Home Ομιλίες Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο η Αυτοδιοίκηση να προσανατολιστεί στην ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και δικτύωσης, ανάπτυξης νέων μορφών οικονομικής δραστηριότητας μέσω της κοινωνικής οικονομίας

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο η Αυτοδιοίκηση να προσανατολιστεί στην ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και δικτύωσης, ανάπτυξης νέων μορφών οικονομικής δραστηριότητας μέσω της κοινωνικής οικονομίας

E-mail

Να αναπτύξει πολιτικές για να παραμείνει η κοινωνία όρθια και η οικονομία ζωντανή, τόνισε στην τοποθέτησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Ασημίνα Ξηροτύρη κατά την συζήτηση του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφέρειας Κεντρ. Μακεδονίας   έτους 2011. Η τοποθέτησή της στο σύνολό της έχει ως εξής:
Συζητάμε σήμερα τον απολογισμό πεπραγμένων της Περιφέρειας ΚΜ για το 2011 σε μια περίοδο όπου η κρίση χρέους, οι πολιτικές που εφάρμοσαν   και ο τρόπος που μέχρι σήμερα διαχειρίστηκαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού τα προβλήματα της χώρας την έχουν οδηγήσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία. Ζούμε τραγικές στιγμές.
Οι μνημονιακές πολιτικές, που σήμερα συνεχίζει το δίδυμο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, διεύρυναν την ύφεση, έπληξαν την κοινωνία, λειτούργησαν οριζόντια και ισοπεδωτικά, μετέφεραν όλα τα βάρη της κρίσης σε όσους ήταν ο εύκολος, αλλά και ο πιο απροστάτευτος στόχος, στους εργαζόμενους, στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, στους νέους που τους στέρησαν κάθε ελπίδα για αξιοπρεπή εργασία, όπως   και τη χώρα και ιδιαίτερα τις Περιφέρειες κάθε προοπτική για ανάπτυξη. 


ήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι επίκαιρο το αίτημα η Αυτοδιοίκηση να ασχοληθεί με ένταση με τα ειδικά κοινωνικά προβλήματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Είναι αναγκαίο να προσανατολιστεί στην ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και δικτύωσης, ανάπτυξης νέων μορφών οικονομικής δραστηριότητας μέσω της κοινωνικής οικονομίας. Σε αυτούς του δύσκολους καιρούς πρέπει και ως Αυτοδιοικητικοί να αναπτύξουμε πολιτικές για να παραμείνει η κοινωνία όρθια, για να δημιουργήσουμε ισοδύναμα μείωσης των βαρών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και να ενισχύσουμε δράσεις δημιουργίας νέων δομών κοινωνικής επικοινωνίαςασφάλειας και συνοχής.

Είναι γεγονός όμως ότι ενάμιση περίπου χρόνο από την πολυδιαφημισμένη διοικητική μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και την εφαρμογή του νέου αυτοδιοικητικού πλαισίου της χώρας, η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει μεγάλα θεσμικά, λειτουργικά και βέβαια οικονομικά προβλήματα :

- Βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αδυναμίες και δυσλειτουργίες του Καλλικράτη, οι οποίες μέχρι και σήμερα αντιμετωπίζονται αποσπασματικά περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα προβλήματα και επιτείνοντας τη σύγχυση των αρμοδιοτήτων.

- Απαξιώνεται συστηματικά με διαρκή περικοπή των πόρων που ξεπερνούν την τελευταία διετία το 50% με αποτέλεσμα να βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και με άμεσο κίνδυνο να μην μπορεί να επιτελέσει στοιχειώδεις υπηρεσίες προς τους πολίτες και να υλοποιήσει στοιχειωδώς τα κοινωνικά και αναπτυξιακά της προγράμματα.

- Παραμένει ακόμη και σήμερα δέσμια της κεντρικής διοίκησης, εξαρτημένη από αυτήν στο βασικότερο πεδίο αναφοράς της στο οικονομικό, ενώ ο δήθεν μεταβατικός θεσμός της Αποκεντρωμένης Περιφέρεις παραμένει το «μακρύ χέρι του κράτους» και

- Βέβαια είναι το δημοκρατικό έλλειμμα και μη αντιπροσωπευτική αλλά και λειτουργική δυνατότητα των παρατάξεων , ενός ιδιαίτερα πλειοψηφικού νόμου.

Η παράταξή μας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» πιστεύει πως η Αυτοδιοίκηση τοπική και περιφερειακή πρέπει με πάση θυσία να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος της κρίσης και έτσι πρέπει να πορευτεί.

Είναι άμεση ανάγκη να προχωρήσει στη διαμόρφωση πολιτικών που:

- Θα αποτελούν ένα εναλλακτικό πλαίσιο προτάσεων αντιμετώπισης της κρίσης

- Θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τις συνέπειες της κρίσης και θα συγκροτούν ένα δίκτυο δομών και δράσεων κοινωνικής προστασίας

- Θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση νέων πολιτικών απασχόλησης με έμφαση σε πρωτοβουλίες και δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, νέων μορφών οικονομικής δραστηριότητας μέσω της κοινωνικής οικονομίας.

- Θα προωθούν πρωτοβουλίες αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης για την εξασφάλιση και εξοικονόμηση πόρων.

- Θα αναδεικνύουν την καινοτομία, θα προωθούν την ψηφιακή σύγκλιση για την βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη.

- Θα σχεδιάζουν για την Περιφέρεια με όραμα και δημοκρατικό προγραμματισμό, δημιουργώντας υποδομές με βάθος χρόνου, αναδεικνύοντας τα τοπικά χαρακτηριστικά, ενισχύοντας την κοινωνική οικονομία, προωθώντας μία αναπτυξιακή διαδικασία που θεμελιώνει την βιώσιμη, δίκαιη ανάπτυξη και δημιουργεί σταθερές θέσεις απασχόλησης.

Απαιτείται γιαυτό πλήρης ετοιμότητα, συντονισμός όλων των υπηρεσιών, ορθή και προγραμματισμένη αξιοποίηση τόσο των εθνικών – έστω και μειωμένων- όσο και των ευρωπαϊκών πόρων, προγραμμάτων και δράσεων.

- Θα εξετάζει και θα σχεδιάζει για μεγάλα αναπτυξιακά θέματα, όπως: Για την προστασία και βιώσιμη αξιοποίηση του ενεργειακού και ορυκτού πλούτου της Περιφέρειας, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, των στερεών απορριμμάτων, την προστασία των οικοσυστημάτων κ.ά.

Στον ένα χρόνο που πέρασε στην Περιφέρειά μας, η πλειοψηφούσα Παράταξη πιστεύουμε ότι δεν κινήθηκε με αυτούς τους στόχους. Δεν κινήθηκε με ένα οραματικό και παράλληλα ρεαλιστικό αλλά ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να πλησιάζει τον κεντρικό για μας στόχο που είναι   η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πάση θυσία να γίνει μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος της κρίσης και έτσι να πορευτεί. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές αυτή την μεγάλη αδυναμία της πλειοψηφούσας παράταξης να συνθέσει ένα συνεκτικό κοινωνικά και αναπτυξιακό πρόγραμμα, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίση, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και να δρομολογήσει αποτελεσματικά  την υλοποίησή του.

Ένα πρόγραμμα και επί μέρους δράσεις που θα συμβάλουν ώστε να κρατηθεί η κοινωνία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όρθια, η οικονομία της ζωντανή και να μην εκλείψει η ελπίδα της εργασίας και της ανάπτυξης.  

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, γνωρίζουμε την γενικότερη θεσμική και κυρίως οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και η Αυτοδιοίκηση και που επηρεάζει βαθύτατα το έργο της. Αναφέρθηκα με σαφήνεια στην εισαγωγή μου για τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο στη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και πολύ περισσότερο από την  ανεπαρκή, ισχνή χρηματοοικονομική υποστήριξή της από την κεντρική κυβέρνηση. Πιστεύουμε όμως ότι σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις της πολύπλευρης κρίσης το συνεκτικό πρόγραμμα και η συντεταγμένη προσπάθεια υλοποίησής του γίνονται πιο απαραίτητα. Δεν μπορούμε να μένουμε στη διαχειριστική αντίληψη και προσέγγιση των πραγμάτων.

Ας δούμε τώρα τα επί μέρους θέματα

Α. Θεσμικά

1. Εδώ και είναι σημαντική η ευθύνη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια δεν έχει εκλεγεί ακόμη ο περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη. Ένας θεσμός και ένα όργανο σημαντικό που προβλέπεται από τον Καλλικράτη και μάλιστα για να λειτουργήσει σε σύντομο χρόνο.

2. Δεν έχει συσταθεί ακόμη η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, στην οποία συμμετέχουν Δήμαρχοι και φορείς της περιοχής  

3. Δεν έχει συσταθεί ακόμη η περιφερειακή επιτροπή Ισότητας των Φύλων

4. Δεν ολοκληρωθεί , αν και άρχισε έγκαιρα και σωστά, το θέμα του Οργανισμού της Περιφέρειας , πολύ βασικό εργαλείο για τη λειτουργία της ως ενιαίο σύνολο αλλά και χωρίς να παραβλέπονται τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες των περιφερειακών της ενοτήτων, όπως και για την ορθολογική και δίκαιη κατανομή του υπαλληλικού της δυναμικού.

 

Β. Υλοποίηση Προγραμμάτων και δράσεων

1. Σημαντική θέση στον Απολογισμό και σωστά έχει η αναφορά για τις ενέργειες και την πορεία του ΕΣΠΑ.Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Περιφέρεια και την Διαχειριστική της Αρχή για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, των εντάξεων και της υλοποίησης των Προγραμμάτων, όπως είχα επισημάνει με σχετική μου ερώτηση σε η Περιφέρεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες της και η Διαχειριστική αρχή Κεντρικής Μακεδονίας   δεν έχουν ακόμη επιτύχει να ανατρέψουν την μέχρι σήμερα κατάσταση των καθυστερήσεων στην συμβασιοποίηση και την απορρόφηση των πόρων των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Επί πλέον η διοίκηση της Περιφέρειας δεν φαίνεται να πιέζει τις κεντρικές Διαχειριστικές Αρχές και τα αρμόδια Υπουργεία, που διαχειρίζονται και το μεγαλύτερο μέρος των πόρων των Προγραμμάτων στους εν λόγω τομείς, για λογαριασμό και των Περιφερειών της χώρας, ούτε έχει ενημερώσει και ενεργοποιήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για μία συγκροτημένη και συλλογική διεκδίκηση προς την κεντρική Διοίκηση, για να ανατραπεί αυτή η αδικαιολόγητα απαράδεκτη κατάσταση των καθυστερήσεων, ιδιαίτερα στους κρίσιμους τομείς  

- «Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού» και «Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση», η απορρόφηση φθάνει μόλις στο 20%, ενώ η ανεργία καλπάζει και τα χρήματα αυτά ( 4 δις Ευρώ) θα μπορούσαν να διατεθούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων των ανέργων,  

- «Της περιβαλλοντικής προστασίας και πρόληψης κινδύνων» στα ενταγμένα 65 έργα συμβασιοποιημένα είναι μόλις το 26% και η απορρόφηση φθάνει στο 11,5%.

- «Διοικητική Μεταρρύθμιση», όπου παρατηρείται ακόμη χαμηλότερο ποσοστό απορρόφησης , μόλις 10,0% , ενώ οι ανάγκες για την αναβάθμιση και ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης, ιδιαίτερα στις Περιφέρειες της χώρας είναι ειδικές και μεγάλες κ.ά.

 

2. Για τη διαχείριση των ισχνότατων βέβαια πόρων του Περιφερ. Ταμείου Ανάπτυξης δεν έχουμε παρατηρήσεις. Με την εμπειρία του το προσωπικό της Περιφέρειας και την προσπάθειά του κατάφερε να επιτύχει την προσαρμογή στη νέα κατάσταση και να υλοποιήσει τα σχετικά προγράμματα.

3. Στην συνέχεια ο Απολογισμός παρουσιάζει το έργο των θεματικών ενοτήτων της Περιφέρειας : Ανάπτυξης, Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και ειδικότερα το έργο των αντίστοιχων διοικητικών τους υπηρεσιών. Φιλότιμες οι προσπάθειες και των δύο Αντιπεριφερειαρχών Δεν κινούνται όμως, όπως αναφέραμε παραπάνω, με βάση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας γιαυτούς του κρίσιμους τομείς της Ανάπτυξης και της Αγροτικής Οικονομίας, αλλά θα λέγαμε ότι διοικητικά τα τρέχοντα και πολλές φορές κρίσιμα θέματα ότι διεκπεραιώθηκαν αποτελεσματικά και οι επιτροπές λειτούργησαν πολύ καλά .

4. Και βέβαια στη συνέχεια παρουσιάζεται ο Απολογισμός των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας , δηλαδή των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Θα έλεγα και δω ότι ήταν φιλότιμες οι προσπάθειες των Αντιπεριφερειαρχών. Ακούσαμε και εδώ την αγωνία τους για τις περιοχές τους, την μεγάλη κριση και την έλλειψη στοιχειωδών πόρων και δυνατοτήτων να συνδράμουν τους συμπολίτες μας.

Και εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το θέμα της προσαρμογής των Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και της λειτουργίας τους στο ενιαίο σύνολο της Περιφέρειας είναι πολύ σοβαρό πολιτικό θέμα, ίσως και πρόβλημα στην περίοδο της κρίσης, παρά ταύτα θα επιμείνουμε ως Παράταξη στην αρχή της Αυτοδιοικητικής λειτουργίας της Περιφέρειας ως ενιαίο σύνολο και θα αγωνισθούμε για την δίκαιη, ισόρροπη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και αξιοποίηση των συγκριτκών πλεονεκτημάτων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Στο μεγάλο αυτό θέμα θα επισημάνω και πάλι ότι όπως διεκδικούμε σε επίπεδο χώρας την μεγάλη ανάγκη ενός ολοκληρωμένου δημοκρατικού Προγραμματισμού με αποκέντρωση και Αυτοδιοίκηση, όπως και αλλαγή του στρεβλού και άδικου μοντέλου Ανάπτυξης, έτσι και εμείς ως περιφερειακοί Σύμβουλοι πρέπει να καταλάβομε ότι και στο επίπεδο της Περιφέρειας και των ενοτήτων της εξίσου είναι απαραίτητο και ολοκληρωμένος Προγραμματισμός να υπάρχει και δημοκρατικά να έχει σχεδιασθεί και το μοντέλο ανάπτυξης να είναι δίκαιο και βιώσιμο για όλες τις περιοχές της .

Δυστυχώς αυτά τα παραπάνω δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμη, δεν άνοιξε μία συντεταγμένη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό με ευθύνη της πλειοψηφούασς παράταξης .