Home Θεσσαλονίκη & Μακεδονία Μακεδονία Μεγάλη καταστροφή στην καλλιέργεια της πατάτας στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου

Μεγάλη καταστροφή στην καλλιέργεια της πατάτας στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την καταστροφή που υπέστη η πατατοκαλλιέργεια στο Κάτω Νευροκόπι, καθώς οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις παρατατεταμένες δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι τεράστιες και εκτείνονται σε όλο το λεκανοπέδιο. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις των τελευταίων μηνών είχαν ως αποτέλεσμα είτε την αλλοίωση (σάπισμα) των σπόρων πατάτας, σε μεγάλο βαθμό με επέκταση την αδυναμία βλάστησης ή την καθυστέρηση ανάπτυξης των φυτών, είτε την αδυναμία σποράς του μεγαλύτερου μέρους των χωραφιών στην περιοχή.

Με δεδομένο ότι η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου αποτελεί τη βασική παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων του λεκανοπεδίου ενώ ο χαρακτήρας της μονοκαλλιέργειας για την περιοχή καθιστά τα αποτελέσματα των καταστροφών δυσμενέστερα για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ότι ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν δύναται να αποζημιώσει τους αγρότες καθώς έχει την δυνατότητα αποζημίωσης αποκλειστικά για όσες καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο που έχει ήδη φυτρώσει, η βουλευτής ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να στηρίξει τους πληγέντες πατατοπαραγωγούς κι αν προτίθεται να προβεί σε αποζημιώσεις. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: Σχετικά με την καταστροφή στην καλλιέργεια της πατάτας στο Λεκανοπέδιο Κάτω Νευροκοπίου

Η καλλιέργεια πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας έχει μεγάλη παράδοση (από το 1920), καθώς η ονομαστή γεύση της πατάτας που παράγεται εκεί οφείλεται στις ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, όπου λόγω του παρατεταμένου χειμώνα συντελείται μόνο μια καλλιεργητική περίοδος ανά έτος με αποτέλεσμα η ωρίμανση της πατάτας να είναι πλήρης.

Τη δυσκολότερη ωστόσο καλλιεργητική περίοδο εδώ και δεκαετίες διανύουν φέτος οι πατατοπαραγωγοί του Κάτω Νευροκοπίου, καθώς οι ζημιές που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια από τις παρατατεταμένες δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι τεράστιες και εκτείνονται σε όλο το λεκανοπέδιο.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνεχείς βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις των τελευταίων μηνών είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση (σάπισμα) των σπόρων πατάτας, σε μεγάλο βαθμό με επέκταση την αδυναμία βλάστησης ή την καθυστέρηση ανάπτυξης των φυτών. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που μερικά από τα φυτά καταφέρουν και διασωθούν, η ζημία θα παραμείνει καθώς η παραγωγή θα αποτελείται από μικροκαρπία και δεν θα μπορέσει να πωληθεί στην αγορά.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου λόγω αυτών των καιρικών συνθηκών απαιτήθηκε επανασπορά των αγροτεμαχίων και οι αγρότες, προκειμένου να μην πάνε χαμένα τα υψηλά έξοδα σποράς (αγορά σπόρου, λιπασμάτων, φαρμάκων κ.λπ.), προχώρησαν σε αυτήν γεγονός που σημαίνει άμεσα το διπλασιασμό του κόστους παραγωγής. Η αδυναμία δε των πατατοπαραγωγών να εφαρμόσουν τις απαραίτητες γεωργικές εργασίες (όπως την προετοιμασία του εδάφους ή τη ζιζανιοκτονία) για την καλλιέργεια συνέβαλε κι αυτή με τη σειρά της στη μείωση της παραγωγής και της απόδοσης της καλλιέργειας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, η πλειοψηφία των πληγέντων παραγωγών δεν προχώρησαν σε επανασπορά, καθώς δεν είχαν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τα έξοδα που θα επωμίζονταν (τα έξοδα αυτά εκτιμώνται περίπου στα 200 ευρώ ανά στρέμμα).

Το κυριότερο όμως πρόβλημα έγκειται στην αδυναμία σποράς του μεγαλύτερου μέρους των χωραφιών στην περιοχή, καθώς οι αγρότες δεν κατάφεραν να μπουν στα χωράφια τους, με αποτέλεσμα οι πατατόσποροι να χαλάσουν και να μην έχουν παραγωγή από εδώ και πέρα, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη ζημιά γι’ αυτούς, δεδομένου ότι ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δεν δύναται να τους αποζημιώσει αφού έχει την δυνατότητα αποζημίωσης αποκλειστικά για όσες καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο που έχει ήδη φυτρώσει και όχι για τις καλλιέργειες όπου δεν υπάρχουν εμφανή φυτά.

Έτσι, χωρίς αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ μένουν επίσης και οι πατατοπαραγωγοί  που έσπειραν μεν τα χωράφια τους αλλά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ελάχιστα από τα σπαρμένα φυτά ξεπετάχτηκαν από το χώμα, αφού τα περισσότερα από αυτά σάπισαν μέσα στο χώμα.

Δεδομένου ότι:

  • Η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου είναι προϊόν αναγνωρισμένο με Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) αλλά και Π.Γ.Ε (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και αποτελεί τη βασική παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
  • Ο χαρακτήρας της μονοκαλλιέργειας που έχει η πατάτα για την περιοχή καθιστά τα αποτελέσματα των καταστροφών δυσμενέστερα για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
  • Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, διότι ξόδεψαν σημαντικά ποσά για την σπορά σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία και φέτος δεν θα πάρουν παραγωγή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να στηρίξει τους πληγέντες πατατοπαραγωγούς; Προτίθεται να προβεί σε αποζημιώσεις;

Η βουλευτής  που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

 

Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo