Σε πλήρη ακτοπλοϊκή απομόνωση οδηγείται η Θεσσαλονίκη

Τρίτη, 26 Αύγουστος 2014 11:56
Εκτύπωση

Η Ασημίνα Ξηροτύρη κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Αιγαίου και Τουρισμού σχετικά με την πλήρη ακτοπλοϊκή απομόνωση στην οποία οδηγείται η Θεσσαλονίκη,έπειτα και από τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας περί κατάργησης του μοναδικού ακτοπλοϊκού δρομολογίου Θεσσαλονίκης – Λήμνου, καθώς κρίνεται ότι η εν λόγω γραμμή στερείται συγκοινωνιακού ενδιαφέροντος.  

Η βουλευτής αναφέρει ότι τη στιγμή που ο τουρισμός αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και που καταγράφονται θετικά μηνύματα και αυξημένη τουριστική κίνηση σε άλλα λιμάνια της χώρας, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιθωριοποιείται και απομονώνεται ακόμη και από βασικούς κοντινούς προορισμούς.

Επισημαίνοντας το σοβαρό πλήγμα που δέχονται με την απουσία δρομολογίων ο τουρισμός, οι μεταφορές και γενικότερα η εξυπηρέτηση των μετακινήσεων της Θεσσαλονίκης, η βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς: α) αν θα προβούν σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να δοθεί λύση και να διατηρηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, β) αν σχεδιάζονται η αναβάθμιση της γραμμής ώστε να καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη, καθώς και άλλες ενέργειες προκειμένου να προσελκυστούν πλοιοκτήτες που να νηολογήσουν πλοία από τη Θεσσαλονίκη και γ) σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν έτσι ώστε να προβληθεί η Βόρεια Ελλάδα και να ενισχυθεί ως τουριστικός προορισμός. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

 

Θέμα:  Σε πλήρη ακτοπλοϊκή απομόνωση οδηγείται η Θεσσαλονίκη 

Τη χαριστική βολή φαίνεται να δέχεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας και των Βαλκανίων, έπειτα και από τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου περί κατάργησης του μοναδικού ακτοπλοϊκού δρομολογίου Θεσσαλονίκης – Λήμνου, καθώς κρίνεται ότι η εν λόγω γραμμή στερείται συγκοινωνιακού ενδιαφέροντος.  

Ήδη τα τελευταία δέκα χρόνια, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υποβαθμίζεται συνεχώς. Η αύξηση του κόστους των καυσίμων σε συνδυασμό με την μείωση των επιδοτήσεων, η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται μακριά από τα νησιά, και το περιορισμένο μεταφορικό έργο (πλην της τουριστικής περιόδου) κατέστησαν το λιμάνι μη ελκυστικό για τη δρομολόγηση πλοίων, με αποτέλεσμα να δρομολογούνται ελάχιστα πλοία κι αυτά με χαμηλό λειτουργικό κόστος, όχι ταχύπλοα, και παλαιάς τεχνολογίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέχρι το 2006 γίνονταν 10 με 15 δρομολόγια εβδομαδιαίως προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια αποκόπηκαν σημαντικοί προορισμοί με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά, όπου απέμεινε ένα πλοίο. Ακόμη όμως και το μοναδικό αυτό πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο για Λήμνο-Μυτιλήνη-Χίο-Σάμο μία φορά την εβδομάδα, το “EuropeanExpress” της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, παρουσιάζει προβλήματα (ακυρώσεις δρομολογίων, πολύωρες καθυστερήσεις, δυσκολία ανεφοδιασμού με καύσιμα, αδυναμία να ανταποκριθεί στις καιρικές συνθήκες κ.λπ.) και ταλαιπωρεί σημαντικά το επιβατικό κοινό.

Τη στιγμή λοιπόν που ο τουρισμός αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και που καταγράφονται θετικά μηνύματα και αυξημένη τουριστική κίνηση σε άλλα λιμάνια της χώρας (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο), το λιμάνι της Θεσσαλονίκης περιθωριοποιείται και απομονώνεται ακόμη και από βασικούς κοντινούς προορισμούς.

Δεδομένου ότι:

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Θα προβείτε σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να δοθεί λύση και να διατηρηθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου;
  2. Σχεδιάζεται η αναβάθμιση της γραμμής ώστε να καταστεί ανταγωνιστική και βιώσιμη; Σχεδιάζονται άλλες ενέργειες προκειμένου να προσελκυστούν πλοιοκτήτες που να νηολογήσουν πλοία από τη Θεσσαλονίκη;
  3. Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβείτε έτσι ώστε να προβληθεί η Βόρεια Ελλάδα και να ενισχυθεί ως τουριστικός προορισμός;

 

Η βουλευτής που ερωτά 

 

Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη