"Επανασχεδιασμός της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας για να μην καθηλώνεται η ανάπτυξη και εφαρμογή της ρήτρας ισοδυνάμου και της πολιτικής διαπραγμάτευσης για να ανασάνει η κοινωνία"

Κυριακή, 04 Νοέμβριος 2012 14:55
Εκτύπωση

Συνοψίζει σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη για την τοποθέτησή της στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού 2013 στη Μόνιμη Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Τόνισε μεταξύ άλλων την αδήριτη ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου, που υπαγορεύει τον ριζικό επανασχεδιασμό της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας. Αφού τοποθετήθηκε επί των επιμέρους θεμάτων του προϋπολογισμού, απάντησε σε κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στην στάση της ΔΗΜ.ΑΡ ως προς τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Στην σημερινή συζήτηση επί του προϋπολογισμού 2013, η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη τόνισε την αδήριτη ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου, που υπαγορεύει τον ριζικό επανασχεδιασμό της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας. Μιας στρατηγικής εξόδου που πρέπει να επιμερίσει δίκαια τα βάρη, να ανανεώσει και να ανασυγκροτήσει τη χώρα θεσμικά, δημοκρατικά και να συμβάλει άμεσα στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι στη δυσμενέστατη εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας η συνεχιζόμενη ύφεση οφείλεται πλέον κατά κύριο λόγο στην έλλειψη της ανάπτυξης.

Ανέδειξε την βαθειά κοινωνική πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα βαρύτατα μέτρα των 13,5 δις, για τα οποία παρατήρησε ότι η λήψη τους είναι εξαιρετικά εμπροσθοβαρής, γεγονός που μπορεί να ακυρώσει στη πράξη τόσο τη ρήτρα ισοδυνάμων όσο και την επέκταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τελειώνοντας της εισήγησή της, και αφού τοποθετήθηκε επί των επιμέρους θεμάτων του προϋπολογισμού, απαντώντας σε κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ (Τσακαλώτος) και το ΠΑΣΟΚ (Σαχινίδης) τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ ως μία δύναμη σταθερής πολιτικής διαχείρισης, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, στήριξε την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με θέσεις και προτάσεις, προκειμένου να αλλάξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και όχι να το εφαρμόσει. Η στήριξη που δίνει στη Κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι χωρίς αντίκρισμα· είναι υπέρ του λαού, των εργαζομένων, των πολλών και κοινωνικά αδυνάμων. Για να προσθέσει προς τον κ. Σαχινίδη ότι ας μην επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να ταυτίσει την εθνική ευθύνη με την πολιτική γραμμή για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Αυτή η γραμμή δεν φάνηκε αποτελεσματική ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά.

Όσον αφορά τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ ως προς τη ψήφιση του προϋπολογισμού, η κ. Ξηροτύρη εξέφρασε επιφύλαξη μέχρι την οριστική ψήφο στην Ολομέλεια και επισήμανε ότι η θέση της ΔΗΜ.ΑΡ θα καθοριστεί με πολιτικά κριτήρια, κι αφού έχουν συνυπολογιστεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματος αφενός τα στοιχεία του προϋπολογισμού και αφετέρου η αναγκαιότητα να υπάρχουν προϋποθέσεις.