Νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 16 έργων σχολικής στέγης στην Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 03 Ιούλιος 2014 12:03
Εκτύπωση

Η Ασημίνα Ξηροτύρη κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Οικονομικών σχετικά με τις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται για ακόμη μία χρονιά στην κατασκευή των 16 νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων στην Θεσσαλονίκη μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία φαίνεται πως δηλώνει παύση ενδιαφέροντος. Με αποτέλεσμα, η ολοκλήρωση των σχολείων να μένει στον αέρα και οι 6.000 μαθητές που θα εξυπηρετούσαν να παραμένουν σε σχολεία διπλής βάρδιας, ενοικιαζόμενα καταστήματα και υπεράριθμες αίθουσες διδασκαλίας.

Τονίζοντας ότι η αποκατάσταση της σχολικής στέγης αλλά και η βελτίωση των συνθηκών της είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και χρόνια μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στoν νομό Θεσσαλονίκης και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, η βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση της κατασκευής των 16 αυτών σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 

Θέμα:  Σχετικά με τις νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 16 έργων σχολικής στέγης στην Θεσσαλονίκη 

Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται για ακόμη μία χρονιά στην κατασκευή των 16 νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων στην Θεσσαλονίκη μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία φαίνεται πως δηλώνει παύση ενδιαφέροντος. Έτσι, η ολοκλήρωση των 16 νέων σχολείων φαίνεται να μένει στον αέρα και οι 6.000 μαθητές που θα εξυπηρετούσαν να παραμένουν σε σχολεία διπλής βάρδιας, ενοικιαζόμενα καταστήματα και ασφυκτικά υπεράριθμες αίθουσες διδασκαλίας.

Η ιστορία της κατασκευής των νέων αυτών σχολικών κτιρίων ξεκίνησε το 2008 όταν και εντάχθηκαν στο έργο ΣΔΙΤ του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, προϋπολογισμού 89,10 εκατ.€. Έχοντας ξεπεράσει μία σειρά από ζητήματα αξιολόγησης και κυρίως χρηματοδότησης, το Μάιο του 2011 ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προσφορών και ανακηρύχθηκε ανάδοχος. Από τότε δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην υλοποίηση του έργου και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης αποδίδουν την υπαναχώρηση της κατασκευάστριας εταιρίας στην ενασχόλησή της με άλλα δημόσια έργα, περισσότερο κερδοφόρα.

Δεδομένου ότι:

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Πού οφείλεται η καθυστέρηση της κατασκευής των 16 σχολικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη μέσω των ΣΔΙΤ και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί;
  2. Έχουν ενημερωθεί τα συναρμόδια Υπουργεία για την πορεία εξέλιξης του έργου; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κατασκευή των σχολείων και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων;

 

Η βουλευτής που ερωτά 

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη