Home Θεσσαλονίκη & Μακεδονία Θεσσαλονίκη Άλυτα παραμένουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο

Άλυτα παραμένουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο

E-mail Εκτύπωση PDF
Η Ασημίνα Ξηροτύρη επανέρχεται με νέα ερώτησή της στο θέμα της υπολειτουργίας του Εθνικού Καυτανζόγλειου Σταδίου, καθώς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει παραμένουν άλυτα, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (με την αριθ. πρωτ. Οικ. 6833/04.03.2014 απάντησή του σε σχετική ερώτησή της) ότι θα ενταχθούν στο Π.Δ.Ε. των ετών 2014/2015.
Ειδικότερα, η βουλευτής επισημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το στάδιο και τονίζει την άμεση ανάγκη της αποκατάστασης του ελαστικού τάπητα, της αντικατάστασης του χορτοτάπητα τόσο στο κεντρικό όσο και στο και βοηθητικό στάδιο και της πυρασφάλειας. Δεδομένης δε και της ανεπάρκειας του προσωπικού του σταδίου, είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει το στάδιο στο περιθώριο, παρότι 10 μόλις χρόνια πριν, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, εκσυγχρονίστηκε και ενισχύθηκε προκειμένου να επιτελεί καθοριστικό ρόλο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονία, αλλά και ευρύτερα τη χώρα μας. Τέλος, η βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τελικά τα σημαντικά προβλήματα του Καυτανζόγλειου Σταδίου και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη, ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Α. Πολιτισμού και Αθλητισμού

Β. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Γ. Οικονομικών

 

Θέμα:  Άλυτα παραμένουν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο

 

Το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο (Ε.Κ.Σ.) αποτελεί το μεγαλύτερο στάδιο στη Βόρεια Ελλάδα κι έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλούς ρόλους ως χώρος αθλητισμού και πολιτισμού. Επανέρχομαι στο θέμα της υπολειτουργίας του, καθώς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει παραμένουν άλυτα παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ειδικότερα, στην με αριθ. πρωτ. Οικ. 6833/04.03.2014 απάντησή του σε σχετική ερώτησή μου, δεσμεύτηκε σε συνέχεια της αυτοψίας της εν λόγω εγκατάστασης από κλιμάκιο τεχνικών (όπου διαπιστώθηκαν τεχνικά προβλήματα συνολικής αξίας ύψους 1.225.000 ευρώ) να εντάξει τις απαιτούμενες εργασίες στη γενική εισήγηση της χρηματοδότησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) των ετών 2014-2015.

Ωστόσο, τα απαιτούμενα έργα δεν εντάχτηκαν στο Π.Δ.Ε. του 2014 και ούτε προβλέφθηκε η ένταξή τους για το 2015. Ο ελαστικός τάπητας (ταρτάν) του κεντρικού σταδίου έχει χάσει την ελαστικότητα του και κομματίζεται όταν τρέχουν οι αθλητές, με αποτέλεσμα αφενός οι αθλητές μας να ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς αφετέρου το στάδιο να κρίνεται ακατάλληλο για αγώνες κι έτσι η Θεσσαλονίκη να μην μπορεί να διοργανώσει αγώνες στίβου πανελλήνιου και διεθνούς επιπέδου. Το ταρτάν του βοηθητικού σταδίου παραμένει κατεστραμμένο, καθιστώντας την άθληση επικίνδυνη πλέον για την σωματική ακεραιότητα των αθλούμενων. Επιπρόσθετα, ο χορτοτάπητας τόσο του κεντρικού όσο και του βοηθητικού σταδίου έχει χαλάσει και δεν έχει αντικατασταθεί από το 2004, με αποτέλεσμα να κρίνεται ακατάλληλος για την τέλεση ποδοσφαιρικών αγώνων υψηλών κατηγοριών. Η πυρασφάλεια δε, εξαιρετικά απαραίτητη για την σωστή και ασφαλή λειτουργία του σταδίου, είναι προβληματική και απαιτούνται, όπως εκτιμάται, 120.000 ευρώ για τη διόρθωσή της.

Σημαντικό ωστόσο πρόβλημα συνιστά και η ανεπάρκεια του προσωπικού του σταδίου, καθώς οι 8 υπάλληλοί του (έναντι των 23 του παρελθόντος) αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες λειτουργίας του, με αποτέλεσμα το Ε.Κ.Σ. να υπολειτουργεί και να δαπανά 5.000 ευρώ το μήνα για φύλαξη του σταδίου από ιδιωτική εταιρία (security). Δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την επαρκή στελέχωση του σταδίου και προφανώς δε θα διευκολύνει καν την κατάσταση η πρόσληψη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενός Μηχανικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, υπεύθυνου για όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη προκήρυξη του ΑΣΕΠ (Αριθμός 1Δ/2014, ΦΕΚ 12/9.10.2014).

Με δεδομένο ότι:

  • Τα σημαντικά αυτά προβλήματα είναι γνωστά εδώ και καιρό και, παρά τις δεσμεύσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι θα επιλυθούν με την ένταξη των απαιτούμενων έργων στο Π.Δ.Ε. για το 2014 και στη συνέχεια για το 2015, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για το στάδιο.
  • Είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνει το Ε.Κ.Σ. στο περιθώριο, παρότι 10 μόλις χρόνια πριν, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων, εκσυγχρονίστηκε και ενισχύθηκε προκειμένου να επιτελεί καθοριστικό ρόλο στον αθλητισμό και τον πολιτισμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονία, αλλά και ευρύτερα τη χώρα μας.
  • Έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία οι παραιτήσεις τριών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία αναφέρουν ότι «παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλαμε όλοι μας, δεν μπορέσαμε να λύσουμε ή να δρομολογήσουμε την επίλυση βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ε.Κ.Σ., με την κύρια ευθύνη να ανήκει στην πολιτεία».

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστούν τελικά τα σημαντικά προβλήματα του Καυτανζόγλειου Σταδίου και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη, ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία του;

 

Η βουλευτής που ερωτά

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη

 

Θεσσαλονίκη - Μακεδονία

facebook   youtube

koinovouleytiki-drastiriotita-2012-simera

koin drast2000

dimokratiki_aristera_logo