Home Πολιτική Δραστηριότητα
Ομιλίες

Ομιλία Α. Ξηροτύρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικό χωροταξικό πλαίσιο

E-mail Εκτύπωση PDF

Ομιλία της Ασημίνας Ξηροτύρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για εθνικό χωροταξικό πλαίσιο

Το Εθνικό Χωροταξικό πλαίσιο θα έπρεπε προ πολλού να αποτελεί το βασικό εργαλείο για την Ανάπτυξη της χώρας. Οι άλλες χώρες το έχουν κάνει στην δεκαετία του 60 και 70, ενώ στην Ελλάδα οι συνέπειες από το μεγάλο αυτό έλλειμμα είναι τεράστιες, έως και μη αναστρέψιμες, κυρίως στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο να επιτευχθεί μία κοινωνικά και περιφερειακά ισόρροπη κατανομή των ωφελειών, παρά την μακροχρόνια λιτότητα του λαού και τη διαχείριση σημαντικών Εθνικών και Κοινοτικών προγραμμάτων. Το σχέδιο που κατατέθηκε και τελικά πέρασε από τη Βουλή δεν έχει την πολιτική βούληση, δεν προωθεί κατευθύνσεις και γενναίες ρυθμίσεις, στερείται ουσιαστικών προτάσεων για να αρθούν έστω και σταδιακά οι μεγάλες αδυναμίες και να τεθούν οι βάσεις για μία αναπτυξιακή διαδικασία που θα υπηρετεί το στόχο της «περιφερειακής ανάπτυξης, της κοινωνικής  συνοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον».

Περισσότερα...
 

ΟΜΙΛΙΑ Α.ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝ ΓΙΑ ΕΘ.ΧΩΡ.ΣΧ

E-mail Εκτύπωση PDF

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, Ομιλία  Ασημίνας Ξηροτύρη- Αικατερινάρη

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο θα έπρεπε προ πολλού  να αποτελεί το βασικό εργαλείο για την Ανάπτυξη της χώρας. Οι άλλες χώρες το έχουν κάνει στην δεκαετία του 60 και 70, ενώ στην Ελλάδα οι συνέπειες από  το μεγάλο αυτό έλλειμμα είναι τεράστιες, έως και μη αναστρέψιμες, κυρίως στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και στο να επιτευχθεί μία   κοινωνικά και περιφερειακά ισόρροπη κατανομή των ωφελειών, παρά    την μακροχρόνια λιτότητα του λαού και τη διαχείριση σημαντικών  Εθνικών και Κοινοτικών προγραμμάτων.

Το σχέδιο που κατατέθηκε δεν έχει   την πολιτική βούληση, δεν προωθεί   κατευθύνσεις και γενναίες ρυθμίσεις, στερείται ουσιαστικών προτάσεων   για να αρθούν έστω και σταδιακά  οι μεγάλες αδυναμίες και να τεθούν οι βάσεις για μία αναπτυξιακή διαδικασία που θα δίδει έμφαση στους  περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς δείκτες της  ανάπτυξης, που θα υπηρετεί δηλαδή   το στόχο της «περιφερειακής ανάπτυξης, της κοινωνικής  συνοχής με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στο δημόσιο συμφέρον». 

Περισσότερα...
 

ΟΜΙΛΙΑ Α.ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 05-5.08 ΣΥΛΛ.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

E-mail Εκτύπωση PDF

Ημερίδα με θέμα «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην υπηρεσία της πρόληψης και της προστασίας του πολίτη και του οικοσυστήματος από τις δασικές πυρκαγιές. Αξιολόγηση – Προοπτικές»

ΟΜΙΛΙΑ  της  ΑΣΗΜΙΝΑΣ  ΞΗΡΟΤΥΡΗ - ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ, Δρ.Πολ.Μηχ. Συντονίστριας της επιτροπής του Παρατηρητηρίου,  με θέμα:

« Προτάσεις και δράσεις του  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ  Ανασυγκρότησης  των  Πυρόπληκτων  Περιοχών »

Εισαγωγή

Οι μεγάλες πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που έλαβαν διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, μας απασχόλησαν από την πρώτη στιγμή και αναλάβαμε πολλαπλή δράση. Παρόμοια φαινόμενα πυρκαγιών που επιτείνονται λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, της λειψυδρίας και γενικότερα της μεταβολής του κλίματος, αλλά και πλημυρικά φαινόμενα αναμένονται να πυκνώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια, επομένως η θωράκιση της χώρας έναντι αυτού του κινδύνου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτεία, τόσο για την διατήρηση του οικολογικού αποθέματος της χώρας όσο και για την στήριξη των κατοίκων των περιοχών που απειλούνται.

Περισσότερα...
 

ΟΜΙΛΙΑ στην Ημερίδα ΣΥΝ για κλιματική αλλαγή

E-mail Εκτύπωση PDF

ΟΜΙΛΙΑ  ΑΣΗΜΙΝΑΣ  ΞΗΡΟΤΥΡΗ  ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο σκοπός της σημερινής Ημερίδας, όπως   και ο σκοπός  της   8ης Δεκεμβρίου,  ημέρας  παγκόσμιας  δράσης των κινημάτων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των φορέων, των  ενώσεων και πρωτοβουλιών των πολιτών, είναι να διαδηλώσαμε όλοι ότι «πρέπει να αλλάξουμε και να δράσουμε ΤΩΡΑ! Πρίν τεθεί εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή».  Γιατί μετά και την ομοφωνία  μπροστά στον κίνδυνο από τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, με αιχμή την  κλιματική αλλαγή,  οι πολίτες έχουν ευαισθητοποιηθεί και ζητούν από τις κυβερνήσεις, τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς να  αλλάξουν πολιτικές και πρότυπα και να δράσουν αποτελεσματικά για την προστασία του περιβάλλοντος. Ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή, αποτέλεσε  η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, για την παγκόσμια συμφωνία στη μετά Κιότο εποχή, στην οποία συμμετείχαν 10.000 περίπου εκπρόσωποι από 190 χώρες.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...


Σελίδα 6 από 24