίνεται επιπρόσθετα ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν χρηματοδοτούσαν την κατασκευή Φ/Β σταθμών έχοντας ενημερωθεί για την προβλεπόμενη αύξηση της έκτακτης εισφοράς.

 

Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την παράταση κατά 3 μήνες των προθεσμιών που προβλέπονται στις παραγράφους 3 και 5 του άρθρου 24 του ν. 4123/2013.

 

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω προτείνεται η εξής τροποποίηση:

 

 

 

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

 

 

Στην παράγραφο 8 της υποπαραγράφου Ι.4 του παρόντος νομοσχεδίου προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

 

γ) Η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης της υποπαραγράφου 1 της παραγράφου 1.2 του άρθρου πρώτου του ν 4093/2012 (Α΄ 222/12.11.2012) ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των επαγγελματιών αγροτών ισχύος μέχρι 100 kwp καθορίζεται σε ποσοστό 25% επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως και 30.6.2014.

 

 

 

Στην υποπαράγραφο Ι.4 του παρόντος νομοσχεδίου προστίθενται οι εξής παράγραφοι:

 

9. Συμβάσεις Σύνδεσης που έχουν υπογραφεί για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ΄ επάγγελμα αγρότες και των οποίων η συμβατική διάρκεια έληξε κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 έως την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται ενεργές και η διάρκειά τους παρατείνεται έως την παρέλευση πέντε (5) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος μετά από σχετικό αίτημα του ενδιαφερόμενου κατ΄ επάγγελμα αγρότη προς τον αρμόδιο διαχειριστή, που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

 

 

 

10. Για φωτοβολταϊκούς σταθμούς κατ΄ επάγγελμα αγροτών, ισχύος έως 100 kW, για τους οποίους έχει συναφθεί σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από 1.7.2011 έως την έναρξη ισχύος του ν. 4093/2012, ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που ίσχυε κατά την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι η ενεργοποίηση της σύνδεσής τους θα λάβει χώρα εντός απώτατου χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

 

 

 

Ασημίνα  Ξηροτύρη- Αικατερινάρη

 

 

 

 

 

Θωμάς Ψύρρας

 

 

 

 

 

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

Στο σ/ν του Υπ. Οικονομικών

 

Επείγοντα μέτρα εφαρμογής των νόμων 4046/2012, 4093/2012 και 4127/2013

 

 

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Ο ΟΑΕΔ προκηρύσσει και επιχορηγεί προγράμματα απασχόλησης σε κοινωφελή εργασία, μέσω των ΟΤΑ Α και Β βαθμού και αποκλείεται από την υλοποιησή τους.

 

Σε όφελος των ΜΚΟ, που είναι μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Ν.3812/2009, οι αποκλειστικοί φορείς υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων. Να προσθέσουμε ότι ο ΟΑΕΔ ήδη είναι και φορέας υλοποίησης σε προγράμματα αυτεπιστασίας των Δήμων.

 

 

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

  1. 1.Από τον ν. 3812/2009, που αφορά το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους και Περιφέρειες, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, που προκηρύσσονται και επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ , εξαιρείται ο ΟΑΕΔ ως φορέας υλοποίησης.
  2. 2.Ο δημόσιος πίνακας κατάταξης των υπό επιλογή ανέργων να διαμορφώνεται με κριτήρια επιλογής, α) το χρονικό διάστημα συνεχιζόμενης ανεργίας, β) οικογενειακή κατάσταση γ) οικογενειακό εισόδημα.
  3. 3.Το πρόγραμμα καταρτίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών.

 

Οι προτείνοντες βουλευτές

 

Ξηροτύρη – Αικατερινάρη Ασημίνα

 

Ψύρρας Θωμάς

 

 

 

 

 

 

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo