Home Θεσσαλονίκη & Μακεδονία Μακεδονία Σχετικά με το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ)

Σχετικά με το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ)

E-mail Εκτύπωση PDF

Η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μακεδονίας και Θράκης επισημαίνει ότι με την κατάργηση του ΚεΔΑΚ ως ΝΠΔΔ, την απορρόφηση των δραστηριοτήτων του από μία διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου και πολύ περισσότερο με την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα του έμπειρου και εξειδικευμένου επιστημονικού του προσωπικού, στην ουσία καταργείται η εποπτεία και η συμβολή της ελληνικής πολιτείας στον προγραμματισμό και τον συντονισμό των πάσης φύσεως έργων, που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Αγίου Όρους, όπως και ο έλεγχος της κατασκευής αυτών.

Η βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς πώς θα στελεχωθεί η νέα διεύθυνση και ποια θα είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αυτής όταν το σύνολο των ειδικών επιστημόνων με υπερεικοσαετή πείρα επί του αντικειμένου και ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές εντάσσεται σε καθεστώς κινητικότητας με άγνωστη κατάληξη. Επίσης θέτει το ερώτημα με ποιον τρόπο θα εποπτεύει και θα ελέγχει η ελληνική πολιτεία την εκτέλεση των έργων εντός του Αγίου Όρους, μίας περιοχής ευαίσθητης με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία, μέχρι την πλήρη στελέχωση και ενεργοποίηση της νέας διεύθυνσης όταν μάλιστα η χώρα μας έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO), καθώς και πώς θα διασφαλιστεί το κύρος και η ποιότητα των έργων αποκατάστασης του μνημειακού πλούτου του Αγίου Όρους. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:   

  1. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  2. Μακεδονίας και Θράκης

 

Θέμα: Σχετικά με το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ)

Το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ) είναι ΝΠΔΔ, το οποίο   ιδρύθηκε το 1981 (N.1198/1981). Εποπτεύεται από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (ΥΜΑΘ) και έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και τον έλεγχο των πάσης φύσεως έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Αγίου Όρους.

Από το 1981 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.500 έργα αποκατάστασης και υποδομών στο Άγιο Όρος υπό την επίβλεψη του ΚεΔΑΚ.

Το ΚεΔΑΚ διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που αποτελείται από θεσμικούς παράγοντες και καθηγητές Πανεπιστημίου και το οποίο διασφαλίζει με το κύρος του την ποιότητα των έργων.

Ο ιδρυτικός νόμος 1198/1981 προέβλεπε ότι το ΚεΔΑΚ θα στελεχωθεί από πενήντα ειδικούς επιστήμονες. Σήμερα, λόγω των συνταξιοδοτήσεων και των μη πραγματοποιούμενων προσλήψεων, το προσωπικό του ανέρχεται στα 23 άτομα.

Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης στη σπουδή του να θέσει σε κινητικότητα 20 υπαλλήλους, όπως έχει συμφωνηθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, εισηγείται την κατάργηση του ΚεΔΑΚ, την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα όλου του προσωπικού του και την απορρόφηση των δραστηριοτήτων του από μία διεύθυνση της Κεντρικής Υπηρεσίας. Ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπεται να μετατραπεί σε ανεξάρτητο γνωμοδοτικό όργανο.

Με την κατάργηση του ΚεΔΑΚ ως ΝΠΔΔ και πολύ περισσότερο με την υπαγωγή σε διαθεσιμότητα του έμπειρου και εξειδικευμένου επιστημονικού του προσωπικού, στην ουσία καταργείται η εποπτεία και η συμβολή της ελληνικής πολιτείας στον προγραμματισμό και τον συντονισμό των πάσης φύσεως έργων, που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Αγίου Όρους, όπως και ο έλεγχος της κατασκευής αυτών, γεγονός που όπως πληροφορούμεθα ούτε η Αγιορείτικη κοινότητα το επιθυμεί. Προσωπικά, λόγω και της ειδικότητάς μου, γνωρίζω πολύ καλά την πορεία του έργου και τη συμβολή του ΚεΔΑΚ, ιδιαίτερα στα θέματα της αποκατάστασης και της ενίσχυσης του κτιριακού μνημειακού πλούτου των μονών του Αγίου Όρους, αλλά και της κατασκευής έργων υποδομής (Οδοποιίας κ.λπ.), όλων με τρόπο συμβατό σε μία περιοχή ευαίσθητη και ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, για την οποία η χώρα μας έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO) για τη διατήρησή της.

Θα μπορούσε τουλάχιστον με τον ίδιο νόμο απλά να προβλεφθεί απευθείας η μεταφορά των υπαλλήλων του ΚεΔΑΚ στην αντίστοιχη διεύθυνση, ώστε να μην χαθεί  το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, η συνολική εμπειρία και η οργάνωση της διοικητικής αυτής μονάδας.

Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Πώς θα στελεχωθεί η νέα διεύθυνση και ποια θα είναι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αυτής όταν το σύνολο των ειδικών επιστημόνων με υπερεικοσαετή πείρα επί του αντικειμένου και ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές εντάσσεται σε καθεστώς κινητικότητας με άγνωστη κατάληξη; Κυρίως, δε, τη στιγμή που το φυσικό αντικείμενο της εργασίας τους δεν εκλείπει και προφανώς δεν μπορούν να θεωρηθούν πλεονάζοντες.
  2. Μέχρι την πλήρη στελέχωση και ενεργοποίηση της νέας διεύθυνσης, με ποιον τρόπο η ελληνική πολιτεία θα εποπτεύει και θα ελέγχει την εκτέλεση των έργων εντός του Αγίου Όρους, μίας περιοχής ευαίσθητης με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία; Όταν μάλιστα η χώρα μας έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς (UNESCO).
  3. Πώς θα διασφαλιστεί το κύρος και η ποιότητα των έργων αποκατάστασης του μνημειακού πλούτου του Αγίου Όρους, τα οποία μέχρι σήμερα εγγυόταν η παρουσία ενός ισχυρού διοικητικού συμβουλίου, μέσα από διαδικασίες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί και τον υποβιβασμό του αποφασιστικού του οργάνου;

Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

 

Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo