Home Ομιλίες - 'Αρθρα Τοποθέτηση της Ασ. Ξηροτύρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, την ανάγκη επικαιροποίησης του Προγράμματος και της επιτάχυνσης της υλοποίησής του.

Τοποθέτηση της Ασ. Ξηροτύρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την πορεία του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία, την ανάγκη επικαιροποίησης του Προγράμματος και της επιτάχυνσης της υλοποίησής του.

E-mail Εκτύπωση PDF

Ευχαριστώ καταρχήν γιατί έγινε δεκτό  το αίτημα που έθεσα με την επιστολή μου . Θεωρώ έτσι ότι και  με τη δική μου συμβολή, [ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πολύ ουσιαστική.] ανοίγουμε μία ουσιαστική συζήτηση  και εύχομαι να υπάρξει  μία γόνιμη, δημοκρατική αλλά  και σφικτή διαδικασία για να πάμε μπροστά, γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τη χώρα και πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη των Περιφερειών της .... 

Έχω  επισημάνει   πολλές φορές, όπως και κατά την πρώτη συζήτηση για το στρατηγικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του 2012-2014 της Περιφέρειας, και  υπενθυμίσει ότι οι Περιφέρειες της χώρας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας,  παρά τους πόρους των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, τους  πολυδιαφημιζόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και  αύξησης των  μακροοικονομικών μεγεθών μέχρι το 2009, δεν κατάφεραν αναπτυξιακά παρά ελάχιστα να υπερβούν το σημείο  μηδέν, με την ανεργία να παραμένει στους υψηλούς δείκτες  (στους υψηλότερους για τη χώρα στη Δυτική Μακεδονία και αμέσως μετά στην   Κεντρική Μακεδονία). Η  στρεβλή αναπτυξιακή διαδικασία που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες, η έλλειψη πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης εξακολουθούσε,   παρά το  Α΄, Β΄και  Γ΄ΚΠΣ και τα ΠΔΕ,  να αναπαράγει και να εντείνει, σε περιφερειακό επίπεδο και σε διανομαρχιακό πολύ περισσότερο, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες της αρχικής περιόδου, ενώ παράλληλα οι εντάσεις και οι επιβαρύνσεις  στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον πολλαπλασιάσθηκαν.

  Και δυστυχώς μετά το 2009 αρχίζει η μεγάλη κρίση. Θα έλεγα γιαυτό και  χωρίς να κινδυνολογώ ότι η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας ήταν σχεδόν στο μηδέν,  και τώρα αρχίζει η ελεύθερη πτώση, με την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας και το πάγωμα κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας.

 Έτσι, και ο προγραμματισμός και το  σχέδιο που  είχε εκπονηθεί το 2007 για το ΕΣΠΑ , όπως και το σχέδιο του  στρατηγικού  αναπτυξιακού  προγράμματος  του 2012-2014 της Περιφέρειας  ΚΜ, που είναι σε διαβούλευση, πραγματικά δεν έχουν  λάβει υπόψη  τη σημερινή δραματικά για τη χώρα οικονομική κατάσταση, όπως και από την άλλη πλευρά τις θεσμικές αλλαγές με τη δημιουργία των νέων Αυτοδιοικητικών δομών και ειδικότερα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

 Έχουν αλλάξει πράγματι πολλά θέματα, άρα και τα κριτήρια για τις προγραμματικές επιλογές  και είναι  κρίσιμο το ερώτημα αν, μπροστά  στην τεράστια καθυστέρηση που έχουμε, γι’ αυτά τα έργα που ήδη εντάχθηκαν με βάση τον προγραμματισμό που έγινε το 2007 έστω με  στρεβλή διαδικασία, χωρίς τη συμβολή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και με τους άλλους που τώρα πια δεν ισχύουν, έχουμε κανένα περιθώριο να τα αλλάξουμε. Πολύ περισσότερο όταν  αυτό το πρόγραμμα με  τις όποιες ελλείψεις,  στην ουσία σήμερα για την Περιφέρεια ΚΜ, αν δούμε τον μέσο όρο της απορρόφησης του κεντρικού προγράμματος και του περιφερειακού, δεν φθάνει ακόμα ούτε στο 20%, ενώ οι   εντάξεις που εμφανίζονται είναι οι περισσότερες στον αέρα και  ορθά  γίνονται εκκλήσεις και εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να μπούμε σε μία σφιχτή και παράλληλα δημοκρατική και επίκαιρη προγραμματική διαδικασία.

Έχουμε,  πραγματικά, μπροστά μας έναν Γολγοθά, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και πολύ περισσότερο βέβαια η πλειοψηφούσα παράταξη που έχει και την ευθύνη της διοίκησης.

 -  Το πρώτο θέμα λοιπόν είναι ότι τα συμβασιοποιημένα έργα, έστω και αν στηρίζονται  στον αρχικό σχεδιασμό   που όπως είπα έχει σημαντικά  κενά  και δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή  κατάσταση, πρέπει να υλοποιηθούν, γιατί αλλιώς θα χάσουμε το πρόγραμμα και τα χρήματα . Άλλωστε γνωρίζουμε όλοι ότι όταν υλοποιούνται έργα και δράσεις και μάλιστα με ισχυρή θέλω να πιστεύω την παρουσία,  την ευθύνη και την απόδοση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης   και κυρίως όταν με την επίβλεψη όλων μας το έργο αυτό θα υλοποιείται με διαφάνεια και προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον και τη νομοθεσία,  και  όφελος θα έχουμε και πόρους θα εξοικονομούμε . 

-  Έχουμε τώρα το δεύτερο και σημαντικότερο  θέμα: ότι για το υπολοιπόμενο πρόγραμμα (πακέτο), που είναι και το μεγαλύτερο,    είναι πάρα πολύ μεγάλη η ανάγκη – και αυτή ευθύνη σε μεγάλο βαθμό πέφτει στην περιφερειακή και στην τοπική Αυτοδιοίκηση – μέσα σε αυτές τις   συνθήκες της οικονομικής κρίσεις με τα δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων,  να δημιουργηθούν και μέσα απ’ το ΕΣΠΑ, δράσεις και έργα που θα λειτουργήσουν ως  ένα  δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Πρέπει, δηλαδή, τα θέματα των κοινωνικών υποδομών, της εκπαίδευσης, τα θέματα της πρόνοιας, της τόνωσης της απασχόλησης  και πολλές συμπληρωματικές δράσεις να επικρατήσουν στον προγραμματισμό.

Γιατί έρχονται πάρα πολύ δύσκολες μέρες κι εμείς είμαστε Αυτοδιοίκηση, συνάδελφοι, και πρέπει να βρεθούμε έμπρακτα κοντά στον πολίτη και να δούμε πως  πώς αυτό το πρόγραμμα θα αναδιαρθρωθεί και θα συμπληρωθεί με τον καλύτερο και δικαιότερο τρόπο. Διαπιστώνουμε ότι τα παραπάνω θέματα των κοινωνικών δράσεων και υποδομών, της απασχόλησης και των σταθερών θέσεων εργασίας , της δίκαιης και αειφόρου ανάπτυξης πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Και  δυστυχώς αν δούμε  την μέχρι σήμερα απορρόφηση στους τομείς αυτούς, από τους πίνακες που μας δόθηκαν  το καλοκαίρι, αυτή βρίσκεται σε πολύ χαμηλό ποσοστό, κάτω από  15% . Εκείνα  που είναι κάπως προχωρημένα είναι η ψηφιακή σύγκλιση και κυρίως οι επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις κλπ. – ένα άλλο μεγάλο θέμα και  αυτό- τουλάχιστον στο  κεντρικό πρόγραμμα  φτάνει στο 58-59%, απ’ ό,τι βλέπω στους πίνακες. Για μας είναι θέμα αρχής και αλλά και επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης να εξασφαλισθεί μέσα  και απο  το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, γιατί δυστυχώς  δεν έχουμε άλλα προγράμματα ή επαρκές ΠΔΕ, αυτό το στοιχειώδες δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα διασφαλίσει την κοινωνική και εδαφική συνοχή που σήμερα έχει διαρραγεί και εκφράζονται βάσιμοι φόβοι για ένταση της φτώχειας και της κοινωνικής εξαθλίωσης.

 -  Πρέπει βέβαια από την άλλη πλευρά και αυτό είναι το   τρίτο εξίσου σημαντικό  θέμα να προωθήσουμε μία  σταθερή, ισόρροπη  και δίκαιη ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας, ανάπτυξη που δεν έγινε μέχρι σήμερα παρά τους πόρους που εισέρευσαν. Ήδη προανέφερα    ότι ουσιαστικά  στις περιφέρειες δεν υπήρξε  αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση, δεν θεμελιώθηκαν  παραγωγικές δομές, τα αγροτικά μας προϊόντα δεν αξιοποιήθηκαν από υγιείς μεταποιητικές μονάδες και συνεταιρισμούς,  φαγώθηκαν αλλού τα χρήματα, επιδοτήσεις, εύκολη ροή χρήματος από δω κι από κει, πελατειακό κράτος κ.ο.κ.

 Όμως ακόμη και τώρα  διαπιστώνουμε ότι εκεί που συγκεντρώνονται οι πόροι  της Περιφέρειας  δηλαδή  κυρίως στον αγροτικό τομέα, όπως  και οι ανάγκες δηλαδή οι παραγωγικές και μεταποίησης  δομές, ο προγραμματισμός και η διαχείριση δεν έχει αποκεντρωθεί, αφού το μεγάλο συμπληρωματικό του ΕΣΠΑ πρόγραμμα  για τον αγροτικό τομέα, το πρόγραμμα  «Αλ. Μπαλτατζής» έχει κεντρική διαχείριση.

 Επίσης  μεγάλη ανάγκη είναι να δούμε τις αρχές και τα ουσιαστικά κριτήρια για τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων   –γιατί τροφοδοτήθηκαν  μέχρι τώρα και πολλές επιχειρήσεις που έφυγαν στο εξωτερικό, όπως και  επιχειρήσεις που απλώς άνοιξαν για να πάρουν την επιδότηση και μετά έκλεισαν, τα γνωστά, και στη Θράκη και στη δική μας Περιφέρεια. Πρέπει τώρα αυτό το μέρος του Προγράμματος για  τις  επιχειρήσεις και γενικά για την ανταγωνιστικότητα να το δούμε πολύ καλά ως  Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, γιατί πράγματι η περιοχή μας έχει ερημώσει, δεν υπάρχει πλέον τίποτα και η ανεργία με τα επίσημα στοιχεία έφθασε το  21%, άρα είναι πολύ μεγαλύτερη, σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες, όπως και στους νέους φθάνει και το 40% . Ακόμη και για τα θέματα της ψηφιακής σύγκλισης, όπως  τα θέματα των νέων τεχνολογιών και της πράσινης ανάπτυξης, που πράγματι η Περιφέρεια είναι πλούσια και σε τέτοιους πόρους, και σε ανθρώπινο δυναμικό, που αντιμετωπίζει το οξύ φάσμα της ανεργίας,  να τα προγραμματίσουμε και να τα διαχειρισθούμε  καλύτερα, δικαιότερα και αποδοτικότερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ολοκληρώστε, κυρία Ξηροτύρη.

ΞΗΡΟΤΥΡΗ Τελειώνω. [...] Άρα, έχουμε και μεγάλη ανάγκη να επικαιροποιήσουμε και να επιβλέψουμε σωστά τι θα κλείσει από δω και πέρα και για τα θέματα της ανάπτυξης και της παραγωγικής διαδικασίας.

Επί πλέον έχουμε μεγάλα προβλήματα και τεράστιες   ελλείψεις οι οποίες παραμένουν στους τομείς της ποιότητας ζωής και της προστασίας του Περιβάλλοντος. Βλέπω και εδώ από την ενημέρωση που μας έκανε η κυρία Ωραιοπούλου για το περιφερειακό πρόγραμμα , αλλά και για  το κεντρικό πρόγραμμα, ο τομέας  της αειφόρου ανάπτυξης έχει απορρόφηση μόλις 15%..  Ακόμη συζητάμε ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε ούτε ΧΥΤΑ, απ’ την άλλη πλευρά ότι δεν μπορούμε να απορροφήσουμε τους πόρους διαχείρισης του πόσιμου ύδατος, των έργων προστασίας του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών  κ.λπ.; 

            Θέλω να επαναλάβω και πάλι την αγωνία μου,  που διατύπωσα και στην ερώτηση μου προς την κ. Ωραιοπούλου, για το  ότι οι σημαντικές ενότητες των κοινωνικών υποδομών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αγροτικής ανάπτυξης, της τόνωσης της απασχόλησης  κλπ., στα προγράμματα των κεντρικών φορέων  που διαχειρίζονται και αφορούν θέματα  της Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσιάζουν πολύ χαμηλά ποσοστά απορρόφησης, αλλά και συμβασιοποίησης και κινδυνεύουμε να μεταφερθούν αλλού οι πόροι.

 Κρούω, λοιπόν, τον κώδωνα του κινδύνου και λέω ότι και αυτό που συζητάμε σήμερα, δηλαδή το μέρος του προγράμματος του ΕΣΠΑ  για το οποίο έχει την  ευθύνη η Διαχειριστική Αρχή της ΠΚΜ, και αυτό το οποίο πρέπει να δούμε σύντομα και αναλυτικά που διαχειρίζονται για την Περιφέρεια οι   κεντρικοί φορείς, πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση και να το κάνουμε  πάρα πολύ οργανωμένα για να έχουμε και καλά αποτελέσματα.

Θέλω γιαυτό να προσθέσω ότι θα μπορούσε και από σήμερα , κυρία Πρόεδρε, η  διοίκηση της Περιφέρειας, που γνωρίζει τις υπηρεσίες, αλλά και τα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν, και να αξιοποιήσει καλύτερα το δυναμικό τους, αλλά και    από την άλλη πλευρά, τα 60 εκατομμύρια Ευρώ που υπάρχουν αδιάθετα ακόμη στο   πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης (δεν έχει απορροφηθεί σχεδόν τίποτα), να βοηθηθούν οι υπηρεσίες της ΠΚΜ, και μένα δεν με πειράζει να συμμετέχουν  και ιδιώτες μελετητές, αρκεί να τους ανατεθεί  σωστά το αντικείμενο  και να γίνει σωστή επίβλεψη, ούτως ώστε από δω και πέρα αυτή η διαδικασία που ζητάμε, να γίνει οργανωμένα, σωστά και αντικειμενικά, με διαφάνεια και με αποτελεσματικότητα.

            Άρα, όπως καταλαβαίνετε, εγώ ζητάω σε κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να υπάρχει ένα κουτάκι , ένα μόνιμο θέμα  στην ημερήσια διάταξη, που θα αφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΚΜ και στην πορεία ένταξης , συμβασιοποίησης και υλοποίησης των έργων και δράσεων του ΕΣΠΑ.

 

Οικονομία & Ανάπτυξη

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo