Home Ομιλίες - 'Αρθρα Το κράτος αδυνατεί να εισπράξει τα έσοδα του ενώ διαπιστώνεται υστέρηση και στις πληρωμές

Το κράτος αδυνατεί να εισπράξει τα έσοδα του ενώ διαπιστώνεται υστέρηση και στις πληρωμές

E-mail Εκτύπωση PDF

Τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά τη συζήτηση επί της Έκθεσης που συνέταξε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013. Για να επισημάνει ότι αυτή τη στιγμή το κράτος δεν αξιοποιεί τους πόρους για τις δημόσιες επενδύσεις κι ότι η περίοδος σταθεροποίησης της οικονομίας χωρίς να ξεκινήσει η ανάπτυξη πρέπει να τελειώνει προκειμένου να βγούμε από την ύφεση. Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής της έχει ως εξής:

Kαταρχήν, να πω κι εγώ τα καλά λόγια για την πρώτη εργασία της επιτροπής, η οποία πραγματικά προσέγγισε τα θέματα και υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των μελών. Το λέω αυτό γιατί και προβλήματα παρουσίασε αυτή η επιτροπή στο παρελθόν και έγινε μια προσπάθεια για να υπάρξει μια εκπροσώπηση και μια σύγκλιση πολλών απόψεων στα πρόσωπα των νέων μελών της επιτροπής. Νομίζω ότι αυτό θα πετύχει και θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο ακόμη να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα όλης της επεξεργασίας, γιατί ακριβώς είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και είναι λογικό ότι και η επιτροπή να έχει βέβαια διατυπώσει εδώ τις βασικές της απόψεις και θέσεις και αξιολογήσεις, αλλά επιμέρους θέματα δεν μπορούν να προκύψουν από μια πρώτη έκθεση και αξιολόγηση γιατί χρειάζεται αρκετή δουλειά.

Όπως είχαμε συζητήσει και κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του προϋπολογισμού του κράτους, πραγματικά οι διατυπώσεις που κάνετε εδώ είναι πολύ ουσιαστικές και αποτυπώνουν όντως την κατάσταση. Δυστυχώς, το κράτος ακόμη δεν μπορεί να εισπράξει τα έσοδα του και ιδίως τα έσοδα από τη φορολογία και τους έμμεσους φόρους και κυρίως τα έσοδα που προκύπτουν από την κατανάλωση, λόγω της μείωσης της, δεν είναι τα αναμενόμενα, άρα δημιουργούν υστέρηση στα έσοδα πέρα από την υστέρηση που έχουμε λόγω των προβλημάτων στο φορολογικό μηχανισμό του κράτους και στη διάρθρωση του παρόλο δημιουργήθηκε και η Γενική Γραμματεία Εσόδων, παρόλο που γίνεται προσπάθεια και για την μεγαλύτερη ηλεκτρονική διεκπεραίωση και διασύνδεση των συστημάτων και τα λοιπά, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα και υπάρχει υστέρηση στην είσπραξη των φόρων. Επίσης, δεν έχουμε κατανάλωση, υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα με τον Φ.Π.Α στην εστίαση και έτσι, αντί να έχουμε έσοδα από κει, μειώνονται τα έσοδα μας λόγω αυτών των μέτρων. Νομίζω ότι σωστά το θέτει και η επιτροπή αυτό και είναι και ένα πρόβλημα που και η τρικομματική κυβέρνηση επιθυμεί πολύ γρήγορα να το λύσει προχωρώντας στη μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση, γιατί πράγματι δεν έχουμε αποτέλεσμα. Θέλουμε πολύ γρήγορα να αλλάξουμε τα θέματα φορολόγησης για το πετρέλαιο κίνησης και βέβαια, εξοπλίζεται το νομοθετικό μας πλαίσιο και οι μηχανισμοί του κράτους για να εφαρμόσουν τα μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου των καυσίμων. Δηλαδή, δεν απέδωσε το μέτρο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, όσο θα απέδιδε το σύστημα της ουσιαστικής φορολόγησης και της πάταξης του λαθρεμπορίου.

Θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι το κράτος υστερεί από την άλλη πλευρά του στις πληρωμές και θα έλεγα ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη επεξεργασία. Αυτή τη στιγμή το κράτος δεν αξιοποιεί τους πόρους για τις δημόσιες επενδύσεις και αυτό το θέμα εμφανίζεται στα έσοδα ότι είναι έσοδο μεγάλο και στα έξοδα ότι είναι έξοδο μικρό και έτσι προκύπτει το πλεόνασμα. Εμείς, έχουμε όλοι μαζί εδώ συμφωνήσει ότι η περίοδος σταθεροποίησης της οικονομίας χωρίς να ξεκινήσει η ανάπτυξη, πρέπει να τελειώνει, δηλαδή, πρέπει ή παράλληλα να είναι αυτά ή τώρα πλέον να προτάξουμε με το θέμα της ανάπτυξης, γιατί δεν μπορούμε αλλιώς να βγούμε από την ύφεση. Επομένως, δεν μπορεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να είναι αυτό το οποίο καθυστερεί, δηλαδή, καθυστερούμε, ενώ έχουμε πόρους από την συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε., να μη τους καταναλώνουμε. Σε αυτό το θέμα θέλουμε τη βοήθειά σας, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Εγώ καταλαβαίνω και καταλαβαίνω και τον Υπουργό, ότι είναι μαγική η λέξη για την Ε.Ε. και για την περαιτέρω απομείωση του χρέους, το να δείχνουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ο μαγικός αριθμός, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχει ουσία για την ελληνική οικονομία και για την ανάπτυξη της. Ένα λοιπόν μεγάλο θέμα είναι πώς θα προχωρήσουμε μαζί, ούτως ώστε με πιο γρήγορους ρυθμούς και πιο σωστά, θα αποτυπώνονται τα έσοδα και οι πραγματικές ανάγκες σε πληρωμές και σε εκπλήρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που έχει να κάνει η χώρα. Έτσι, θα φαίνεται πιο σωστά ένας προϋπολογισμός, γιατί σύμφωνα με αυτόν έχουμε κάνει και τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό και κυρίως των δημοσίων έργων και των δημοσίων επενδύσεων, ακόμα και της συγχρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα για αυτές τις επενδύσεις.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα αφορά την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, γιατί κρίνεται η ρευστότητα και η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Υπάρχουν πολλές δράσεις από το ΕΣΠΑ, όπως λαμβάνονται και πολλά μέτρα που αφορούν τη διευκόλυνση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, τη διευκόλυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δώσαμε περισσότερα χρήματα στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματικότητα, στο ΕΤΕΑΝ, περιμέναμε τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και περιμένουμε και την αντίστοιχη μόχλευση που θα γίνει μέσω και της συγχρηματοδότησης από τις τράπεζες όλων αυτών των προγραμμάτων, ιδιαίτερα του προγράμματος της επιχειρηματικότητας. Καθυστερήσαμε πάρα πολύ, οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον εκπνέουν και τουλάχιστον θα πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτή την κατάσταση, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρευστότητα και πρόοδος στην πραγματική οικονομία. Ευχαριστώ.

 

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo