Η συμφωνία 195 χωρών για το κλίμα που επετεύχθη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι είναι μία στροφή, ένα σημάδι ελπίδας για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο».

Δευτέρα, 14 Δεκέμβριος 2015 14:41
Εκτύπωση

Η συμφωνία 195 χωρών για το κλίμα που επετεύχθη Διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι είναι μία στροφή, ένα σημάδι ελπίδας για έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο».

Σημαντική στιγμή για την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας, που απειλεί τον πλανήτη με μεγάλες καταστροφές, αποτελεί η συμφωνία που επετεύχθη το Σάββατο στο Παρίσι στην 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP21) και υιοθετήθηκε από 195 χώρες. Έξη χρόνια μετά την αποτυχία της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, που δεν κατάφερε να επισφραγήσει μια τέτοια συμφωνία, σήμερα όλοι μετέχοντες ή μη στο παγκόσμιο κίνημα για την προστασία από τις κλιματικές αλλαγές αισθανόμαστε λίγο έως πολύ «νικητές».

Αλλά και ότι τώρα αρχίζει μία νέα μάχη «για ένα αξιόπιστο σχεδιασμό και προγραμματισμό που θα οδηγήσει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, σε μία αλληλέγγυα απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, χωρίς κανένα κράτος να αναιρεί τις δεσμεύσεις του, αλλά και με τις ανεπτυγμένες χώρες να αναλαμβάνουν την ιστορική τους ευθύνη για τις μεγάλες εκπομπές αερίων και με όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδωτικούς να θέτουν σε εφαρμογή αυτή τη δύσκολη διαδικασία και εφαρμογή των συμφωνηθέντων».

Η συμφωνία επικυρώνει τον πολύ φιλόδοξο στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Καλεί μάλιστα τα μέρη να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος στον 1,5 βαθμό Κελσίου" σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Και το πολύ σημαντικό η αρωγή για το κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, που πρόκειται να φθάσει τα 100 δισεκ. δολάρια ετησίως το 2020, θα πρέπει να είναι το κατώτερο επίπεδο και να αναθεωρηθεί προς τα πάνω που ήταν μια ισχυρή απαίτηση των χωρών του Νότου.

Η συμφωνία του Παρισιού δεν λύνει αυτόματα το πρόβλημα «μένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά είναι ωστόσο ένα σημάδι ελπίδας», τόνισε η Άγγελα Μέρκελ, «εγκαθιδρύει το βιώσιμο πλαίσιο που έχει ανάγκη ο κόσμος για να επιλύσει την κλιματική κρίση» προσθέτει ο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η Έντνα Μολέουα, η νοτιοαφρικανή υπουργός Περιβάλλοντος, είδε στη συμφωνία «ως μια στροφή προς έναν καλύτερο και ασφαλέστερο κόσμο».