Home Πολιτική Δραστηριότητα Παρεμβάσεις & Πρωτοβουλίες
Παρεμβάσεις & Πρωτοβουλίες

Δήλωση της Ασημίνας Ξηροτύρη

E-mail Εκτύπωση PDF

 

Η χώρα χρειαζόταν συμφωνία πριν τη λήξη του προγράμματος, δεν χρειαζόταν δημοψήφισμα σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή και μάλιστα με τους πολλούς  και αδύναμους  πληρώνουν και πάλι βαρύτατο  τίμημα  

Στην αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής και στην κατάφορα άδικη επιβάρυνση των πολλών και αδυνάτων, όπως και στην ανάγκη απαγκίστρωσης από τις  πολιτικές λιτότητας, την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας  και την αναδιάρθρωση του χρέους είχα, μαζί με πολλούς συντρόφους μου, με επιχειρήματα  και  προτάσεις  διεξόδου, επισημάνει σε όλη τη  κοινοβουλευτική μου θητεία.  Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο   η νέα Κυβέρνηση της Αριστεράς έπρεπε με πρόγραμμα, σθεναρή διεκδίκηση και με γνώση της σκληρής πραγματικότητας που επικρατεί στις αγορές, όπως  και την ίδια  την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει έγκαιρα και με ρεαλισμό τις δραπραγματεύσεις και να κλείσει έγκαιρα αυτό το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (μνημόνιο).  Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και είναι αρκετά και αρκετοί  που δεν δικαιολογούνται σε  μία  Κυβέρνηση  της Αριστεράς.  Σήμερα στο και πέντε (αφού έλειξε το πρόγραμμα με  βαρύτατες συνέπειες) η χώρα, η οικονομία και ιδιαίτερα οι πολλοί και αδύναμοι  βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, τραγική  θα έλεγε κανείς.

Η χώρα χρειαζόταν συμφωνία πριν την εκπνοή της λήξης του προγράμματος, 30/06/2015. Δεν χρειαζόταν δημοψήφισμα σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή, όντας εκτός της ασφάλειας ενός προγράμματος, με τις τράπεζες κλειστές, τα ταμεία άδεια, τους Έλληνες πολίτες με οργή και απόγνωση, συνθήκες που   επιφέρουν περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας και τη διεθνή υποβάθμισή της. ÂÂ Η ζημία που επιτελείται κινδυνεύει να μην είναι αναστρέψιμη.

H  επισήμανσή  μου  αυτή  σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στην κρίση και στα μνημόνια και που εφάρμοσαν τα πιο  σκληρά προγράμματα προσαρμογής σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών  και σε όφελος των δυνατών .

Η  παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την Ευρωζώνη,  ο αγώνας για την αλλαγή στην Ε.Ε θα είναι διαρκείας και θα προχωράει  με την ισχυροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και στις άλλες χώρες που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και  κοινωνικής υποβάθμισης.

Όμως  σε ότι αφορά τη δική μας προσπάθεια ως χώρα για ανάκαμψη και πρόοδο, πέραν της βοήθειας που προσβλέπουμε από τους άλλους, πέρα από τους κοινούς αγώνας με τις άλλες χώρες της ΕΕ,  ο δικός μας αγώνας και τα δικά μας όνειρα είναι το πρωταρχικό  βήμα για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή.  Αυτή η προσπάθεια απαιτεί

- Στοχευμένες δράσεις πάνω σε ένα μελετημένο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με  συγκεκριμένα προγράμματα της πολιτείας για την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Για την ενίσχυση  των ΜμΕ, με την  προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητες  και την καινοτομία στο επίκεντρο των δράσεων.

- Με  αξιοκρατία παντού

- Με προώθηση σε θέσεις ευθύνης αυτών που έχουντις γνώσεις, το όραμα, το πείσμα και την αφοσίωσηναπροωθήσουν αλλαγές που είναι αναγκαίες για τη χώρα σήμερα και για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, προοδευτικού και δίκαιου  μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης.

Η αριστερά είναι τρόπος ζωής. Είναι η ηθική και κοινωνική ευθύνη που φέρει ο καθένας μας και η οποία γίνεται καθημερινά πράξη μέσα από τη ζωή μας, μέσα από το πως επικοινωνούμε με τους άλλους και πως προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και να προοδεύσουν. Πάνω από όλα,η αριστερά είναι ναφέρνεις την ελπίδα με πρόγραμμα αλλά και  μετριοφροσύνη και να δίνεις ο ίδιος το καλό παράδειγμα στους άλλους σε ότι κάνεις.Το τελευταίο είναικαι το πιο σημαντικό εάν θέλουμε να επαναφέρουμε την  εμπιστοσύνη στην κοινωνία.  Είμαστε μία ευλογημένη χώρα, ένα στον πλανήτη. Δεν χρειάζονται πολλά για να αξιοποιήσουμε τους πόρους και τα αγαθά που έχουμε. Χρειάζεται όμως εμπιστοσύνη, συλλογικότητα  και αλληλεγγύη. Χρειάζεται να πιστέψουμε πρώτα από όλα στις δικές μας δυνάμεις, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι. 

Και σε  αυτή , την άστοχη  κατ΄ εμέ διαδικασία του Δημοψηφίσματος, επιβάλλεται η ενότητα για να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

Γιαυτό και  η Κυβέρνηση της Αριστεράς έπρεπε πρώτα και πάνω από όλα  να προστατεύσει το λαό και σήμερα ακόμη περισσότερο  να διασφαλίσει τις καθημερινές του ανάγκες, την στοιχειώδη αξιοπρεπή και ήρεμη διαβίωσή του. Να τον προφυλάξει, έστω και με κομματικές υποχωρήσσεις,  από ένα άσκοπο έως καταστροφικό διχασμό και μάλιστα  σε ένα ΟΧΙ και σε ένα ΝΑΙ με ασαφές περίγραμμα και πολιτική στόχευση.  

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς  το όφειλε  στον ελληνικό  λαό που την εμπιστεύθηκε,  στους πολλούς  και αδύναμους που πάντα πληρώνουν το τίμημα , στους νέους που πρέπει να κάνουν όνειρα και όχι να ξενιτεύονται,  αλλά και  που με μεγάλη πλειοψηφία προσβλέπουν  στην παραμονή τους στο Ευρώ και την ΕΕ, να βρει  κλείσει  συμφωνία  έστω και στο  παρά πέντε τώρα ή τουλάχιστον να παρουσιάσει την δική της πρόταση στους πολίτες .

 Από τη Δευτέρα ή την Τρίτη μπορεί τα πράγματα  να μη  είναι  αναστρέψιμα, η διαπραγμάτευση μη εφικτή, ο λαός σε απόγνωση, η οικονομία σε κατάρρευση   και το τέρας του χρέους θα παραμένει κυρίαρχο.  

 

 

 

Aναβλήθηκε λόγω κωλύματος του Υπ.Παιδείας η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Ασημίνας Ξηροτύρη σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» και τις ρυθμίσεις του, οι οποίες οδηγούν στην πλήρη απαξίωση και διάλυση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση PDF

Η ερώτηση θα επανακατατεθεί άμεσα. Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η βουλευτής, τονίζεται ότι η αναδιάρθρωση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι μια εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση που πρέπει να προωθηθεί άμεσα και να συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο θα εισαχθεί στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνεται αναγκαίο να αναθεωρηθεί το σχέδιο «Αθηνά» και να εξεταστεί η περίπτωση του ΑΤΕΙΘ. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Οι ρυθμίσεις του σχεδίου «Αθηνά» οδηγούν στην πλήρη απαξίωση και διάλυση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση PDF
Τονίζει η Ασημίνα Ξηροτύρη σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, σε συνέχεια της συνάντησής της με τη Διοίκηση του Ιδρύματος αλλά και ενόψει της έντασης των κινητοποιήσεω.  Στην ερώτησή της, που συνοψίζεται στο παρόν Δελτίο Τύπου, η βουλευτής ρωτά τον Υπ. Παιδείας εάν προτίθεται να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να ανατραπεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός και να προωθηθεί ένα σχέδιο που θα αξιολογεί με σαφή κριτήρια τα Ιδρύματα και θα προβλέπει ρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την ποιοτική εκπαίδευση και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών, χωρίς την πρόσθετη οικονομική τους επιβάρυνση.
Περισσότερα...
 

Συνάντηση της Ασημίνας Ξηροτύρη με τη Διοίκηση του Ανώτατου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ)

E-mail Εκτύπωση PDF

πραγματοποιήθηκε σήμερα με σκοπό να διαπιστωθούν τα προβλήματα του ΑΤΕΙΘ που συνεπάγεται το σχέδιο "Αθηνά". Συνοψίζοντας σε Δελτίο Τύπου, η βουλευτής τόνισε την αντίθεσή της στις προβλέψεις του σχεδίου, σύμφωνα με τις οποίες καταργούνται ή μεταφέρονται τμήματα του ΤΕΙ εκτός Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την απορία της για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η μεταφορά αυτών των τμημάτων (αφού δεν φαίνεται  κάποιο όφελος ούτε σε ακαδημαϊκό ούτε σε δημοσιονομικό επίπεδο) και δήλωσε την συμπαράστασή της στον αγώνα της διοίκησης, των καθηγητών, του προσωπικού και των φοιτητών για την αποτροπή εφαρμογής του σχεδίου με τη παρούσα μορφή του, ενώ επεσήμανε ότι θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για το θέμα. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Συνάντηση της Ασημίνας Ξηροτύρη με εκπροσώπους των εργαζομένων και της Διοίκησης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση PDF

πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 21/1/2013. Το πρόσφατο πόρισμα επιτροπής του ΥΠΕΚΑ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Χωροταξικού και Πολεοδομικού σχεδιασμού αποτέλεσε το κύριο θέμα της συζήτησης, η οποία συνοψίζεται σε Δελτίο Τύπου ως εξής:

Περισσότερα...
 


Σελίδα 1 από 2