Home Θεσσαλονίκη & Μακεδονία
Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

Λευκός Πύργος με πουλιά

Θεσσαλονίκη,

Η πόλη με τις προοπτικές και τα όνειρα, που όμως χρόνια τώρα ξυπνά με τον εφιάλτη της καθημερινότητας και της ανεργίας. Σήμερα, με την κρίση, ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης γίνεται σκοπός και η αλληλεγγύη αναγκαία. Αναγκαία η διασφάλιση της προστασίας του Εθνικού Πάρκου που βρίσκεται στο Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα

E-mail Εκτύπωση PDF
Η Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, με νέα ερώτησή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών, επανέρχεται στο θέμα της προστασίας της περιοχής του Εθνικού Πάρκου που βρίσκεται στο Δέλτα Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, η οποία καθίσταται επισφαλής εξαιτίας της έλλειψης ενός ισχυρού, συνεκτικού θεσμικού πλαισίου. Μη επιτρεπτές δραστηριότητες διαταράσσουν σημαντικά την ισορροπία της, εγκυμονώντας οδυνηρές συνέπειες τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ αυτών, οι παράνομες εκχερσώσεις, οι παράνομες αμμοληψίες στον Αλιάκμονα και τον Αξιό, και η έκδοση οικοδομικών αδειών για τη θεμελίωση εμπορικών αποθηκών (χωρίς μάλιστα τη γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης κατά την έκδοση των σχετικών περιβαλλοντικών όρων).
Η βουλευτής επισημαίνει ότι πρόκειται για μια περιοχή ανεκτίμητης οικολογικής αξίας, που, παρότι το ειδικό νομικό καθεστώς για την προστασία της έχει εξειδικευθεί με Υπουργικές Αποφάσεις και με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής, το θεσμικό της πλαίσιο της δεν είναι κατοχυρωμένο, καθώς δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπως ορίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς: α) σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία του πάρκου από τις μη επιτρεπτές δραστηριότητες που οδηγούν στη δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων, β) πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος κι αν προβλέπεται η επίσπευσή της, γ) με ποιο τρόπο θα διασφαλίσουν την αναστολή οικοδομικών εργασιών και της έκδοσης οικοδομικών αδειών στα όρια του εθνικού πάρκου και δ) αν προτίθενται να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές εν γένει, καθώς και ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ και των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Περισσότερα...
 

Άλυτα παραμένουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο

E-mail Εκτύπωση PDF
Η Ασημίνα Ξηροτύρη επανέρχεται με νέα ερώτησή της στο θέμα της υπολειτουργίας του Εθνικού Καυτανζόγλειου Σταδίου, καθώς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει παραμένουν άλυτα, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (με την αριθ. πρωτ. Οικ. 6833/04.03.2014 απάντησή του σε σχετική ερώτησή της) ότι θα ενταχθούν στο Π.Δ.Ε. των ετών 2014/2015.
Ειδικότερα, η βουλευτής επισημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το στάδιο και τονίζει την άμεση ανάγκη της αποκατάστασης του ελαστικού τάπητα, της αντικατάστασης του χορτοτάπητα τόσο στο κεντρικό όσο και στο και βοηθητικό στάδιο και της πυρασφάλειας. Δεδομένης δε και της ανεπάρκειας του προσωπικού του σταδίου, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει το στάδιο στο περιθώριο, παρότι 10 μόλις χρόνια πριν, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, εκσυγχρονίστηκε και ενισχύθηκε προκειμένου να επιτελεί καθοριστικό ρόλο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονία, αλλά και ευρύτερα τη χώρα μας. Τέλος, η βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τελικά τα σημαντικά προβλήματα του Καυτανζόγλειου Σταδίου και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη, ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Περισσότερα...
 

Αναγκαία η τοποθέτηση εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη, με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων και Οικονομικών, αναφέρεται στην έλλειψη εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που παρεμποδίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση του σκοπού ίδρυσης του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Δράμας. Ειδικότερα, η βουλευτής επισημαίνει ότι, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2014-2015, το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα στην κάλυψη μόνιμων θέσεων εξειδικευμένων επιστημόνων,τα οποία επιλύθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Εκκρεμεί ωστόσο η έλλειψη εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, γεγονός που καθιστά αδύνατη την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των μαθητών να τύχουν υποστήριξης στις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς οι εκπαιδευτικοί της Προσχολικής Αγωγής και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν είναι δυνατόν να επιφορτίζονται με επιπλέον έργο. Με δεδομένο ότι το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. χρειάζεται μόνιμο, έμπειρο και επαρκή αριθμό προσωπικού και ότι η υπολειτουργία του θα έχει αρνητικές συνέπειες στην πρόοδο και την εξέλιξη των μαθητών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοίαν προτίθενται να καλύψουν το κενό στην προβλεπόμενη από το νόμο οργανική θέση των ειδικών επιστημόνων και εκπαιδευτικών, έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα το εκπαιδευτικό έργο στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δράμας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Σχετικά με το ενδεχόμενο κατάργησης του Τμήματος Υγειονομικής και Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας Πέλλας

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη καταθέτει ως αναφορά  προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το με αριθ. πρωτ. 755/24.09.2014 έγγραφο-διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών για την επικείμενη κατάργηση του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Εργασίας (Τ.Τ.Υ.Ε.) Πέλλας.

Από το εν λόγω έγγραφο προκύπτει ότι η ενδεχόμενη κατάργηση του ήδη υποστελεχωμένου και ανενεργού αυτού Τμήματος (λόγω της συνταξιοδότησης του μοναδικού υπαλλήλου που υπηρετούσε σε αυτό) θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες επιχειρήσεις στην Πέλλα που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους (δεδομένης και της εποχιακής φύσεως πολλών επιχειρήσεων στην περιοχή που ασχολούνται με την επεξεργασία φρούτων και λαχανικών) να μείνουν χωρίς έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας και της υγιεινής της εργασίας. Η βουλευτής παρακαλεί για την εξέταση των αιτημάτων του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών και τις ενέργειές του Υπουργείου για τη διατήρηση της νευραλγικής Υπηρεσίας του Τ.Τ.Υ.Ε.

 


Σελίδα 1 από 5

Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo