Home Πολιτική Δραστηριότητα
Ομιλίες

Ομιλία της Ασ. Ξηροτύρη στην εκδήλωση–συζήτηση της ΔΗΜΑΡ για "Το ελληνικό Δημόσιο Χρέος και την ανάγκη Αναθεώρησής του"

E-mail Εκτύπωση PDF

Παρά το μέγεθος, τη βιαιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής, το δημόσιο χρέος παραμένει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, λειτουργώντας αποτρεπτικά για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2015, το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί το 2014 στα 322,4 δις € ή 176,9% του ΑΕΠ (οριακή αύξηση έναντι του 2013) και για το 2015 θα διαμορφωθεί στα  320,2 δις € ή 170,1% του ΑΕΠ, σχετική μείωση έναντι του 2014.

Η μικρή αυτή μείωση του δημόσιου χρέους οφείλεται κατά την Κυβέρνηση στην επίτευξη σημαντικού ταμειακού πλεονάσματος, στην πρόοδο του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και στην αναμενόμενη αύξηση του ονομαστικού  ΑΕΠ.

Ο χρονικός ορίζοντας των λήξεων του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης εκτείνεται μέχρι το 2057, πενήντα χρόνια περίπου.

Και αναρωτιέται κανείς πως θα τα καταφέρουμε; Όταν οι κανόνες της νέας Οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

Περισσότερα...
 

Αποσπάσματα από την ομιλία της Ασημίνας Ξηροτύρη στο 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ΔΗΜΑΡ μέσω του συνεδρίου της βρίσκεται υπό πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση, για την διατήρηση της αυτονομίας της και των ιδρυτικών της αρχών -συμφωνούμε οι περισσότεροι γι’ αυτό-, ώστε να αποτελέσει και πάλι ένα σημαντικό πολιτικό μέγεθος. Αυτό ακούγεται ως ευχολόγιο, μετά από μία περίοδο παρατεταμένης αντιπαράθεσης και αμφιταλαντεύσεων και υποχώρησης της επαφής με την κοινωνία -με ευθύνες και του Προέδρου- για τις προτάσεις διεξόδου από την κρίση και την προοδευτική διακυβέρνηση  της χώρας. Χάσαμε πολύ χρόνο και την εμπιστοσύνη των πολιτών εγκλωβισμένοι στις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας, όπου μάλιστα συμπεριλαμβάνεται και το κυβερνητικό – επαγγελματικά πλέον-  τμήμα ή και του τρίτου πόλου.  

Στο κλίμα αυτό, η άποψη που εξαρχής είχα εκφράσει, ιδιαίτερα μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής προς μία αριστερή, προοδευτική κατεύθυνση και ότι ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται ούτε με τον εγκλωβισμό στην υπάρχουσα κατάσταση και τις διεργασίες της νυν Κεντροαριστεράς, ούτε με τα ευχολόγια της κεντροδεξιάς Κυβέρνησης, ήρθε τελικά -ας ευχηθούμε να μην είναι πολύ αργά- να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου. Να επιβεβαιώσει ότι χρειάζεται αλλαγή της Κυβέρνησης, με Εκλογές! που αναπόφευκτα συνδέονται με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί από τον Ιούνιο είχα τονίσει ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ο στόχος για την ώθηση των πολιτικών εξελίξεων προς προοδευτική κατεύθυνση, σήμερα με την πολύπλευρη κρίση δεν επιτυγχάνεται πατώντας σε δύο βάρκες, ούτε εμπλεκόμενοι ως κόμμα στα θέματα του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Δαναούς και Δώρα φέροντες. 

Περισσότερα...
 

Τοποθέτηση Ασ. Ξηροτύρη στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για την πορεία της μετά τις Ευρωεκλογές

E-mail Εκτύπωση PDF

Η μεγάλη υποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές αποτέλεσε ένα οδυνηρό σοκ όχι μόνο για τα μέλη της αλλά και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, και το πιστεύω βαθιά αυτό το αίσθημα της κοινωνίας ως μία χαραμάδα ελπίδας για όλους, που μας ενθαρρύνει για να ανασυνταχθούμε και συνεχίσουμε. Γιατί όπως φαίνεται, υπάρχουν πολλοί που θέλουν ακόμα τη ΔΗΜΑΡ πραγματική αριστερή, υπεύθυνη, μεταρρυθμιστική και σοσιαλιστική δύναμη και ας προσπαθήσουμε να τους επαναφέρουμε κοντά μας, να μη τους απογοητεύσουμε, αφού πρώτα τους ζητήσουμε μία μεγάλη συγνώμη.

Γι αυτό και η πολιτική ηγεσία όφειλε από την πρώτη μέρα να δώσει τις εκτιμήσεις της για το εκλογικό μήνυμα των πολιτών, όπως και το στίγμα της πολιτικής για την επόμενη μέρα!

Τελικά μετά και την ανακοίνωση της υποβολής της παραίτησης του Φώτη Κουβέλη στην Κεντρική Επιτροπή, άνοιξε ένας βασανιστικός διάλογος, που θέλω να πιστεύω ‘ότι θα είναι ουσιαστικός και σε βάθος για το πως θα συνεχίσει την πορεία της η ΔΗΜΑΡ στην πολιτική σκηνή, αν θα βρει το βηματισμό της ως μία Αριστερή δύναμη με προσφορά στην προοδευτική Ανασυγκρότηση της χώρας, τη διέξοδο από την κρίση, την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, και ότι δεν θα αποτελέσει μία διαδικασία αντιπαραθέσεων που πηγάζουν από προειλημμένες αποφάσεις ή υπαγορεύονται από σκοπιμότητες.

Καλούμαστε να πάρουμε έγκαιρα τις αποφάσεις, που θα δείχνουν με ευκρίνεια το στίγμα της ΔΗΜΑΡ πήρε το μήνυμα από το λαό για να ξεκαθαρίσει το θολό της στίγμα και που θα σημάνουν την ανασύνταξή της, μέσα βέβαια από μία θαρραλέα κριτική για αρνητικό αποτέλεσμα και εξίσου γενναία ανάληψη ευθυνών.

Περισσότερα...
 

Ομιλία στην Ημερίδα της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις Μικρομεσαίες ΕπιχεΙρήσεις, 26.02.2014 Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ

E-mail Εκτύπωση PDF

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική της οικονομίας. Αποτελούν δε για την ευρωπαϊκή οικονομία βασική πηγή απασχόλησης και καινοτομίας, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της επιχειρηματικής δραστηριότητας με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Στη χώρα μας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν πάνω από το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων, καθιστώντας έτσι σαφές ότι κάθε στρατηγική εξόδου από την κρίση πρέπει απαραίτητα να συνδεθεί με τη στήριξη και την ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Παρά όμως το γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούσαν έως σήμερα την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως η αδυναμία εύρεσης χρηματοδότησης για επενδυτικές πρωτοβουλίες και η άδικη φορολογική αντιμετώπισή τους, που μπορεί να τις οδηγήσει στην εξόντωση και τον αφανισμό τους.

Η Δημοκρατική Αριστερά, τόσο στις προγραμματικές της θέσεις όσο και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και έλεγχο, αναδεικνύει τη μεγάλη συμβολή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 2 από 24