Home Ομιλίες Μήνυμα Ασημίνας Ξηροτύρη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Μήνυμα Ασημίνας Ξηροτύρη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

E-mail

 

«Οι  εκλογές στην Αυτοδιοίκηση  θα στείλουν σκληρό μήνυμα στους υπαίτιους της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων, δεν μπορεί όμως να μετατραπούν σε κομματική δημοσκόπηση και  να μείνουν   απέξω τα μεγάλα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας»

Ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, πέντε μήνες με τη χώρα υπό το καθεστώς του μνημονίου και την επιτήρηση της Τρόικας, με δεδομένο το γεγονός ότι μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, υπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, οδηγούνται σε αδιέξοδες και συνεχώς επιδεινούμενες καταστάσεις, μεγάλος αριθμός πολιτών ωθείται μακριά από την κάλπη γιατί δεν πιστεύει ότι οι επικείμενες εκλογές θα αλλάξουν τα πράγματα.

Παρόλα αυτά, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και επανέρχονται στην παλαιά τους, καταστρεπτική για τον τόπο, συνταγή επιδιώκοντας  να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μια ευρεία κομματική δημοσκόπηση. Θέτοντας ο Πρωθυπουργός θέμα πρόωρων εκλογών, η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας,  σε ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας και μάλιστα την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το μνημόνιο,

Εμείς,  ο συνδυασμός μας «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» από  την αρχή στη διακήρυξή μας είχαμε επισημαίνει ότι οι  εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα πραγματοποιηθούν σε ένα ιδιαιτέρως οξυμένο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Ένα  πλαίσιο, που πιέζει και δημιουργεί αρνητικούς όρους στη ζωή, την εργασία, τις σπουδές και τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών που ζουν σε κάθε Δήμο και σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Όμως μέσα στη βαθιά αυτή κρίση και στην γενική αναπτυξιακή υστέρηση της χώρας ακόμη μεγαλύτερη είναι η αναπτυξιακή υστέρηση των Περιφερειών της, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα, ενώ δημιουργήθηκαν χρόνια και διαρκώς επιδεινούμενα προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον, στο πεδίο της ανάπτυξης για σταθερές παραγωγικές δομές και θέσεις απασχόλησης. Για το λόγο αυτό τα κριτήρια που πρέπει να αναδειχθούν σε αυτές τις Αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολλαπλά και οργανικά συνδεδεμένα μεταξύ τους.

-  Γιατί εκτός από το μεγάλο πρόβλημα της δημοσιονομικής κρίσης και του σκληρού μνημονίου, που πλήττει κατεξοχήν την περιφερειακή αναπτυξιακή διαδικασία και την κοινωνική συνοχή, τίθεται το μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση, της ανατροπής του άδικου πρότυπου ανάπτυξης και του πελατειακού – συγκεντρωτικού συστήματος της Διοίκησης.

-  Γιατί πρέπει η Αυτοδιοίκηση από μέρος της κρίσης να γίνει φορέας πολιτικών αντιμετώπισής της και συγκρότησης νέων δομών για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τον ανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.

-  Γιατί πρέπει να υλοποιηθούν και στην Αυτοδιοίκηση πολιτικές που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης και θα διαμορφώνουν νέες πολιτικές απασχόλησης .

Με αυτές τις   πολιτικές  και αυτοδιοικητικές αρχές  ο  συνδυασμός μας «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ», θα δώσει τη μάχη  και θα εργασθεί  και για μία ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Κεντρική Μακεδονία, με Περιφερειακή Πολιτική και Ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις αρχές της αειφορίας και θα αποτελεί ένα μέσο-εργαλείο κοινωνικής συνοχής και οικονομικής αλληλεγγύης, που θα διευρύνει τη Δημοκρατία, θα δημιουργεί πολλές και σταθερές θέσεις εργασίας και θα θεμελιώνει τη μακροχρόνια βάση της Ανάπτυξης.

Για ένα ενιαίο, δημοκρατικό σχεδιασμό, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα  και χρηματοδοτικό πλαίσιο, με  ολοκληρωμένη διαχείριση ώστε να επιτυγχάνεται η  συνέργια, η  ισόρροπη και  αειφόρος αξιοποίηση  των πλούσιων φυσικών, ιστορικών και πολιτιστικών οικοσυστημάτων και πόρων της Κεντρικής Μακεδονίας και  να διαχέονται οι  ωφέλειες .

Για να συγκροτήσουμε ένα δίκτυο μέτρων κοινωνικής προστασίας και οικονομικής αλληλεγγύης που θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης.

Για να ανατρέψουμε τις συντηρητικές δυνάμεις στην Αυτοδιοίκηση που χρόνια τώρα μας πνίγουν το όραμα.

Σας καλούμε γιαυτό να στηρίξετε  και να ψηφίσετε μαζικά το ψηφοδέλτιό  μας, το συνδυασμό μας «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ασημίνα Ξηροτύρη