Home Ομιλίες - 'Αρθρα Οι προϋπολογισμοί των Περιφερειών κυριαρχούνται από τις κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού της βαθιάς λιτότητας, της περαιτέρω συμπίεσης του κοινωνικού κράτους, της μισθωτής εργασίας και των δημόσιων επενδύσεων.

Οι προϋπολογισμοί των Περιφερειών κυριαρχούνται από τις κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού της βαθιάς λιτότητας, της περαιτέρω συμπίεσης του κοινωνικού κράτους, της μισθωτής εργασίας και των δημόσιων επενδύσεων.

E-mail Εκτύπωση PDF

 Το ότι με τον νέο  κρατικό προϋπολογισμό θα συνεχιστεί η λιτότητα, η ύφεση και  το κυνήγι  του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012, αυτό προκαλεί τεράστια ανησυχία σε όλους και ιδιαίτερα σ’ εμάς που υπηρετούμε τον νέο θεσμό των Περιφερειών της χώρας, για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των οποίων έχουν δοθεί οι αντίστοιχες κατευθύνσεις. Δηλαδή, οι κατευθύνσεις της περαιτέρω συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών και  των αναπτυξιακών δράσεων. Αν δεν διεκδικήσουμε και δεν αντισταθούμε θα έχουμε προυπολογισμούς, όπως δυστυχώς και το σχέδιο που συζητάμε, που θα βαδίζουν  στην πεπατημένη του κρατικού  προϋπολογισμού, της   σταθερής κατεύθυνσης λιτότητας, της συμπίεσης του κοινωνικού κράτους, των δαπανών για τη μισθωτή εργασία, των δημόσιων επενδύσεων, ανέφερε μεταξύ των άλλων η Ασ. Ξηροτύρη από τη    στη συζήτηση στο Περιφ. Συμβούλιο για τον Προϋπολογισμό 2012.

 

Η συνολική της τοποθέτηση έχει ως εξής:

ΞΗΡΟΤΥΡΗ: Κύριοι συνάδελφοι, ας μπούμε τελικά στην ουσία των πραγμάτων: για τέταρτη συνεχή χρονιά, και μάλιστα κάθε χρόνο και χειρότερα, στην κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού θα συνεχιστεί η ύφεση, το κυνήγι της εμφάνισης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012, και αυτό προκαλεί τεράστια ανησυχία σε όλους μας και ιδιαίτερα σ’ εμάς που υπηρετούμε αυτόν τον καινούργιο θεσμό, των περιφερειών της χώρας, για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των οποίων έχουν δοθεί οι αντίστοιχες κατευθύνσεις. Δηλαδή, οι κατευθύνσεις της περαιτέρω συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, της περαιτέρω συρρίκνωσης των αναπτυξιακών δράσεων, και έτσι και αυτός ο κρατικός προϋπολογισμός επηρεάζει βαθύτατα και κυριαρχεί, με τις κατευθύνσεις που δίδει στους προϋπολογισμούς των περιφερειών και της τοπικής της αυτοδιοίκησης. [...]

         Είναι δεδομένο, κύριοι συνάδελφοι – και νομίζω ότι τουλάχιστον η πλειοψηφούσα παράταξη και η αξιωματική αντιπολίτευση κωφεύουν σε αυτό το θέμα - ότι και η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, θα βαδίσει πάλι, και αυτό έδειξε και το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, στην πεπατημένη ενός οικονομικού προϋπολογισμού σταθερής κατεύθυνσης λιτότητας, της περαιτέρω δηλαδή συμπίεσης των γνωστών υποζυγίων, του κοινωνικού κράτους, των δαπανών για τη μισθωτή εργασία, των δημόσιων επενδύσεων. Συνεχώς συρρικνώνεται, και για άλλη μια φορά, μέχρι να εξαφανιστεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει σε μία αναπτυξιακή διαδικασία. Μία αναπτυξιακή διαδικασία που τώρα πια ακόμα και οι πιο συντηρητικοί παράγοντες και της Ε.Ε. και της χώρας μας έχουν καταλάβει ότι, αν δεν ξεκινήσει, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση, θα βυθίζεται περισσότερο, η ανεργία θα καλπάζει, τα έσοδα θα μειώνονται, η χώρα δεν θα μπορεί πραγματικά να ξεφύγει από τον βρόχο της χρεοκοπίας.

         Το έχουμε πει από την αρχή αυτό, το τονίζουμε κατά τη συζήτηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, και των περιφερειακών και του ΕΣΠΑ, και στην αγωνία μας να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες, ότι εάν δεν υπάρξει αναπτυξιακή διαδικασία, η χώρα είναι χαμένη από χέρι και ενδεχομένως μερικοί αυτό θέλουνε.

         Τούτες, λοιπόν, τις δύσκολες στιγμές για την κοινωνία, επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων ούτως ώστε και να προστατέψουμε τα αδύνατα κοινωνικά στρώματα, να γίνει ανάσχεση της καλπάζουσας ανεργίας και να ξεκινήσει, επιτέλους, μία αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία.

         Κι εγώ δεν καταλαβαίνω, κύριε Αντιπεριφερειάρχη, και κύριοι εισηγητές, γιατί δεν υπάρχει στην αρχή του κειμένου σας για τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, στην εισηγητική έκθεση δηλαδή μία πολιτική εισαγωγή, ένα πολιτικό κείμενο ότι πράγματι φέρνετε   αυτόν τον προϋπολογισμό υπό τις σημερινές πολύ δύσκολες συνθήκες. Τι σας εμποδίζει να το κάνετε; Μία δυναμική αυτοδιοικητική κίνηση είμαστε όλοι, γιατί δεν παρουσιάζετε εισαγωγικά την κατάσταση ; Γιατί δεν λέτε τις δύσκολες συνθήκες και από την άλλη πλευρά τις απαράδεκτες κατευθύνσεις λιτότητας;

         Και, βέβαια, άκουσα προσεκτικά τον κύριο Πασχαλίδη να μιλάει για τη διαδικασία σύνταξης του Προϋπολογισμού. Εντάξει, η διαδικασία έχει προβλήματα, εγώ το καταλαβαίνω, θα μιλήσω σε λίγο αν θα έχω και χρόνο. Η ουσία, όμως, κύριοι συνάδελφοι, ποια είναι; Πού οδηγούμαστε και φέτος ; Γιατί σε αυτόν τον προϋπολογισμό δεν θέλετε να πείτε την αλήθεια. Γιατι τα θέματα μπερδεύονται και παρουσιάζονται μόνο τα νούμερα; Και, μάλιστα, σε πολλές στείλες ένα σωρό μηδενικά και ασάφειες. Γιατί έρχεται να καταρτισθεί ενώ ένας προϋπολογισμός ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε   ποια θα είναι π.χ. η ΣΑΕ και γενικότερα ποια θα είναι τα κονδύλια για τις δημόσιες επενδύσεις. Γνωρίζετε βέβαια, κατά βάθος, ότι αυτά τα κονδύλια θα είναι πολύ μικρότερα από την προηγούμενη χρονιά, απ’ την προ-προηγούμενη κ.ο.κ. Να πούμε λοιπόν την αλήθεια, γιατί αν πούμε την αλήθεια, θα μπορούμε να θέσουμε εμείς τις αναγκαίες αρχές και κατευθύνσεις και θα μπορούμε διεκδικήσουμε περισσότερα και πολύ περισσότερο αυτό το έστω λίγο που μας δίδεται σε αυτή τη φάση, πού και πως πρέπει να πρέπει να το κατευθύνουμε. Δεν έχετε στόχους , δεν υπάρχουν κατευθύνσεις , στην ουσία δεν υπάρχει εισηγητική έκθεση.

         Για μας οι κατευθύνσεις θα πρέπει να είναι στο ότι αυτός ο φτωχός προϋπολογισμός της περαιτέρω λιτότητας και ύφεσης θα πρέπει σε αυτή την δύσκολη συγκυρία να διασφαλίζει το κύριο έργο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, που είναι να μπορέσει να δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πολίτες, να κρατήσει τις υπηρεσίες και τις δομές του κοινωνικού κράτους, κι απ’ την άλλη πλευρά, με νύχια και με δόντια να βάλει μπροστά μία έστω και ισχνή  αναπτυξιακή διαδικασία σ’ αυτή την Περιφέρεια. Δεν είναι δυνατόν να πορευτούμε διαφορετικά. Όπως είχα πει και κατά την συζήτηση για το ΕΣΠΑ, οι περιφέρειες, πάρα τα σημαντικά κονδύλιατων προγραμμάτων της προηγούμενης δεκαετίας, δεν είχαν ισόρροπη ανάπτυξη, ήταν περίπου στο μηδέν, και τώρα βρίσκονται πια σε μία κατακόρυφη διαδικασία ύφεσης και θα υποφέρουνε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι πολλαπλασιαζόμενοι άνεργοι κλπ.

         Κύριοι συνάδελφοι, στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας η ανεργάι αγγίζει το 40%, είναι μετά τη Δυτική Μακεδονία η μεγαλύτερη ανεργία στη χώρα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία έχουνε κλείσει, δεν υπάρχει καμμία δράση ή διαδικασία ανάπτυξης. Επομένως, ένας προϋπολογισμός έστω και αν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, πρέπει να έχει εισαγωγικά πολιτικά στοιχεία γιαυτή την κατάσταση. Είναι σημαντικό να λέμε τον πόνο μας, κύριοι συνάδελφοι και να παράλληλα να καθορίζονται οι προτεραιότητες των δράσεων έστω με αυτά μ’ αυτά τα λίγα χρήματα.

         Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό λάθος, υπάρχει ένα πολιτικό έλλειμμα ως προς την εισηγητική έκθεση και τις κατευθύνσεις της, για να μπούμε μετά στο έργο των υπηρεσιών, που εξειδικεύουν για να υλοποιήσουν στην συνέχεια τον προϋπολογισμό. Εμείς όμως δεν είμαστε οι υπηρεσίες που ξεκινούν στεγνά και τυπικά με τα υπάρχοντα τα έγγραφά τους. Εμείς είμαστε πολιτικό όργανο, πρέπει να πούμε και τις ανησυχίες μας και τις διεκδικήσεις μας και με ποιο τρόπο και προτεραιότητες θα κινηθούμε για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε να περισώσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ολοκληρώστε, κυρία Ξηροτύρη.

ΞΗΡΟΤΥΡΗ Θα ολοκληρώσω, κυρία Πρόεδρε. Να μπω σ’ ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα: Είναι δυνατόν να λέμε ότι το 80% θα το κατανείμουμε στις περιφερειακές ενότητες   όπως μέχρι σήμερα, που δεν υπήρχε η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, και ότι στη συνέχεια με το 20%, που αυτή τη στιγμή σε νούμερο είναι 5 εκατομμύρια, έλεος δηλαδή, θα κάνουμε περιφερειακή πολιτική για την Περιφέρεια και εξισορροπήσουμε τις ανισότητες? Δηλαδή, πρόκειται να κάνουμε κάτι για να διορθώσουμε τις τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες η να ξεκινήσουμε μία στοιχειώδη ολοκληρωμένη και δίκαιη ανάπτυξη για το σύνολο της Περιφέρειας με τα 5 εκατομμύρια; Από την άλλη πλευρά τι είναι 28 εκατομμύρια έναντι των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών διοίκησης, μισθοδοσίας, που δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά παρόλο που οι μισθοί μειώθηκαν κλπ., τι είναι το 10% για κοινωνικές και τεχνικές υποδομές κ.ο.κ.

         Κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μπροστά μας μεγάλες δυσκολίες. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και νομίζω ότι πρέπει και καταγγελτικοί και διεκδικητικοί να είμαστε. Από την άλλη πλευρά πρέπει, και τούτο ποιείν και τ’ άλλο μη αφιέναι, ό,τι μπορούμε να περικόψουμε από περιττά έξοδα, να το κάνουμε, γιατί το μεγάλο χρέος το δικό μας είναι να προστατεύσουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, να σταματήσουμε την καλπάζουσα ανεργία για την Περιφέρεια και να ξεκινήσουμε, να βάλουμε ένα πετραδάκι για μία δίκαιη και ισόρροπη αναπτυξιακή διαδικασία.

         Όπως καταλαβαίνετε, δεν θα ψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, αλλά κάνω έκκληση, κυρία Πρόεδρε, κάνω έκκληση, κύριοι συνάδελφοι, στις συζκτήσεις όπως η σημερινή, όπως και αυτές τις συζητήσεις για το ΕΣΠΑ και το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο, ας ερχόμαστε με πολιτικά κείμενα και κατευθύνσεις για να δούμε τι θα κάνουμε σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο του τόπου μας. Έχουμε κι όλοι μας μεγάλη υποχρέωση να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, αλλά κυρίως να προστατεύσουμε από τη βαθιά φτώχεια τους πολίτες και από την ακόμη βαθύτερη ύφεση την Πριφέρεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ευχαριστώ πολύ, κυρία Ξηροτύρη.

 

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo