Home Πολιτική Δραστηριότητα Παρεμβάσεις & Πρωτοβουλίες
Παρεμβάσεις & Πρωτοβουλίες

Εκλογές στη Γαλλία. Θα υπάρξει ελπίδα για Αναγέννηση της Ευρωπαϊκής ενότητας,αλληλέγγυας και κοινωνικής?

E-mail Εκτύπωση PDF

Εκλογές στη Γαλλία

Με πέντε τόσο διαφορετικούς υποψήφιους, υπό τη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων και διάχυτη την ανασφάλεια.

Θα δοκιμασθεί ή θα θωρακισθεί, θέλω να ελπίζω, η Γαλλική δημοκρατία και μαζί η Ευρωπαική ενότητα? Όπως παντού και πάντα σε συνθήκες κρίσεις Συνασπισμός της ευρύτερης Αριστεράς δεν επετεύχθη, αλλά και ούτε ομοιογένεια στο σοσιαλιστικό γαλλικό κόμμα.
Παρότι έντονα ριζοσπαστικός και επιθετικός ο Μελανσόν, που θέλει να εκφράσει την γνήσια Αριστερά, ξορκίζοντας την ημιτασιόν του Τσίπρα (ο οποίος όμως τον υπεραγαπά, σύντροφος του και ο Μελανσόν, σύντροφος και ο Κάστρο κ.οκ., αφήστε και κάτι ρε παιδιά για μας τους Αριστερούς της αναζήτησης και σεις κρατήστε την εξουσία), το σύνθημά του ¨ είναι ενδιαφέρον και Ριζοσπαστικό βέβαια. Πολύ θα ήθελα να μπει στο δεύτερο γύρω ο Μελανσόν, με τον Μακρόν, τον αγαπημένο του συστήματος, που  από ότι φαίνεται θα είναι ο επικεφαλής, για να γίνει επί της ουσίας διάλογος ή και αντιπαράθεση για το ποια Ευρώπη θέλουμε και πως θα προσπαθήσουμε για να υπάρξει ελπίδα για αναγέννηση της ευρωπαικής ενότητας, αλληλέγγυας και κοινωνικής. 


 

21η Απριλίου: Χούντα, Φασισμός, Διώξεις των Αριστερών και ονειροπόλων, αναμνήσεις των δικών μας ευγενών ηρώων…

E-mail Εκτύπωση PDF

Η δική μου Αριστερά, ένα ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη . Στη μνήμη του Ν. Αικατερινάρη και ολων των ευγενών ηρώων

Η δική μου αριστερά, είναι η στρατιά των διπλά ηττημένων ευγενών ηρώων που για ένα πουκάμισο αδειανό, για ένα διαψευσμένο όνειρο, για μια ματαιωμένη ελπίδα έδωσαν τη ζωή τους.

Η δική μου αριστερά διακρινόταν πάντα για την ευγένεια της.

Η δική μου αριστερά ξεχώριζε πάντα για την επιμονή της στις ιδέες της.

Η δική μου αριστερά οριοθετήθηκε για την ανιδιοτελή της προσφορά.

Η δική μου αριστερά φημιζόταν για την ανεκτικότητα της στο διαφορετικό, δίχως αποκλεισμούς, δίχως χαρακτηρισμούς, δίχως «επαγρυπνητές» της ιδεολογικής καθαρότητας, δίχως «στρατόπεδα συγκέντρωσης» για τους «αντιφρονούντες».

Η δική μου αριστερά σταυρώθηκε στα Μακρονήσια της πατρίδας μου και τα μακρινά γκουλάγκ της Σιβηρίας.Βασανίστηκε στο Μπούλγκες, στην Μπουμπουλίνας και σε όλα τα κολαστήρια όπου γης.

Περισσότερα...
 

Δήλωση της Ασημίνας Ξηροτύρη

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Η χώρα χρειαζόταν συμφωνία πριν τη λήξη του προγράμματος, δεν χρειαζόταν δημοψήφισμα σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή και μάλιστα με τους πολλούς  και αδύναμους  πληρώνουν και πάλι βαρύτατο  τίμημα  

Στην αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής και στην κατάφορα άδικη επιβάρυνση των πολλών και αδυνάτων, όπως και στην ανάγκη απαγκίστρωσης από τις  πολιτικές λιτότητας, την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας  και την αναδιάρθρωση του χρέους είχα, μαζί με πολλούς συντρόφους μου, με επιχειρήματα  και  προτάσεις  διεξόδου, επισημάνει σε όλη τη  κοινοβουλευτική μου θητεία.  Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο   η νέα Κυβέρνηση της Αριστεράς έπρεπε με πρόγραμμα, σθεναρή διεκδίκηση και με γνώση της σκληρής πραγματικότητας που επικρατεί στις αγορές, όπως  και την ίδια  την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει έγκαιρα και με ρεαλισμό τις δραπραγματεύσεις και να κλείσει έγκαιρα αυτό το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνιο).  Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και είναι αρκετά και αρκετοί  που δεν δικαιολογούνται σε  μία  Κυβέρνηση  της Αριστεράς.  Σήμερα στο και πέντε (αφού έλειξε το πρόγραμμα με  βαρύτατες συνέπειες) η χώρα, η οικονομία και ιδιαίτερα οι πολλοί και αδύναμοι  βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, τραγική  θα έλεγε κανείς.

Η χώρα χρειαζόταν συμφωνία πριν την εκπνοή της λήξης του προγράμματος, 30/06/2015. Δεν χρειαζόταν δημοψήφισμα σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, όντας εκτός της ασφάλειας ενός προγράμματος, με τις τράπεζες κλειστές, τα ταμεία άδεια, τους Έλληνες πολίτες με οργή και απόγνωση, συνθήκες που   επιφέρουν περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και τη διεθνή υποβάθμισή της. ÂÂ Η ζημία που επιτελείται κινδυνεύει να μην είναι αναστρέψιμη.

H  επισήμανσή  μου  αυτή  σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στην κρίση και στα μνημόνια και που εφάρμοσαν τα πιο  σκληρά προγράμματα προσαρμογής σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών  και σε όφελος των δυνατών .

Η  παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την Ευρωζώνη,  ο αγώνας για την αλλαγή στην Ε.Ε θα είναι διαρκείας και θα προχωράει  με την ισχυροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και στις άλλες χώρες που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και  κοινωνικής υποβάθμισης.

Όμως  σε ότι αφορά τη δική μας προσπάθεια ως χώρα για ανάκαμψη και πρόοδο, πέραν της βοήθειας που προσβλέπουμε από τους άλλους, πέρα από τους κοινούς αγώνας με τις άλλες χώρες της ΕΕ,  ο δικός μας αγώνας και τα δικά μας όνειρα είναι το πρωταρχικό  βήμα για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή.  Αυτή η προσπάθεια απαιτεί

- Στοχευμένες δράσεις πάνω σε ένα μελετημένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με  συγκεκριμένα προγράμματα της πολιτείας για την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Για την ενίσχυση  των ΜμΕ, με την  προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητες  και την καινοτομία στο επίκεντρο των δράσεων.

- Με  αξιοκρατία παντού

- Με προώθηση σε θέσεις ευθύνης αυτών που έχουντις γνώσεις, το όραμα, το πείσμα και την αφοσίωσηναπροωθήσουν αλλαγές που είναι αναγκαίες για τη χώρα σήμερα και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, προοδευτικού και δίκαιου  μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

Η αριστερά είναι τρόπος ζωής. Είναι η ηθική και κοινωνική ευθύνη που φέρει ο καθένας μας και η οποία γίνεται καθημερινά πράξη μέσα από τη ζωή μας, μέσα από το πως επικοινωνούμε με τους άλλους και πως προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν. Πάνω από όλα,η αριστερά είναι ναφέρνεις την ελπίδα με πρόγραμμα αλλά και  μετριοφροσύνη και να δίνεις ο ίδιος το καλό παράδειγμα στους άλλους σε ότι κάνεις.Το τελευταίο είναικαι το πιο σημαντικό εάν θέλουμε να επαναφέρουμε την  εμπιστοσύνη στην κοινωνία.  Είμαστε μία ευλογημένη χώρα, ένα στον πλανήτη. Δεν χρειάζονται πολλά για να αξιοποιήσουμε τους πόρους και τα αγαθά που έχουμε. Χρειάζεται όμως εμπιστοσύνη, συλλογικότητα  και αλληλεγγύη. Χρειάζεται να πιστέψουμε πρώτα από όλα στις δικές μας δυνάμεις, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι. 

Και σε  αυτή , την άστοχη  κατ΄ εμέ διαδικασία του Δημοψηφίσματος, επιβάλλεται η ενότητα για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Γιαυτό και  η Κυβέρνηση της Αριστεράς έπρεπε πρώτα και πάνω από όλα  να προστατεύσει το λαό και σήμερα ακόμη περισσότερο  να διασφαλίσει τις καθημερινές του ανάγκες, την στοιχειώδη αξιοπρεπή και ήρεμη διαβίωσή του. Να τον προφυλάξει, έστω και με κομματικές υποχωρήσσεις,  από ένα άσκοπο έως καταστροφικό διχασμό και μάλιστα  σε ένα ΟΧΙ και σε ένα ΝΑΙ με ασαφές περίγραμμα και πολιτική στόχευση.  

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς  το όφειλε  στον ελληνικό  λαό που την εμπιστεύθηκε,  στους πολλούς  και αδύναμους που πάντα πληρώνουν το τίμημα , στους νέους που πρέπει να κάνουν όνειρα και όχι να ξενιτεύονται,  αλλά και  που με μεγάλη πλειοψηφία προσβλέπουν  στην παραμονή τους στο Ευρώ και την ΕΕ, να βρει  κλείσει  συμφωνία  έστω και στο  παρά πέντε τώρα ή τουλάχιστον να παρουσιάσει την δική της πρόταση στους πολίτες .

 Από τη Δευτέρα ή την Τρίτη μπορεί τα πράγματα  να μη  είναι  αναστρέψιμα, η διαπραγμάτευση μη εφικτή, ο λαός σε απόγνωση, η οικονομία σε κατάρρευση   και το τέρας του χρέους θα παραμένει κυρίαρχο.  

 

 

 

Aναβλήθηκε λόγω κωλύματος του Υπ.Παιδείας η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Ασημίνας Ξηροτύρη σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» και τις ρυθμίσεις του, οι οποίες οδηγούν στην πλήρη απαξίωση και διάλυση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ερώτηση θα επανακατατεθεί άμεσα. Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής, τονίζεται ότι η αναδιάρθρωση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που πρέπει να προωθηθεί άμεσα και να συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο θα εισαχθεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαίο να αναθεωρηθεί το σχέδιο «Αθηνά» και να εξεταστεί η περίπτωση του ΑΤΕΙΘ. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Οι ρυθμίσεις του σχεδίου «Αθηνά» οδηγούν στην πλήρη απαξίωση και διάλυση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση PDF
Τονίζει η Ασημίνα Ξηροτύρη σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, σε συνέχεια της συνάντησής της με τη Διοίκηση του Ιδρύματος αλλά και ενόψει της έντασης των κινητοποιήσεω.  Στην ερώτησή της, που συνοψίζεται στο παρόν Δελτίο Τύπου, η βουλευτής ρωτά τον Υπ. Παιδείας εάν προτίθεται να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να ανατραπεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός και να προωθηθεί ένα σχέδιο που θα αξιολογεί με σαφή κριτήρια τα Ιδρύματα και θα προβλέπει ρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την ποιοτική εκπαίδευση και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών, χωρίς την πρόσθετη οικονομική τους επιβάρυνση.
Περισσότερα...
 


Σελίδα 1 από 2