Home Πολιτική Δραστηριότητα
Ομιλίες

Η ΔΗΜΑΡ θέλει να απευθυνθεί στον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της αλληλεγγύης, τον κόσμο της αντοχής και της υπομονής.

E-mail Εκτύπωση PDF

Δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι, αλλά να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Να γίνουν μέτοχοι μίας μεγάλης επίπονης προσπάθειας, παρά τις δυσκολίες, παρά τον θυμό τους. Να συνδεθούν με εκείνη την έξοχη παράδοση του λαού μας που επιμένει και δεν παραιτείται. Σ' αυτή την προσπάθεια κυρίαρχο θα πρέπει να είναι το συνδικαλιστικό κίνημa, τόνισε η Ασημίνα Ξηροτύρη στην σημερινή ομιλία της στο 35ο Τακτικό Πανεργατικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το οποίο διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη. Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 20-07-2012 ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι

Ο βασικός στόχος που χαρακτήριζε την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία για την πολιτική διέξοδο από την κρίση ήταν η ανάταξη της χώρας και η δημοσιονομική της προσαρμογή με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια. Όλο αυτό το διάστημα η Δημοκρατική Αριστερά, ως δύναμη ευθύνης, έθεσε με σαφήνεια ως κύριο στόχο την παραμονή στο ευρώ και υποστήριξε τόσο τη διεκδίκηση ενός ευνοϊκού ευρωπαϊκού διακανονισμού για τη διαχείριση του χρέους όσο και την προώθηση εσωτερικών αλλαγών δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς όμως αποδόμηση των δημόσιων δομών και του κοινωνικού κράτους.

Γι’ αυτό και θέσαμε υπόψιν προεκλογικά ως ΔΗΜΑΡ ένα σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στόχους, ρήτρες και δεσμεύσεις. Οι θέσεις του σχεδίου αυτού δεν ήταν περίληψη του προγράμματος του Κόμματος, ήταν θέσεις που θα μπορούσαν και τελικά μπόρεσαν να αποτελέσουν κοινό πολιτικό τόπο, γι’ αυτό και συμφωνήσαμε στη στήριξη της Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και μιλάμε σήμερα για μία προγραμματική σύγκλιση και προγραμματική συμφωνία τριών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Εμείς θα εργαστούμε σκληρά, θα διεκδικήσουμε επίμονα και συστηματικά, ώστε τα όσα συμφωνήθηκαν να καταγραφούν με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με θετικό, προοδευτικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Βασικά σημεία του προγραμματικού λόγου της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν μπολιάσει την συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. , όπως :

Πρώτο, αλλαγή και εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, διαφάνεια παντού, μείωση του κόστους του πολιτικού συστήματος, άρση της ασυλίας κ.λπ.

Δεύτερο, αποδέσμευση από το Μνημόνιο: Διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, πάγωμα των περικοπών του Μνημονίου σε μισθούς και σε συντάξεις, κατάργηση της πράξης για τη μείωση του κατώτατου μισθού, που συμπαρέσυρε προς τα κάτω το σύνολο των αμοιβών, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Στις Προγραμματικές Δηλώσεις έγιναν θετικές αναφορές σε ενέργειες που δεν θα βαθύνουν την ύφεση. Έγιναν αναφορές σε επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής του προγράμματος. Με μία πρώτη ανάγνωση να φαίνεται ότι το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης δεν τέθηκε και ιδιαίτερα για τα εργασιακά θέματα, όπως και δεν τέθηκε στην αρχική ομιλία του Υπ. Οικονομικών του Στουρνάρα και προέκυψε πράγματι ανησυχία και από την Αντιπολίτευση κατακεραύνωση. Η Ευρώπη όμως αλλάζει. Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην οικονομία υπό το πρίσμα των αναπτυξιακών και κοινωνικών προτεραιοτήτων. Η Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, λοιπόν, θα πρέπει να προσέλθει στις αντίστοιχες συναντήσεις με ένα προγραμματικό πλαίσιο, αυτό ακριβώς που διαμόρφωσαν και για το οποίο δεσμεύτηκαν τα τρία Κόμματα. Ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει τα σημεία αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, μέτρα πολιτικής για την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Και βέβαια και στην αναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης πρέπει να ενταχθεί η εφαρμογή της απευθείας ανακεφαλαίωσης και των ελληνικών τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης. Αυτά έθεσε και ο Φ. Κουβέλης στη δευτερολογία του και όσοι βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ πήραμε το λόγο στις προγραμματικές δηλώσεις

Έχουμε όλοι μας γνώση των πραγμάτων και δεν θα εγκαταλείψουμε την επίμονη προσπάθεια και τον αγώνα για τη σκληρή διαπραγμάτευση στην ΕΕ.

Τρίτο, θα υποστηρίξουμε –και είναι πρότασή μας- την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που δεν αφορά απλά τη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά για τη Δημοκρατική Αριστερά σημαίνει νέα δημόσια διοίκηση, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, μείωση της γραφειοκρατίας, εξάλειψη της διαφθοράς, αμεσότητα και εξοικονόμηση πόρων και φιλοσοφία στη δομή της δημόσιας διοίκησης.

Τέταρτο, θα υποστηρίξουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να βγούμε από την ύφεση, για να δώσουμε δουλειά σε νέους και άνεργους: Με την αξιοποίηση όλων των πόρων με αιχμή το Ε.Σ.Π.Α., τη διεκδίκηση νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων, τις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών πληροφορικής κ.ά

Παράλληλα, είναι για όλους ζητούμενο να συμβάλουμε στην αλλαγή του χαρακτήρα της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη πρέπει να έχει στοιχεία διατηρησιμότητας και, για να διαχέονται οι ωφέλειες στο σύνολο της κοινωνίας, θα πρέπει να απαλλαγεί από τις παθογένειες του προηγουμένου μοντέλου και να συνδεθεί με τη γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους, να δημιουργήσει νέες και σταθερές θέσεις εργασίας και να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Πέμπτο, θα στηρίξουμε και θα διεκδικήσουμε να υπάρξει η ουσιαστική υπεράσπιση και η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, με κυρίαρχο στόχο και προτεραιότητα την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που υλοποιούν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας ανέργων και φτωχών, την αύξηση και επιμήκυνση των επιδομάτων εργασίας, τις ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και της ανεργίας.

Έκτο, όσον αφορά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, τονίσαμε την βασική μας αρχή είναι ότι αυτές πρέπει να γίνουν με αξιοποίηση και όχι με εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Οι προγραμματικές δηλώσεις άνοιξαν το μεγάλο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, είναι όμως γεγονός ότι και μεγάλη προσοχή χρειάζεται και σε βάθος επεξεργασία, με ενημέρωση όλων των πτερύγων της Βουλής για όλα τα στοιχεία που οδηγούν στον επείγοντα χαρακτήρα για ορισμένες αποκρατικοποιήσεις και ότι αυτές θα γίνουν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος. Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν με σκοπό όχι τον εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά ενταγμένες στη στρατηγική ανάπτυξης, για ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα εμπεριέχει μια νέα σχέση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε οι επιχειρήσεις με την ισχυρή παρουσία του δημόσιου να μην συνδέονται με ελλείμματα, αλλά να αντεπεξέρχονται στο διεθνή ανταγωνισμό, να συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Στο εύλογο ερώτημα πώς η Δημοκρατική Αριστερά θα εγγυηθεί μέσα στην Κυβέρνηση την εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως των μέτρων κοινωνικής προστασίας και εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, σας απαντούμε ότι αυτό θα γίνει με τη συνεχή και εξειδικευμένη προγραμματική μας συμβολή και με τη συνεχή διεκδικητική μας παρουσία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι πολίτες βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, προσδοκούν και απαιτούν από μας πολύ περισσότερα ίσως και από τις δυνάμεις μας . Προσδοκούν την συνέπεια στην εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει και κυρίως να υπερασπιστούμε τα φιλολαϊκά μέτρα που διεκδικήσαμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Σε αυτό θα είμαστε αμετακίνητοι, θα είμαστε διαρκώς παρόντες προκειμένου να προσεγγίσουμε και να πετύχουμε και τον δικό μας στόχο που είναι .

Έχουμε αποφασίσει όλοι μας να είμαστε οι μαχητές και όχι οι επωφελούμενοι της επιτυχίας του κυβερνητικού έργου και σε καμμία περίπτωση δεν αναμένουμε την αποτυχία του. Διεκδικούμε την επιτυχία της Κυβέρνησης στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος, γιατί θα είναι και επιτυχία της κοινωνίας των πολιτών και της χώρας συνολικότερα.

Και έτσι αρχίζουν τα δύσκολα

Τα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης και της άμεσης λήψης μέτρων πολιτικής για την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους τίθεται καθημερινά στο τραπέζι λόγω της συνεχιζόμενης λιτότητας και από την αντιπολίτευση με τον πιο δηκτικό τόπο. Γιαυτό στη συζήτηση που άνοιξε και ιδιαίτερα στις πρόσφατες συσκέψεις των τριών πολιτικών αρχηγών, ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε να τηρηθούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις για την λήψη φιλολαϊκών μέτρων ανακούφισης της κοινωνίας, για την επαναδιαπραγμάτευση στους επαχθείς όρους, όχι με την έννοια της παραμονής στις καλένδες, αλλά περί το μήνα Σεπτέμβριο, επιμένοντας στην επιμήκυνση της προσαρμογής, στο μεγάλο θέμα των εργασιακών σχέσεων και βέβαια της ανάσχεσης της ύφεσης, επιβεβαιώνοντας έτσι τον διεκδικητικό και φιλολαϊκό ρόλο   της ΔΗΜΑΡ στην Κυβέρνηση.   Ζήτησε και συμφώνησαν τελικά :

- Ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο έτος 2012, αντιθέτως θα επιδιωχθεί να ανακουφισθούν τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα της χώρας .

- Σε ότι αφορά τα επιμέρους ζητήματα να αναζητηθεί και νομίζω θα εξευρεθούν, τα ισοδύναμα για την αντιμετώπιση του ειδικού μισθολογίου, όπως επίσης η μη επιβάρυνση των νοικοκυριών μετά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης και ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει αναμφισβήτητα επιδοματική πολιτική η οποία θα έχει ως κριτήριο τη γεωγραφική περιοχή αλλά και την εισοδηματική ικανότητα των νοικοκυριών που θα κληθούν να καταβάλουν το συγκεκριμένο τίμημα μετά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης. 

- Σε ότι αφορά το τέλος ακίνητης περιουσίας προωθείται η ανεύρεση μέτρων και είναι δυνατόν να το επιτευχθεί   να ελαφρυνθούν οι τους ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες , οι οποίοι θα πρέπει να εξαιρεθούν από το τέλος ακίνητης περιουσίας . Αναφορικά με τη διευκόλυνση των λοιπών πολιτών θα υπάρξει ένας αριθμός δόσεων, έτσι ώστε η ελάφρυνση να προκύπτει με το μεγάλο αριθμών δόσεων , οι οποίες θα εκταθούν και πέρα του έτους 2012 και θα φτάσουν τους πρώτους μήνες του έτους 2013. 

- Σε ότι αφορά το γενικότερο σχεδιασμό , που θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες, θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο από τη χώρα προκειμένου να αρχίσει η   αναδιαπραγμάτευση, με κύριο στόχο και με σταθερή επιλογή τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό θα εξασφαλισθεί και με την αναζήτηση όλων εκείνων των πολιτικών στοιχειών πέρα της τρόικας, που έχουν σχέση με συγκεκριμένες επαφές , διεργασίες αλλά και διεκδικήσεις που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης.

- Σε ότι αφορά την αναζήτηση των ισοδυνάμων , αυτά πρέπει να εξευρεθούν, και είναι δυνατόν να εξευρεθούν, από την περικοπή των περιττών δημοσίων δαπανών που αφορούν κατά κύριο λόγο στο λειτουργικό κόστος και, προφανώς όχι , στο μισθολογικό κόστος .

Η χώρα πορεύεται για την αντιμετώπιση της κρίσης μέσα από μια βαθιά ύφεση και για το λόγο αυτό είναι υποχρέωσή μας να αναζητήσουμε - και σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια - να υπάρξουν αναπτυξιακά μεγέθη που είναι δυνατόν να αναθερμάνουν την αγορά και να περιορίσουν την ανεργία η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό καλπάζει . Με τις δόσεις που περιμένουμε πρέπει να αναθερμανθεί και η αγορά. Τα χρήματα που θα υπάρξουν με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση μεγάλο μέρος αυτών να δοθεί στην αγορά προκειμένου να υπάρξει μια αναζωογόνηση στο μέτρο του δυνατού για να περιορισθεί η ανεργία, η οποία με ένα αδυσώπητο τρόπο διασπά την κοινωνική συνοχή , με ότι αυτό συνεπάγεται εις βάρος των ανέργων ιδιαίτερα των νέων ανδρών και των νέων γυναικών .

 -Αναγκαίο είναι να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές. Διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες θα υπηρετούν την εξυπηρέτηση του δημοσίου  και θα επιχειρούν - και νομίζω και πάλι ότι είναι δυνατόν να το επιτύχουν - την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

- Όσον αφορά τα θέματα της φοροδιαφυγής επιβεβαιώθηκε ότι πρέπει άμεσα να προωθηθεί εκείνος ο έλεγχος που αφορά στη διαπίστωση της φοροδιαφυγής που μπορεί να έχει συντελεστεί και έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να διερευνηθεί ακόμη η παράνομη προέλευση χρημάτων και σε πολιτικά πρόσωπα. Πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να ολοκληρωθεί η διαδικασία και εφόσον υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα μεταξύ εκείνων που ελέγχονται, είτε για παράνομη εξασφάλιση χρήματος ή για φοροδιαφυγή , να υπάρξει η εφαρμογή του νόμου. 

Στις συναντήσεις αυτές των τριών πολιτικών αρχηγών, όπως δήλωσε και επανέλαβε ο Πρόεδρος Φ. Κουβέλης επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι τα όσα συμφώνησαν τα τρία κόμματα που στηρίζουμε την κυβέρνηση , στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας - σύγκλισης, θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Ο βασικός στόχος που χαρακτήριζε την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία για την πολιτική διέξοδο από την κρίση είναι η ανάταξη της χώρας και η δημοσιονομική της προσαρμογή με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια. Η Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, στην οποία συμμετέχουμε, στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Αυτό είναι το βασικό της χαρακτηριστικό και αυτό είναι μία βαθιά πολιτική επιλογή και ευθύνη, καινούργιο και προοδευτικό για τον τόπο. Η επιρροή των προγραμματικών θέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, ιδιαίτερα στο κείμενο-πλαίσιο συμφωνίας της συγκυβέρνησης είναι σημαντική και σε προοδευτική για τον τόπο κατεύθυνση. Γιαυτό και εμείς θα εργαστούμε σκληρά, θα διεκδικήσουμε επίμονα και συστηματικά, ώστε τα όσα συμφωνήθηκαν να καταγραφούν με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με θετικό, προοδευτικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Στο εύλογο ερώτημα πώς η Δημοκρατική Αριστερά θα εγγυηθεί μέσα στην Κυβέρνηση την εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως των μέτρων κοινωνικής προστασίας και εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, σας απαντούμε ότι αυτό θα γίνει με τη συνεχή και εξειδικευμένη προγραμματική μας συμβολή και με τη συνεχή διεκδικητική μας παρουσία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Έχουμε αποφασίσει όλοι μας να είμαστε οι μαχητές και όχι οι επωφελούμενοι της επιτυχίας του κυβερνητικού έργου και σε καμία περίπτωση δεν αναμένουμε την αποτυχία του. Διεκδικούμε την επιτυχία της Κυβέρνησης στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος, γιατί θα είναι και επιτυχία της κοινωνίας των πολιτών και της χώρας συνολικότερα…

Περισσότερα...
 

Ζητάμε από τους πολίτες εντολή για λύση! δήλωσε ο προέδρος της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλης

E-mail Εκτύπωση PDF

Η αγωνία των πολιτών για την επόμενη μέρα, η όξυνση της κρίσης που έφερε το μνημόνιο και οι παραλυτικές παρενέργειες της ακυβερνησίας έχουν καταστήσει γράμμα κενό τα προεκλογικά συνθήματα της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Σύριζα.

Ο κ. Σαμαράς, τώρα ανακαλύπτει ότι το Μνημόνιο δεν είναι αδιαπραγμάτευτο. Ο κ. Βενιζέλος, από ζηλωτής του Μνημονίου, υποδύεται τον όψιμο αμφισβητία. Ο δε κ. Τσίπρας, από την μονομερή καταγγελία, πέρασε στην επανεξέταση, ξαναγύρισε στην ακύρωση και τώρα αναζητεί φόρμουλα να κρύψει τις αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς είπαμε από την αρχή όλη την αλήθεια. Να απαλλαγούμε βήμα βήμα από το Μνημόνιο, να διασώσουμε μισθούς και συντάξεις, να κερδίσουμε τη μάχη του ευρώ.

Γι΄ αυτό τώρα ζητάμε από τους πολίτες εντολή για λύση!

 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 3 από 24