Home Θεσσαλονίκη & Μακεδονία
Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

Λευκός Πύργος με πουλιά

Θεσσαλονίκη,

Η πόλη με τις προοπτικές και τα όνειρα, που όμως χρόνια τώρα ξυπνά με τον εφιάλτη της καθημερινότητας και της ανεργίας. Σήμερα, με την κρίση, ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης γίνεται σκοπός και η αλληλεγγύη αναγκαία. Αβέβαιο το μέλλον των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ

E-mail Εκτύπωση PDF

Σε συνέχεια των ερωτήσεών της για την γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, κυρίως κατά την περίοδο μεταβίβασής της από την ΑΤΕ ("ξεπούλημα") στην ιδιωτική εταιρεία Κολιός ΑΕ, η Ασημίνα Ξηροτύρη κατέθεσε ερώτηση σχετικά το μέλλον των εργαζομένων της. Η βουλευτής επισημαίνει ότι, πέρα από την ουσιαστική απώλεια μιας εταιρείας πολύ σημαντικής για τη Βόρεια Ελλάδα και την κτηνοτροφία της, τόσο οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ όσο και οι κτηνοτρόφοι–προμηθευτές γάλακτος στη βιομηχανία έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Συγκεκριμένα, οι περίπου 250 εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη και οι πλέον των 410 συνολικά σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν πληρωθεί για πολλούς μήνες, ακόμα και πριν τη διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας το Μάρτιο του 2013. Ερωτά λοιπόν τους αρμόδιους Υπουργούς ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν αφενός για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ, αλλά και για τη διασφάλισή τους στην περίπτωση πώλησης της εταιρείας αφετέρου για την καταβολή των οφειλών της επιχείρησης προς τους παραγωγούς – προμηθευτές της ΑΓΝΟ, αλλά και την αποπληρωμή των χρεών της εταιρείας προς τα ασφαλιστικά ταμείο και το δημόσιο. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Πώληση του Κάμπινγκ της Ασπροβάλτας

E-mail Εκτύπωση PDF

Ερώτηση κατατέθηκε προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την επικείμενη πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του Κάμπινγκ Ασπροβάλτας. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι είναι αναγκαία η διαβούλευση με τις τοπικές αρχές οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση των σχεδίων αξιοποίησης, ότι τα τελευταία λαμβάνουν υπόψη τους μόνο το εισπρακτικό κριτήριο χωρίς να αξιολογούν το αναπτυξιακό κριτήριο, και ότι, σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ, ο χώρος του κάμπινγκ της Ασπροβάλτας προσφέρεται για την ανάπτυξη συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών οι οποίες όντως δεν συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην περιοχή και ερωτώνται α) εάν θα δοθούν στοιχεία από το ΤΑΙΠΕΔ για τις προσφορές που έχει λάβει για την αξιοποίηση της περιοχής και εάν θα ακολουθήσει μελέτη επιπτώσεων, β) εάν θα εξεταστεί η πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκριτικά με τις προηγούμενες, γ) εάν, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν προσφορές ή αυτές δεν είναι ικανοποιητικές, εξετάζεται η περίπτωση αξιοποίησης των ακινήτων από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, και, δ) εάν εξετάζεται το αίτημα του Δήμου Βόλβης να παραχωρηθεί το Κάμπινγκ της Ασπροβάλτας στο Δήμο και να αξιοποιηθεί από αυτόν. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής

Περισσότερα...
 

Τοπικό δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση ή όχι της ΕΥΑΘ ΑΕ

E-mail Εκτύπωση PDF

Η Ασημίνα Ξηροτύρη, στο πλαίσιο των συνεχών παρεμβάσεών της ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την απόφαση των φορέων της πόλης για τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, ενισχύοντας και επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό την θέση τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ΑΕ. Η βουλευτής ερωτά για ποιο λόγο απορρίφθηκε το εν λόγω αίτημα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της και για το οποίο έχει τοποθετηθεί αρνητικά το σύνολο σχεδόν των φορέων της, ενώ έχει κατατεθεί και ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημοτικοποίηση της εταιρείας. Ερωτά δε ποιοι είναι οι λόγοι της μη έκδοσης έως σήμερα του ΠΔ για την ρύθμιση των θεμάτων για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων κι αν θα προχωρήσετε στην άμεση έκδοσή του, ώστε να κατοχυρωθεί το δημοκρατικό δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών για να αποφασίζουν για τα σοβαρά θέματα που αφορούν τον τόπο τους. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Βίαιη περιβαλλοντική υποβάθμιση στην ήδη επιβαρυμένη Δυτική Θεσσαλονίκη με την παροχή άδειας καύσης εναλλακτικών καυσίμων στην εταιρεία Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ

E-mail Εκτύπωση PDF

Με ερώτησή της η Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη θέτει το θέμα της βίαιης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της εκτός λογικής τροποποίησης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ από το ΥΠΕΚΑ, με την οποία δίνεται άδεια καύσης εναλλακτικών - δευτερογενών - καυσίμων, υλικών δηλαδή όπως πλαστικά, καουτσούκ, κ.λπ. δίπλα στον ΣΜΑ Ευκαρπίας 500 μέτρα από τον οικισμό της Νέας Ευκαρπίας.

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί μνημείο αυθαιρεσίας αφού οι εμπλεκόμενοι φορείς και η τοπική κοινωνία έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά, ενώ τέτοιου τύπου κατεύθυνση (καύση εναλλακτικών καυσίμων) δεν προβλέπεται στον εγκεκριμένο εθνικό, τομεακό και περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό καθιστώντας την απόφαση παράνομη.

Ενδεχόμενη καύση υλικών όπως πλαστικά, καουτσούκ κ.λπ. θα επιβαρύνει δραματικά την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος η ατμοσφαρική ρύπανση και η αιθαλομίχλη είναι υπερτριπλάσια των επιτρεπτών ορίων και σε συνδυασμό με τη φτωχοποίηση του πληθυσμού της περιοχής είχε και ανθρώπινα θύματα.

Τέλος, η κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενός περιβαλλοντικού έργου ακυρώνεται και επιβεβαιώνονται οι φόβοι των κατοίκων της περιοχής ότι θα χρησιμοποιηθεί ως ένας προθάλαμος καύσης αστικών απορριμμάτων από την ΤΙΤΑΝ. Με τέτοιου είδους ενέργειες όμως, καταρρακώνεται ακόμη περισσότερο η αξιοπιστία της ορθής και περιβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το ΥΠΕΚΑ οφείλει να επανορθώσει την περιβαλλοντική αυθαιρεσία ανακαλώντας την εν λόγω απόφαση με δεδομένο ότι η ζημία που προκαλείται για το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των πολιτών της περιοχής είναι ανυπολόγιστη.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 


Σελίδα 4 από 5

Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo