ΟΜΙΛΙΑ ΑΣΗΜΙΝΑΣ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σάββατο, 07 Ιούλιος 2012 12:00
Εκτύπωση

Ο βασικός στόχος που χαρακτήριζε την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία για την πολιτική διέξοδο από την κρίση είναι η ανάταξη της χώρας και η δημοσιονομική της προσαρμογή με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια. Η Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, στην οποία συμμετέχουμε, στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Αυτό είναι το βασικό της χαρακτηριστικό και αυτό είναι μία βαθιά πολιτική επιλογή και ευθύνη, καινούργιο και προοδευτικό για τον τόπο. Η επιρροή των προγραμματικών θέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, ιδιαίτερα στο κείμενο-πλαίσιο συμφωνίας της συγκυβέρνησης είναι σημαντική και σε προοδευτική για τον τόπο κατεύθυνση. Γιαυτό και εμείς θα εργαστούμε σκληρά, θα διεκδικήσουμε επίμονα και συστηματικά, ώστε τα όσα συμφωνήθηκαν να καταγραφούν με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με θετικό, προοδευτικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Στο εύλογο ερώτημα πώς η Δημοκρατική Αριστερά θα εγγυηθεί μέσα στην Κυβέρνηση την εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως των μέτρων κοινωνικής προστασίας και εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, σας απαντούμε ότι αυτό θα γίνει με τη συνεχή και εξειδικευμένη προγραμματική μας συμβολή και με τη συνεχή διεκδικητική μας παρουσία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Έχουμε αποφασίσει όλοι μας να είμαστε οι μαχητές και όχι οι επωφελούμενοι της επιτυχίας του κυβερνητικού έργου και σε καμία περίπτωση δεν αναμένουμε την αποτυχία του. Διεκδικούμε την επιτυχία της Κυβέρνησης στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος, γιατί θα είναι και επιτυχία της κοινωνίας των πολιτών και της χώρας συνολικότερα…

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εισαγωγικά επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο βασικό στόχο που χαρακτήριζε την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην ελληνική κοινωνία για την πολιτική διέξοδο από την κρίση και είναι η ανάταξη της χώρας και η δημοσιονομική της προσαρμογή με την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια.

Όλο αυτό το διάστημα η Δημοκρατική Αριστερά, ως δύναμη ευθύνης, έθεσε με σαφήνεια ως κύριο στόχο την παραμονή στο ευρώ και υποστήριξε τόσο τη διεκδίκηση ενός ευνοϊκού ευρωπαϊκού διακανονισμού για τη διαχείριση του χρέους όσο και την προώθηση εσωτερικών αλλαγών δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς όμως αποδόμηση των δημόσιων δομών και του κοινωνικού κράτους. Γι’ αυτό και σταθμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας και την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει Κυβέρνηση ισχυρή για να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυβέρνηση ικανή να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στους πολίτες και να ανακουφίσει την τεμαχισμένη κοινωνία θέσαμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας ένα σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στόχους, ρήτρες και δεσμεύσεις.

 Οι θέσεις του σχεδίου αυτού, που παρουσίασε ο Πρόεδρος Φώτης Κουβέλης προεκλογικά, δεν ήταν περίληψη του προγράμματος του Κόμματος. Ήταν θέσεις που θα μπορούσαν και τελικά μπόρεσαν να αποτελέσουν κοινό πολιτικό τόπο, γι’ αυτό και συμφωνήσαμε στη στήριξη της Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και μιλάμε σήμερα για μία προγραμματική σύγκλιση και προγραμματική συμφωνία τριών κομμάτων που στηρίζουν τη σημερινή Κυβέρνηση.

Η επιρροή των προγραμματικών θέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, ιδιαίτερα στο κείμενο-πλαίσιο συμφωνίας της συγκυβέρνησης είναι σημαντική και σε προοδευτική για τον τόπο κατεύθυνση. Είναι, βέβαια, αυτονόητο ότι το πλαίσιο αυτό δεν εμπεριέχει το σύνολο των πολιτικών πεποιθήσεων των Κομμάτων που απαρτίζουν την Κυβέρνηση, καθώς τα τελευταία διατηρούν την πολιτική τους αυτοτέλεια και την αυτονομία τους.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Αυτό είναι το βασικό της χαρακτηριστικό και αυτό είναι μία βαθιά πολιτική επιλογή και ευθύνη, καινούργιο και προοδευτικό για τον τόπο. Εμείς θα εργαστούμε σκληρά, θα διεκδικήσουμε επίμονα και συστηματικά, ώστε τα όσα συμφωνήθηκαν να καταγραφούν με ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, με θετικό, προοδευτικό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Θα αναφερθώ σε σχέση πάντα με τα βασικά σημεία του προγραμματικού λόγου της Δημοκρατικής Αριστεράς σε ορισμένα παραδείγματα, που πράγματι οι θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουν μπολιάσει τις Προγραμματικές Δηλώσεις. Κάθαρση του πολιτικού συστήματος:

Πρώτο, αλλαγή και εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, διαφάνεια παντού, μείωση του κόστους του πολιτικού συστήματος, άρση της ασυλίας κ.λπ. Οι προτάσεις μας έχουν σχεδόν συμπεριληφθεί στην προγραμματική σύγκλιση, πλην του σημαντικού θέματος της απλής αναλογικής, όπου βέβαια δεν έχουμε απεμπολήσει το δικαίωμα να τη διεκδικήσουμε.

Δεύτερο, αποδέσμευση από το Μνημόνιο: Διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, πάγωμα των περικοπών του Μνημονίου σε μισθούς και σε συντάξεις, κατάργηση της πράξης για τη μείωση του κατώτατου μισθού, που συμπαρέσυρε προς τα κάτω το σύνολο των αμοιβών, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Στις Προγραμματικές Δηλώσεις έγιναν θετικές αναφορές σε ενέργειες που δεν θα βαθύνουν την ύφεση. Έγιναν αναφορές σε επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής του προγράμματος. Εκκρεμεί, όμως, το ζήτημα του τρόπου της επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους, ιδιαίτερα για τα εργασιακά θέματα. Μπορεί με μία πρώτη ανάγνωση να φαίνεται ότι το ζήτημα δεν τέθηκε. Ίσως εντάσσεται σε μία γενικότερη αντίληψη για τον τρόπο και για το χρόνο της όποιας επαναδιαπραγμάτευσης.

Κύριοι συνάδελφοι, η Ευρώπη αλλάζει. Η κρίση ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις στην οικονομία υπό το πρίσμα των αναπτυξιακών και κοινωνικών προτεραιοτήτων.

Η Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, λοιπόν, θα πρέπει να προσέλθει στις αντίστοιχες συναντήσεις με ένα προγραμματικό πλαίσιο, αυτό ακριβώς που διαμόρφωσαν και για το οποίο δεσμεύτηκαν τα τρία Κόμματα. Ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει τα σημεία αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, μέτρα πολιτικής για την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Και βέβαια και στην αναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης πρέπει να ενταχθεί η εφαρμογή της απευθείας ανακεφαλαίωσης και των ελληνικών τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης.

Έχουμε όλοι μας γνώση των πραγμάτων και δεν θα εγκαταλείψουμε την επίμονη προσπάθεια και τον αγώνα για τη σκληρή διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τρίτο, θα υποστηρίξουμε –και είναι πρότασή μας- την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που δεν αφορά απλά τη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά για τη Δημοκρατική Αριστερά σημαίνει νέα δημόσια διοίκηση, αποτελεσματικότητα, ταχύτητα, μείωση της γραφειοκρατίας, εξάλειψη της διαφθοράς, αμεσότητα και εξοικονόμηση πόρων και φιλοσοφία στη δομή της δημόσιας διοίκησης.

Τέταρτο, θα υποστηρίξουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να βγούμε από την ύφεση, για να δώσουμε δουλειά σε νέους και άνεργους: Με την αξιοποίηση όλων των πόρων με αιχμή το Ε.Σ.Π.Α., τη διεκδίκηση νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων, τις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας με ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Παράλληλα, είναι για όλους, κύριοι συνάδελφοι, ζητούμενο να συμβάλουμε στην αλλαγή του χαρακτήρα της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη πρέπει να έχει στοιχεία διατηρησιμότητας και, για να διαχέονται οι ωφέλειες στο σύνολο της κοινωνίας, θα πρέπει να απαλλαγεί από τις παθογένειες του προηγουμένου μοντέλου και να συνδεθεί με τη γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και του κράτους, να δημιουργήσει νέες και σταθερές θέσεις εργασίας και να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Πέμπτο, θα στηρίξουμε και θα διεκδικήσουμε να υπάρξει η ουσιαστική υπεράσπιση και η διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, με κυρίαρχο στόχο και προτεραιότητα την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που υλοποιούν το δίχτυ κοινωνικής προστασίας ανέργων και φτωχών, την αύξηση και επιμήκυνση των επιδομάτων εργασίας, τις ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και της ανεργίας.

Στις προγραμματικές δηλώσεις έγινε αναφορά από τον κύριο Πρωθυπουργό στην ανάγκη για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, όπως επίσης την επέκταση του επιδόματος της ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους με κοινοτικούς πόρους. Όμως, αυτά δεν αρκούν. Η κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας οδηγεί στην προσπάθεια να διαμορφώσουμε μια πρόταση ολοκληρωμένη για την κοινωνική πολιτική, για το μεγάλο πυλώνα της συνοχής στην Ε.Ε. που είναι το κοινωνικό κράτος .

Έκτο, όσον αφορά το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η βασική μας αρχή είναι ότι αυτές πρέπει να γίνουν με αξιοποίηση και όχι με εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Οι προγραμματικές δηλώσεις άνοιξαν το μεγάλο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, είναι όμως γεγονός ότι και μεγάλη προσοχή χρειάζεται και σε βάθος επεξεργασία, με ενημέρωση όλων των πτερύγων της Βουλής για όλα τα στοιχεία που οδηγούν στον επείγοντα χαρακτήρα για ορισμένες αποκρατικοποιήσεις και ότι αυτές θα γίνουν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος.

Για τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, το μέχρι τώρα πρόγραμμα που διαμορφώθηκε στη χώρα μας στηρίχθηκε στη λογική ότι η απόσυρση του κράτους από κάθε οικονομική διαδικασία δεν έχει αρνητικές συνέπειες και ότι αποφέρει μέγιστα οφέλη. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό, για να μην συνεχισθούν τα μεγάλα λάθη που έγιναν.

Η Δημοκρατική Αριστερά υποστηρίζει ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν με σκοπό όχι τον εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά ενταγμένες στη στρατηγική ανάπτυξης, για ένα νέο οικονομικό μοντέλο, που θα εμπεριέχει μια νέα σχέση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε οι επιχειρήσεις με την ισχυρή παρουσία του δημόσιου να μην συνδέονται με ελλείμματα, αλλά να αντεπεξέρχονται στο διεθνή ανταγωνισμό, να συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Τέλος, στο εύλογο ερώτημα πώς η Δημοκρατική Αριστερά θα εγγυηθεί μέσα στην Κυβέρνηση την εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως των μέτρων κοινωνικής προστασίας και εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, σας απαντούμε ότι αυτό θα γίνει με τη συνεχή και εξειδικευμένη προγραμματική μας συμβολή και με τη συνεχή διεκδικητική μας παρουσία στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι πολίτες βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, προσδοκούν και απαιτούν από μας πολύ περισσότερα ίσως και από τις δυνάμεις μας . Προσδοκούν την συνέπεια στην εφαρμογή των όσων έχουμε συμφωνήσει και κυρίως να υπερασπιστούμε τα φιλολαϊκά μέτρα που διεκδικήσαμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Σε αυτό θα είμαστε αμετακίνητοι, θα είμαστε διαρκώς παρόντες προκειμένου να προσεγγίσουμε και να πετύχουμε και τον δικό μας στόχο που είναι .

Έχουμε αποφασίσει όλοι μας, κύριοι συνάδελφοι, να είμαστε οι μαχητές και όχι οι επωφελούμενοι της επιτυχίας του κυβερνητικού έργου και σε καμμία περίπτωση δεν αναμένουμε την αποτυχία του. Διεκδικούμε την επιτυχία της Κυβέρνησης στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος, γιατί θα είναι και επιτυχία της κοινωνίας των πολιτών και της χώρας συνολικότερα.